A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vakkóstolás 3 részben városnézéssel párosítva - 2.rész

1 borrégió, 3 borászat, 16 bor

2018-12-01 | Tömböly L. Adrienn


Vakkóstolás 3 részben városnézéssel párosítva - 2.rész

Kedves Olvasó! Egy – a bor világtérképén meghatározó helyet elfoglaló – borrégió három borászatának 16 borát felölelő kóstolóra invitálunk. A kóstolás vakkóstolás lesz, nem áruljuk el melyik ez a borrégió, de ha egy kicsit is kedveled a borokat, hamarosan kitalálod. Ahogy a borokhoz ételt, úgy a borászatokhoz városnézést párosítottunk. Kóstolásra fel!

 

>>> A sorozat első része ITT olvasható. 

 

A borvidék felfedezését Tenute Nardi boraival folytattuk, előzetes időpontfoglalást követően.

A Tenute Silvio Nardi esetében három szőlőültetvényről beszélhetünk. Casale del Bosco – Toszkána észak nyugati csücskében, Manachiara és Colombaiolo keletre, Montalcino 375 m tengerszint feletti magasságában. A Casale del Bosco egészen különleges, ezen a részén Toszkánának összesen két borászat található. Ebből az észak-nyugati csücsökben termő szőlőből elegáns borok készíthetők, mint pl. Brunello di Montalcino Vigneto Poggio Doria DOCG.

 

Vakkóstolás 3 részben városnézéssel párosítva - 2.rész

Fotó: Tömböly L. Adrienn

 

A birtok nagy részére sangiovese-t telepítettek, a 80 hektárból 8-at továábbi fajták tesznek ki, a legelterjedtebb közülük az olasz colorino, a nemzetköziek közül a merlot, a syrah és a petit verdot.

 

1997-ben telepítették újra a szőlőt, így a szőlőtőkék átlagosan 20 évesek. A legrégebbi ültetvényeken körülbelül 2.200 növény fejlődik hektáronként, míg az új telepítéseken körülbelül 5.200 szőlőtőke terem hektáronként.

 

 

A talaj általában homokos és sáros átjárásokból, agyagszerű szubsztrátumokból áll.

A borászat története 1949-ben kezdődött, amikor Tenute Silvo Nardi megvásárolta a birtokot, ahol hobbijának élve borászkodásba kezdett. Silvo, aki nagy barátságot ápolt Biondi Santi márkival, a Brunello de Montalchino megalkotójával, sikeres üzletemberként Umbriában mezőgazdasági gépekkel foglalkozott, a borászat „csak” a hobbija volt. Jelenleg lánya, Emilia Nardi vezeti a borászatot.

 

A borászat érdekes módon nem rendelkezik klasszikus pincével. A fahordós érlelés egyrészt egy 20 méter hosszú, pincére alig emlékeztető sziklás mélyedésben történik, amelynek keletkezése az i.e. 800-as évekre tehető. Az érlelés további, nagyobb része egy felszíni tárolóban zajlik, ahol a hőmérsékletet és a levegő szükséges páratartalmát mesterségesen biztosítják.

 

Szokatlannak találtuk a pince hiányát, ezért, mint érdekesség, megemlítettük vendéglátónknak a tokaji Holdvölgy majd’ 2 km hosszú pincerendszerét.

 

A borászat bemutatását követően négy bort kóstoltunk, három vöröset és egy fehéret.

 

Vakkóstolás 3 részben városnézéssel párosítva - 2.rész

 

Siena

 

Firenzétől alig egy órányira fekszik Siena, a középkori nagyváros, központjában a régi idők gazdag bankárjainak palotáival. Itt rendezik meg évről évre Toszkána legismertebb rendezvényét, a Palio-t, a középkori lovasjátékokat. A városban mintha az 1300-as évek táján megállt volna az idő. Ennek oka egyrészt az 1348-as pestisjárvány, másrészt a firenzeiekkel vívott sikertelen harcok. Nem tudjuk, hogyan alakult volna át a város, ha ezek a fájdalmas események nem következnek be, de most gyönyörű.

 

Vakkóstolás 3 részben városnézéssel párosítva - 2.rész

Fotó: Tömböly L. Adrienn

 

A város szívében, a XII. században épült legyező alakú a Piazza del Campo téren, amelyen még ma is működnek a híres sienai bankok, kötelező megkóstolni a közkedvelt sienai süteményt, a panforte-t. Rövid belvárosi sétával elérhető a gót stílusú Dóm, amelyet 1136-ban kezdtek el építeni, de a pestisjárvány miatt a tervezett bővítést már nem tudták megvalósítani, pedig kora legnagyobbja lehetett volna.

 

San Gimignano

 

Az etruszk kisváros középkori hangulata magával ragadja a látogatót, felejthetetlen élmény az ódon falak közt sétálni. A város egy domb tetejére épült, egykor 70 tornya volt.

 

Vakkóstolás 3 részben városnézéssel párosítva - 2.rész

Fotó: Tömböly L. Adrienn

 

Mára már csak 13 lakótornya csiklandozza a felhők lábait. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmét szolgálták. A fehérbor (Vernaccia) mellett helyi specialitás a drága sáfrány és természetesen a panforte-t, de itt is kóstoljuk meg mindenképpen a vaddisznóból készült termékeket.

 

Hamarosan folytatjuk a sorozat 3. részével.