A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion, Pomerol, Chateau Figeac

5/5. rész

2016-11-15 | Tömböly L. Adrienn


Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion, Pomerol, Chateau Figeac

Chateau-Figeac

 

Figeac megér egy külön fejezetet. Utunk végére hagytuk, mint a legjobb falatot.

 

Chateau Figeac szőlői Saint-Emilion városától nyugatra, Pomerollal határos terülten találhatók. A birtok elhelyezkedése figyelemre méltó, csakúgy mint a kiemelkedő terroir és a történelmi múlt, mely elválaszthatatlanul kapcsolódik Saint-Emilionhoz. A birtok születése az időszámításunk szerinti II. századra tehető, és a névadó Figeacus családhoz köthető. A Chateu Figeac mai egyedi jellegét a Manoncourt család formálta, amelynek már több mint 120 éve a tulajdonában van a birtok.

 

Saint-Emilion tartományban a legnagyobb alapterületű birtokról beszélünk, 54 hektár, melyből 40 hektáron terem szőlő. A maradék 14 hektáron rétek, tó és erdő találhatók, melyek elszórtan fekszenek a Chateau környékén. A presztízsborok alapját itt a háromféle kavicsos szerkezetű talaj adja. A talaj kiemelkedő szőlészeti potenciáljának köszönhető az a zamat- és szőlőösszetétel – 35% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc és 30% merlot –, amely egyedülálló Bordeaux környékén.

 

A Gironde folyó két partjának borait legegyszerűbben a fajtaösszetétel alapján különböztethetjük meg. A bal part jellemzően cabernetsauvignon-hangsúlyos, a jobb parton inkább a merlot dominál. Figeac arról híres, hogy a jobb parton itt a legmagasabb a sauvignon aránya. Ennek ellenére a bor elegáns és harmonikus.

 

Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion, Pomerol, Chateau FigeacChateau Figeac - öntözés

 

Chateau-látogatásunk során vendéglátóink elmondták, hogy Figeac a hagyományokat és az innováció vezérelte tudományos módszereket ötvöz a borkészítés során. Már az 1950-es évektől a szőlő alapos megfigyelésén, felmérésén alapuló legújabb technikákkal, környezetbarát módon dolgoznak. A Thierry Manoncourt (1917-2010) által bevezetett borászati módszereknek köszönhetően elérték, hogy az egyes szőlőfajták tökéletesen illeszkednek a különböző talajokhoz.

 

Az ültetvényen van néhány nagyon régi szőlőtőke, amelyek terroirjegyeket adnak a boroknak. A szőlőtőkék átlagos életkora 40 év, a legöregebb tőke egy 1921-es merlot. A Figeac szerint a legjobb az ilyen szőlőtőkéket alapul venni az új ültetvények kialakítása során (massal selection). Így érhető el, hogy a minőséget és az egyediséget egyaránt megőrizze a szőlőültetvény.

 

 

A legutóbbi újítások a szőlő optimális érettségének elérését, és a lombkorona legmegfelelőbb kialakítását célozzák. Az optimális érettség megtalálása nem egyszerű a talaj különbözősége, a három szőlőfajta, és a szőlőtőkék eltérő kora miatt. Ezért egy nagyon szigorú rendszert vezettek be a pontos szüretelési dátumok meghatározásához. A döntési folyamatot felmérések, laboratóriumi vizsgálatok, valamint folyamatos kóstolások támogatják, melyek segítségével sikerült meghatározni az eltérő szüretelési zónákat (lépcsőzetes szüretelés).

 

A szőlőt kézzel szüretelik, tölgyfa- és acélhordóban erjesztik. A 2000-ben lezajlott felújítás keretében tíz nyitott tetejű kúpos tölgyfa kádat szereztek be, amelyek különösen alkalmasak a fenolos vegyületek kinyerésére az erjesztési folyamatok során. A 15-20 hónapos érlelés az 1960-as évek óta, 100%-ban új francia tölgyfahordókban történik. A tölgyfahordókat 8 különböző kádártól szerzik be. Évente átlagosan 100.000 palack Chateau Figeac Gran Vint és 40.000 palack Petit Figeacot (második bor) gyártanak.

 

Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion, Pomerol, Chateau FigeacFigeac magnum, dupla magnum

 

A szőlő átalakítása, újrastrukturálása, újratelepítése már a legmodernebb technikák felmérései alapján, a terroir minél részletesebb ismeretével (geo-ellenállás, infravörös légifelvételek stb.) történik. A cél olyan egyedi megközelítés kidolgozása, amelyek alapján javítható a talaj és a szőlőfajta közötti összhang, optimalizálható az állomány sűrűsége, javítható a szőlősorok ültetési iránya. Figeac hangsúlyozza, hogy a tudományos megközelítés és a legújabb borászati módszerek mellett fontos szerepet játszik a személyzet az elért eredményekben.

Ugyanez a precizitás és gondosság érvényesül a pincében is, a bor jellegzetes stílusának megőrzése érdekében. Ez a biztosítéka annak, hogy a komplexitás és a terroir világosan kifejeződik a borban.

A bor is kiváló, vagy csak a marketing?

Látogatásunk alkalmával egy 2011-es Figeac-ot kóstoltunk, amely túl fiatalnak bizonyult az igazság kiderítéséhez, ezért kénytelenek voltunk beszerezni egy érettebb tételt. A 2006-os Figeac minden kétségünket eloszlatva bizonyított. A bor lecsengése hazáig és még azon túl is elkísért bennünket.

 

Chateau-Figeac 2006 – Premier Grand Cru Classé

Szőlőfajták: cbernet sauvignon, cabernet franc és merlot egyenlő arányban

Alkohol: 13,5%

Megjelenés: tiszta, mély, intenzív barnába hajló gránát

Illat: illata tiszta, intenzív, alkoholos, lekváros, magvas, füstös, földes ásványosság

Íz: száraz, ízében a fekete gyümölcsök, lekvár, mandula, barackmag, lecsengésében érett őszibarackos ízek fedezhetők fel, savak és tanninok egyensúlyban

Egyéb: nagyon komplex, testes, hosszú lecsengésben szépen kibontakozó bor

 

Tíz napom Bordeaux-ban: Saint-Emilion, Pomerol, Chateau Figeac

Chateau Figeac 2006

 

A bor idővel egyre és egyre komplexebbé válik, ahogy Denis Hervier (Gault & Millau – 2013.) Saint-Emilion borainak nagykövete mondta: "Figeac nem ugrik ki a pohárból, neked kell megtalálnod. Ez az a bor, amely az idő előrehaladtával fejlődik. Ifjúságában soha nem demonstratív, a korral válik egyre bonyolultabbá. Az idő erősíti a cabernet gerincét a borban, stílust ad neki. Mint a hosszútávfutó, aki 10, vagy annál több év múlva tündöklően felemelkedik és mosolyogva hátrapillant azokra az erőteljes sprinterekre, akik az idő előtti izomgörcsöktől szenvednek."

 

Olvassa el a teljes cikksorozatot!

1. rész2. rész3. rész4. rész5. részúti tippek

Hol kóstolhat legközelebb Bordeaux blendeket? A Bordói November Nagykóstolón!