A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 3. rész

1 borrégió, 3 borászat, 16 bor

2018-12-08 | Tömböly L. Adrienn


Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 3. rész

Kedves Olvasó! Egy – a bor világtérképén meghatározó helyet elfoglaló – borrégió három borászatának 16 borát felölelő kóstolóra invitálunk. A kóstolás vakkóstolás lesz, nem áruljuk el melyik ez a borrégió, de ha egy kicsit is kedveled a borokat, hamarosan kitalálod. Ahogy a borokhoz ételt, úgy a borászatokhoz városnézést párosítottunk. Kóstolásra fel!

 

>>> A cikk sorozat első része ITT, a második pedig ITT olvasható. 

 

Toszkán felfedező utunk következő állomása a Chianti Classico régióban Antinori „Chianti Classico”-ra keresztelt látogatóközpontja, borászata. A kóstolással egybekötött pincelátogatásra előzetes bejelentkezés szükséges.

 

A látogatóközpont Firenzétől körülbelül 30 km-re található. Építésénél két fő szempontot tartottak szem előtt. Az egyik az átláthatóság, ez indokolja a sok-sok üvegfelületet. A másik a fenntarthatóság, a természetes anyagok használata (tölgyfa, terrakotta).

 

Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 3. rész

Fotó: Tömböly L. Adrienn

 

Az Antinori család 1385 óta, vagyis több, mint 600 éve készít bort. Az eddigi, 26 generációt felvonultató történelmük során mindvégig a tradíció és a termőföld iránti tisztelettől vezérelve végezték a munkájukat. A nemes konzervativizmus sosem fogta vissza kreativitásukat, forradalmi újításokat alkalmaztak borászataikban. Ahogy mondani szokták: „az ősi gyökerek fontos szerepet kapnak filozófiánkban, de soha nem tartottak vissza minket a megújulástól”.

 

Napjainkban a céget Piero Antinori Márki igazgatja, akit három lánya, Albiera, Allegra és Alessia segít a munkában. Folyamatos kutatásokat végeznek szőlőterületeiken és pincészeteikben, a hazájukban őshonos és a nemzetközi klónok válogatásával, a termesztési és az erjesztési módszerekkel, a hordókkal és a palackos érleléssel, vagy a hagyományos és modern borkészítési technikákkal. A cél mindig az, hogy a borok minél mélyebbek, kifinomultabbak és „piacosabbak” legyenek.

 

 

"Bort készíteni annyi, mint örök párbeszédet folytatni a Teremtővel, a természettel." – vallja Antinori márki.

 

A vezetett túra a család történetéről szóló rövidfilmmel indult, ezt követően végigvezettek bennünket a terrakotta lapokkal burkolt pincerendszeren. A pincetermeket a felszín alatt 23 méter mélyen alakították ki, így a hőmérséklet természetes módon adott. Ezekben a pincékben zajlik az erjesztés és az érlelés folyamata. A túrát egy három tételes kóstoló sorral zártuk:

 

Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 3. rész

 

Érdekesség, hogy a borvidéken tett látogatásunk során az Antinori volt az egyetlen borászat, ahol a kóstolt borok mindegyikéről azt mondták, hogy jelenleg iható, nem kell vele éveket várni. A molekuláris gasztronómia felfedezéseit is figyelembe véve, talán ez lehetett az oka, hogy a kóstolt borok közül a Villa Antinori – Chianti Classico DOCG Riserva lett a kedvencem.

 

Antinori a világ több pontján rendelkezik szőlővel (pl. Chile, Kalifornia). Piero Antinori Márki Zwack Péterrel ápolt barátsága kapcsán került kapcsolatba a magyar borvidékekkel. 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a szekszárdi Tűzkő Birtok irányítását. A hetvenes években véghezvitt forradalmi újításoknak köszönhetően a híg latin asztali italok szintjéről a világ élvonalába emelte a toszkán borokat. Ám a mély, súlyos és világhírű toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg. Így elmondhatjuk, hogy Tokaj mellett, hazánk legrégebbi tapasztalattal rendelkező borászata Bátaapátiban működik.

 

Antinori a sangiovese érleléséhez magyar tölgyfa hordókat használ, nem véletlenül, hiszen az olasz borászat több neves képviselőjével együtt érdekeltsége van az 1997-ben alapított Európai Kádárok Kft-ben.

 

Chianti – Castello di Brolio

 

A Chianti borvidék közepén, Brolio határában található a kastély, ahol a legenda szerint még mindig kísért Bettino Ricasoli báró szelleme. A báró itt Brolio-ban, a világtól elszigetelve, testét és lelkét a borkészítésnek szentelte, nevéhez fűződik a chianti alapreceptjének megalkotása. Bordeaux francia mestereinek munkáját tanulmányozta, modern gépeket rendelt Angliából, és meghatározta a klasszikus Chianti bornak az elkészítését. A helyi parasztok szerint a bárónak sok bűne volt, számos sérelmet okozott az egyháznak, adófizetésre kényszerítette a parasztokat. Úgy tartják, hogy elátkozott lelke visszatért a halálból és napjainkig ott kísért a szőlőtőkék között, hogy megzavarja az élők nyugalmát.

 

Vakkóstolás városnézéssel párosítva - 3. rész

Fotó: Tömböly L. Adrienn

 

A kastély a hozzá tartozó kerttel együtt megtekinthető. A kastélyban meghatározott időpontokban indul túravezetés, erről előzetesen érdemes tájékozódni. A belépő magában foglalja 2 bor kóstolását a wine shop-ban, ami nagyjából 1 km-re, egy könnyed sétára található a kastélytól.

 

Összességében a sangiovese nálam „csapatjátékosként” jobban szerepelt, mint önállóan. Ennek az oka az lehet, hogy jellemzően fiatal Brunello-kat kóstolhattunk virgonc savakkal és húzós tanninokkal, annak ellenére, hogy mindenki az érett Brunello-król áradozott. Mi a jó megoldás? Megvenni nem olcsón a már fogyasztásra érett bort, és kóstolgatni évente, hogyan fejlődik tovább? Nem olcsó ismerkedés. Vagy befogadható áron már éppen ígéretesbe hajló borokat inni? Vagy megvenni az ígért nagy bort és megvárni, míg eléri csúcsát?

 

Néhány palacknak adtunk lehetőséget arra, hogy pár év múlva bizonyítsa a hozzá fűzött reményeket. Így ígéretes Brunello-k és testes szupertoszkánok társaságában indultunk haza. Firenzében útba ejtettük Antinori éttermét és egy pohár mély rubinszínű, 2015-ös Tignanello-val búcsúztunk Toszkánától. (További Antinori borok ITT rendelhetők.)