A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új helyen a borfogyasztás a társadalomban

Új helyen a Borkollégium

2016-10-13 | Tábor István


Új helyen a borfogyasztás a társadalomban

Több mint két évtizedes budai (pasaréti) múlt után a pesti belvárosba költözött hazánk első boriskolája, a Borkollégium. Ódon falak helyett minimalista modernitás, családias hangulat helyett lecsiszolt professzionalizmus, one man show helyett kidolgozott rendszer. Mi változtunk, vagy a körülmények?

 

A kilencvenes évek és az ezredforduló borfogyasztásának arisztokratikus zártságát követő két évtized után a minőségi borfogyasztás egyre inkább a populáris kultúra (tömegkultúra) részévé válik. Az emberek már nem elmélkedni akarnak egy pohár bor fölött, hanem meg akarják inni azt, élvezni akarják az ízét, az üzenetét, az életet. Egyre alacsonyabb a kezdő minőségi borfogyasztók átlagéletkora, a második generációs borászok mellett megjelentek a második generációs borfogyasztók, akik már otthon, a vasárnapi asztalnál rakták le a borkultúra alapjait, nyitottak a (bor)világra, bátran próbálkoznak és mondanak véleményt. Sokan vannak, egyre többen. 

A borfogyasztási piramis érezhetően nőtt,

mégpedig úgy, hogy az egész korábbi piramis fölfelé tolódott és egy jóval szélesebb és vastagabb talapzat került alá. Többen akarnak érteni a borhoz, még ha sokan csak alapszinten is. A borról való ismeret szerzése a kultúra, az alapvető műveltség szerves része lett, kis túlzással még az is szeretne némi ismeretanyagot magába szívni, aki nem, vagy alig iszik alkoholt.

A Borkollégium ennek a trendnek az élére kíván állni, 

ezért újította meg az elmúlt egy évben üzleti működésének logikáját. Az iskola fennállása óta az idei volt az első nyár, hogy tanfolyamot és mesterkuzust is tartottunk három tanfolyamon 50 ember vett részt július-augusztusban. A szeptemberi iskolakezdési időszakban egy hónap alatt 300 ember jelentkezett tanfolyamra, kóstolóra, mesterkurzusra, vagy vett könyvet, vouchert ajándékba. Az október-novemberi kurzusok létszámát a túljelentkezések miatt csaknem minden esetben az eredeti duplájára bővítettük.

 

Új helyen a borfogyasztás a társadalomban

 

A Borkollégium a korábbi alap-közép-felsőfok 3-4-7 napos tanfolyamai mellett (alatt) már egynapos bevezető képzéseket is indít, mely kurzusok célcsoportja a teljesen kezdő, laikus réteg. Ezt a programot egy éve kísérleti jelleggel indítottuk, és ma stabil pontja iskolánknak.

 

Sőt, minden héten 40 embernek biztosítunk lehetőséget, hogy két óra alatt négy borstílussal ismerkedhessen, s mindezt kockázatmentesen (ingyen) tehesse meg, s hozhasson döntést, hogy miután beleszagolt a borospohárba, bele akar-e szagolni mélyebben is a borkultúrába, vagy nem, vagy MÉG nem. Ebből a promóciós célú „Ízelítő kurzusból” a félév első tíz alkalma már betelt. A résztvevők közül sokan lesznek „bevezetősök”, majd lépkednek felfelé az alap-közép-felső lépcsőfokokra.

 

Az alapfokú tanfolyam népszerűsége megugrott, többen csak itt kapcsolódnak be az oktatásba, az alapfokú bortankönyvünk el is fogyott, novemberben új, színes, 350 oldalas könyvvel jelentkezünk majd.

 

 

Ahogy már írtam, a Borkollégium a fejlődés élére kíván állni, és ennek a folyamatnak a következő állomásaként most ezért költözött a zárt budai oldalról a zajos belvárosba. Oda, ahol elérhetőbb, modernebb, világosabb, tágasabb, élvezhetőbb tud lenni.

 

Iskolánk a Nyugati pályaudvartól 300 méterre, a Podmaniczky utca 31. szám alatt található. Az ingatlan központi elhelyezkedésének, egyedi kialakításának, természetes megvilágításának köszönhetően ideális oktatási, illetve rendezvényhelyszín. A minőségi tervezés és anyaghasználat a funkcionalitás mellett biztosítja a különleges miliőt, a munka, a képzések és események élményszerűségét is.Az alapadottságoknak, valamint a funkcionalitás és esztétikum szempontjait egyaránt figyelembe vevő kialakításnak köszönhetően a három eltérő méretű terem (Winelovers, Borászportál és Vinoport névre keresztelt termek, 45, 33, 23 négyzetméteren) és a közösségi terek az oktatás és más különböző alkalmak kiváló helyszínéül szolgálnak. A világos helyiségek, a természetes fény, a természetazonos led világítás, valamint az árnyékolástechnika mellett a burkolatok és berendezési tárgyak is a komfortot szolgálják. A többségében három személyes, egyedi Wuteh - Nomo asztalok (190x50 cm) és Profim – Bit székek beosztása rugalmasan változtatható.

 

Úton az élményszerző borfogyasztástól az ismeretszerző borkóstolásig a minőségi oktatásban szakmai partnereink a Miele (borhűtő), a Winterhalter (pohár mosogatás), a Stölzle (kristálypoharak) és a Riedel (furmint pohár).