Pisztráng, buborékkal
Az egri Macok Bisztró receptje
2018-04-28 | Németi SándorFiatalos hangulat és minőségi bisztrókonyha; nem mellesleg idén a Dining Guide étteremkalauz az ország TOP 10 vidéki étterme közé sorolta. Ha Egerben járnak, keressék fel a vár lábánál a Macok Bisztrót, a kulináris élmény garantált.
A bor szortiment is kiemelkedő, amelyben a helyi borászok kapnak kimagasló figyelmet. Egy szó, mint száz: ha valaki jót szeretne Egerben enni, akkor a Macok Bisztró kötelező úti cél. A séf, Macsinka János 5 évet töltött Olaszországban, majd Németországban, és ezután visszatért Egerbe. A konyhában törekszik a helyi alapanyagok használatára és olyan különlegességeket is kínál, mint a szilvásváradi pisztráng, amelynek receptjét a „Magyarország meghatározó éttermei és séfjei” sorozatomban meg is osztom most.
Szilvásváradi pisztráng Macok módra
Hozzávalók:
- 1 db pisztráng kifilézve
- 1 db citrom
- 1 db lime
- 1 db narancs
- édeskömény
- színes répák
- friss torma
- tejszín
- vaj
- olívaolaj
- gyömbér
- thai citromnád
- kaffírlime-levél
- koriander
- só
- cukor
- bors
- saláta
Elkészítés:
A friss pisztrángot kifilézzük, só és cukor keverékében pihentetjük 8 percig, majd formázzuk és szuvidáljuk 53°C-on 8 percen keresztül.
Az édesköményt a friss tormával lepároljuk, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd hozzáadunk kevés tejszínt és hideg vajat, a végén pedig thermomixeljük.
A színes répákból vékony szalagokat vágunk, formázzuk, és hideg vízben hűtjük, majd citrusos olívával pároljuk. A leeső répadarabokból krémet készítünk: narancslében megpároljuk, gyömbér, thai citromnád, kaffírlime-levél, só és koriander hozzáadásával, majd hideg vajjal thermomixerben pürésítjük. A legvégén hűtjük.
Tálaláskor salátával, pisztrángkaviárral és fekete sóval díszítjük.
Borajánlat: Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve
Charles-Camille Heidsieck 1851-ben alapította champagne-házát és már a címkén deklarálta, hogy nem a járt úton kíván elindulni; a családnév mellett ugyanis keresztnevét is használni kezdte a palackokon.
A Brut Réserve elkészítésekor a három champagne-i szőlőfajtát – a chardonnay-t, pinot noirt és pinot meunier-t – 60 cru-ről válogatják, amelyek közül Oger, Ambonnay és Verneuil a legmeghatározóbbak a stílusra nézve. Az adott évjárat alapborai mellett a házasításban kivételesen magas, 40% a réserve borok aránya és további különlegesség, hogy ezek átlagéletkora tíz év. A szakavatottak szerint nem létezik jobb nem évjáratos brut pezsgő a piacon. Mindenesetre a Charles Heidsieck Brut Réserve-nek rengeteg arca van: mélységéhez és komolyságához frissesség is társul, a kezdő vagy akár a tapasztalt champagne fogyasztókat is könnyen leveszi a lábáról.
Recept: Macsinka János – Macok Bisztró, Eger
Borajánlat: Németi Sándor
A Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozat az eforras-rendszer.hu közreműködésével valósult meg.