A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kedves Zazie! - Levélmény Etyekről

2009-07-15 | Nagy Zita



Első levél – Kelt: Etyek 2009.

Kedves Zazie!

Régóta nem írtam, és ennek oka az volt, hogy menthetetlenül és intenzíven bekacsintott a nyár. Nemcsak nálam indult be a folyamat, hogy szinte csak kóstolópohárral a kezemben létezem, de azt hiszem, valamennyi bor iránt elkötelezett emberke élete felpezsdült mostanában. Fehér és rozé színűre váltottak a napok, de időnként azért átcsapnak feketébe hajló vörösbe is – főleg estefelé, amikor felettünk a kifeszített sötét vásznon felkapcsolják az aprócska ledeket.

Kedves Zazie! - Levélmény Etyekről

Etyekről még nem írtam neked, pedig azt nagyon szeretném megosztani veled. Amikor ott jártam, beúszott valahonnan egy Kimnowak is, isten se tudja hogyan, a Gyémánt óta igazából nem gondoltam rájuk, de most valamiért "Minden óra járja újra, nincs időd egy pillanatra, mégis itt állsz, tudtad, ez lesz megint.” Na ez vacakolt valahogyan a fejemben azon a hétvégén ott, a dimbes-dombos Pincefesztiválon.

Kedves Zazie! - Levélmény Etyekről

Szóval Etyek... Már a hetedik, és erre végre én is odaértem. Egyszerűen fantasztikus volt! Három éve készülök menni, mindig bunyóztak a fogadalmak belül, hogy most aztán ki nem hagyom. Úgysem találod ki: mindig kihagytam. Annyi mással is így voltam/vagyok az életben, de ez most egy olyan volt, amit már tovább nem akartam halogatni, hiszen ki tudja mikor, merre sodor az élet - ami ugye a legjobb méreg.

Kedves Zazie! - Levélmény Etyekről

Előtte még Pestre érkeztem, innen a nyugati határszélről, 3 órás vonatozás a pénteki hőségben és végre Andrássy út, találkozó G-vel. Nem maradt el, amiről már egyszer írtam neked, vagyis a hagyományos welcome drink. G hátizsákjából előkerült a két borospohár, bele pedig egy gyönyörűen aranyszínűre "öregedett" Szent-György hegyi olaszrizling, aki idős korához méltó ruhába bújt - olajos, diós selyembe öltözött! Hozzá kis dobozkában – szakítva a hagyománnyal - most nem Lukács sós sütik, hanem dió, picit sózva, hogy a Szent-György hegy ásványaival szépen elkokettáljon a tengeri só. Az esténk is a Szent-György hegyihez méltó beszélgetésekkel telt, az a gangos, kis lakás mindig inspiráló számomra.

Kedves Zazie! - Levélmény Etyekről

Nos, másnap nem lehetett panasza senkinek: az idő csodálatos volt, perzselt a nap, de mégis rendületlenül járta a szellő az etyeki dombokat-völgyeket-szőlőlugasokat. Az ilyen napsütéssel bevilágított, mezítlábas, váll-lepirulós időt találta ki a Teremtő a szabadtéri borozásra, a szőlőlugasban fekvésre, az estig tartó pincejárásra, mindenre, ami egy hamisítatlan Pincefesztiválhoz kell!

Kedves Zazie! - Levélmény Etyekről

Előtte azért szükség volt némi alapozásra, G még indulás előtt egy diós-kéksajtos pulykaragut alkotott, ezzel estig szépen ki is húztuk, bár azért az Újhegyen rendületlenül kóstolgattuk a mangalica sonkát, a pincében érlelt faszenes kézműves sajtokat, valamint a hegyvidéki érlelt tehénsajtokat is. Persze 22 óra magasságában bejátszott a töki pompos is – oké, tudod, hogy a diétát mindig jövő héten kezdem, most sincs ez másképpen. Sétát tettünk egy szőlőskertben is, azt hiszem nincs gyönyörűbb, mint egy illatos fehérborral a pohárban, a frissen zöldellő szőlő között járkálni, miközben már lassan nyugszik a nap, és narancsos színekben füröszti a világot a „pincétől a padlásig”.

Kedves Zazie! - Levélmény Etyekről

Etyekről még annyit, hogy felfedeztem két gyöngyszemet: Németh Attila (Mátraalja) vörös és fehér Concubina cuveé-it! A vörös Concubina 60% cabernet sauvignon, 40% kékfrankos, a fehér pedig chardonnay, hárslevelű, sárga muskotály és tramini házasítása. Fantasztikusan jók! Figyelj oda rájuk, ha egyszer találkozol velük!
És azt ki nem hagynám, hogy a borok mellett a mézek is szerepeltek a fesztiválon, G beszerzett egy csupor bálványfa mézet, másnap reggel ez került a chilivel és kardamommal lefőzött kávéba. Nincs többé nehezen induló nap, hidd el nekem! És ha még nem jártál Etyeken, jövőre ki ne hagyd!

Kedves Zazie! - Levélmény Etyekről

Nos, volt még élmény bőségesen, leírni sajnos most nincs idő, egyszer majd inkább elmesélem egy pohár bor mellett... Tudod, hajtás-pajtás, nincs túl gyakran idő a gondolatokra, meg azok rögzítésére, max. csak a fejben lévő merevlemezre, de oda szüntelen pakolgatom. És megy még levél Neked. Ígérem!

Addig is kóstolj szépeket!
Z