Garger Imre
Sopron
A gyökereim erősebbnek bizonyultak, mint a szárnyaim, mondja Garger Imre, a takarosan helyrepofozott családi pince vendégfogadó helyiségében. A vaskályhában ropog a tűz, Imre édesapja, Lajos bácsi már délelőtt befűtött. A jóleső melegben egy emberes fazék csülkös babgulyás mellett kerkedik ki a vashegyi történet. Az ifjú Garger Imre annak idején alig várta, hogy felvegyék az egyetemre, és maga mögött hagyja a Vashegyet. Mint a faluban sokan, ő is gyerekként megtanulta, hogy a borcsinálás bizony sok munkával jár. Nem is nagyon igyekezett haza, az egyetem elvégzése után az idegenforgalomban dolgozott, jó ideig Kölnben. Aztán hazajött, teltek-múltak az évek, grundolt építőipari céget, foglalkozott ingatlanfejlesztéssel, de idővel a szíve - és a gyökerei - visszahúzta Vaskeresztesre. Garger Imre 2003-ban telepítette az első szőlőtőkéket a Vashegyen. Csupa olyan területre, ahol a helyiek már felhagytak a szőlőtermesztéssel. És csupa olyan fajtákat, amelyek illenek a hegyre. Kilencven százalékban kékfrankost, mellé egy kis merlot-t és zweigeltet, utóbbi kettőt csak a játék kedvéért. Persze Garger Imre okos és óvatos játékos, aki nem hazardírozik. Így szerencsére nem is gondolkodott divatos világfajtákban, inkább ragaszkodott a hegyre illő, tradicionális szőlőfajtákhoz. Miközben ő a Vashegy magyar oldalán várta, hogy a tőkék termőre forduljanak, odaát egy Thomas Wachter nevű osztrák borász a családi pincészet hírnevének öregbítésén munkálkodott. De erről már az időközben betoppanó Thomas mesél. A harmincas éveiben járó fiatalember borásznak tanult Eisenstadtban. Dolgozott Németországban, ahol főleg fehérborokkal és pezsgővel foglalkozott. Visszatérve Ausztriába két évig vezette a Deutsch Schützen-i családi pincészetet, majd következett Bécs, egy szakmai szempontból visszautasíthatatlan állásajánlattal. Thomas hét évig dolgozott az osztrák főváros legpatinásabb vinotékájában, ahol volt, hogy hetente háromszázféle bort kellett megkóstolnia. A világ szinte összes borvidékének nedüit megízlelhette, azt mondja, az ott töltött hét év alatt hatalmas szakmai tőkére tett szert.
CímNincs adat |
TelefonszámNincs adat |
Nincs adat |
HonlapNincs adat |
Borkóstoló
TételszámNincs adat |
Kóstoló áraNincs adat |
BorkorcsolyaNincs adat |
BejelentkezésNincs adat |
Vendéglátás
HidegkonyhaNincs |
MelegkonyhaNincs |
Szakmai profil
Alapítás éve2003 |
Éves palackszámNincs adat |
SzőlészNincs adat |
BorászNincs adat |
Termesztett fajtákkékfrankos, merlot |
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!