A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Furmint pezsgő is készül Balatonbogláron

Szüret után a Garamvári Szőlőbirtokon

2017-12-07 | Bari István


Furmint pezsgő is készül Balatonbogláron

Jó eredményekkel zárult az idei szüret a Balatonboglári borvidéken. Amellett, hogy az ültetvényekről betakarított termés minőségi paraméterei kiválóak voltak, a termésmennyiségek is a várakozásoknak megfelelően alakultak.

 

A szép nyári idő hatására a fürtök gyorsan és biztosan beértek. Az augusztusi nagy melegben a bogyók savtartalma hirtelen kezdett csökkenni, ezért a fehér fajták esetében a szüreti időpont körültekintő megválasztása volt a legfontosabb feladat. 

 

A szokásos módon az Irsai Olivérrel kezdődött a szüret, melyet a pezsgő alapborok követtek.

A chardonnay, pinot noir és pinot blanc fajták mellé negyedikként a furmint társult, melyből most a borvidéken először készül majd pezsgő.

Nagyon szép borok készültek sauvignon blanc-ból is, melyet a hagyományos módon, több ütemben szüreteltünk.

 

 

A Szőlőbirtokon előszőr dolgoztunk fel cserszegi fűszerest, amely a 2015-ös telepítésű ültetvényünk szűzterméseként került a feldolgozóba. Trópusi gyümölcsökben gazdag illatával és zamatával a 2017-es évjárat egyik legkiválóbb fehérbora a Szőlőbirtokon. Új boraink már bizonyítottak is, hiszen az Újbor és Sajt Fesztiválon a három újborunk közül az egyik aranyérmet nyert, kettő pedig ezüstöt.

 

A kékszőlő ültetvények termése is a legjobb minőségi mutatókkal került feldolgozásra. Az évjárat a pinot noir, a merlot, a cabernet franc és syrah fajtáknak kedvezett a legjobban, ezek a borok igazi szépségüket almasavbontás és hordós érlelés után mutatják majd.

 

A szüret után a szőlészet dolgozói megkezdték a jövő évi telepítés előkészítését. Ennek megfelelően elvégezték az idős ültetvény kivágását, a tápanyag utánpótlást és az őszi mélyszántást. 2018-ban 3,5 hektár telepítését tervezzük a Birtokon.

 

Az október végi szeles idő elősegítette a lombhullást, így korán megkezdődhetett a metszés. Az illatos fajták vesszői jól beértek, leveleiket hamar lehullatták, ezért az Irsai Olivér és ottonel muskotály ültetvényekben kezdtük meg a metszési munkát.