A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy somlói pincészet hetven éve

Tornai 70

2016-03-17 | Tornai Tamás


Egy somlói pincészet hetven éve

a kezdetek

Háború, tovatűnő badacsonyi szüretek!

Végtelen várakozás, majd csak vége lesz egyszer!

Hazajött! Béke, boldogság, nincstelenség és remény!

Aki itthon várt reménykedve, Linka és aki csontsoványan érkezett haza Bandi, 1945. Karácsonyán egybekeltek.

 

1946. tavaszán vissza a földhöz, a "Bandi-tagba" és a szőlőbe, de már nem Badacsonyba, hanem az új szerzeménybe, a Somlóra! Öreg tőkék, elvadult ültetvény, több a remény, mint az eredmény!

 

A kitakarított pincében, a rendbe hozott néhány hordóban karácsonyra mégis megszületik a '46-os évjárat és az új családtag, Ágnes.  A Séd - forrás melletti rendbe tett ültetvény harmadik szüretén még nem, de az első fejtésen már személyesen teszi tiszteletét a család újabb tagja, Zsuzsanna.

azok az 50-es évek

Talán túl sok a jóból, gondolhatták a hatalmasok! 40 hold föld, majdnem két hold szőlő, és még gyarapodnak is? Vitték a földet, a lovat, a házat!

 

A család elvesztett otthonát Sümegen, Jeszenszky báróéknál kijelölt szoba pótolta. Így lett egy bárónő a dajkája az '53-ban megszületett Tamásnak, aki két éves korától már a visszavásárolt apácatornai házban nevelkedhetett. A gyerekek innen jártak biciklivel dolgozni a hegyre.

 

Egy somlói pincészet hetven éve

 

A megmaradt szőlő a hatalom szemében még mindig túl nagynak számított. Egy 2000 négyszögölnyi rész megtartásához még a három gyermeknek is szőlőtulajdonossá kellett válnia.

az újratelepítés

A gyalogtőkés szőlőt a gondos művelés sem fiatalította meg, így 1962-ben indult a nagy vállalkozás, a terület nagyobb részét újra telepítették, ráadásul az akkor még kalandorságnak számító újítással, a Somlón először, kordonos művelésmóddal. A fajta (Olaszrizling) és a klón kiválasztásában sokat segített a jóbarát, a gazdánál épp egy hónappal fiatalabb Bakonyi Károly. A hektáronkénti közel 9000 tő, gyönyörű, - az akkor még vizet bőven adó Séd - forrással öntözött - ültetvény csodájára jártak. Öt évvel később, a megmaradt részt is megújították.

 

A nagy szorgalommal és különös gondossággal termelt szőlő termésének feldolgozásához, érleléséhez jobb körülmények kellenek. 1974-ben átépítik a pincét, kutat fúrnak, így könnyebb a nagy tisztaságot fenntartani.  

 

1976-os szüreten már öt unoka van jelen és a népes szüretelő család együtt örül Tamás gyártmányának, a jól működő bogyózógépnek. A dicséret ösztönöz, a friss diplomás mezőgazdasági gépészmérnök fiú tovább bizonyít, elkészíti az ültetvényhez igazodó méretű univerzális traktort, majd a szabályozható nyomású elektro-hidraulikus préseket. Ez már több, mint „barkács-varázs”. A hozzáértő, szorgalmas munka, a saját fejlesztésű eszközök meghozzák az eredményt, sorra nyerik a borversenyeket.

 

a 80-as évek sem voltak unalmasak

A nyitottság, a segítőkészség új feladatokat teremt. Akkor még szokatlan civil kezdeményezésként 1980-ban megalakul a Somló baráti kör, aminek első elnöke Tornai Endre lesz.  A Somló hegy fiatalodni kezd! A lepusztult utakat helyrehozzák, a várat szabaddá teszik, a kilátót Szent Istvánra visszakeresztelik. A Somlót a fiatalok is felfedezik.

Tornai Endre ismét valami szokatlanba kezd. Az 1983-as évjáratú Olaszrizling különleges minősítésű borát, saját neve alatt palackozza és saját maga forgalmazza. A következő évjáratokat már a MALÉV járatokon és jónevű fővárosi szállodákban kínálják.

 

Az 1986-os parlamenti választásokon, a két „Hazafias Népfront” jelölt mellé, közkívánatra felkerül a Tornai Pincészet jól ismert alapítója, és a „pártállami próbálkozások” ellenére országgyűlési képviselőnek választják. Így már a Parlamentben is küzdhet a magántermelők háromszoros adóztatásának megszüntetéséért, 1987 végére sikerrel!

 

1988-ban a családi birtok, majd 1989-ben a társadalmi feladatok bővülnek, mert Tornai Endrét távollétében, az alakuló ülésen, a Szőlő és Bortermelők Országos Szövetsége, a kistermelőket képviselő alelnökének választják.

megújulás

1995. Egy újabb nagy lépés és nagy feladat: Egy gyengélkedő vállalkozás megvásárlásával a Tornai Pincészethez kerül 15 ha a Somló legjavából, a régi egyházi területekből. Elindítják a Juhfark újkori felvirágoztatásának második hullámát. Az öreg Juhfark ültetvényben négy egymást követő évben, szüret előtti tőkeminősítéssel, kiválasztják az oltóvesszőt adó töveket, majd jön a területek teljes megújítása!

 

1999. Nagy beruházás éve volt: az első hűtve ásztatás és reduktív technológia, 5000 hl -es tárolótér és az első automata palackozó, valamint labor a Somlón.

 

Egy somlói pincészet hetven éve

 

2001-ben pedig a sok hazai után az első nagy nemzetközi elismerés a Montreáli arany. Felsorolni is nehéz, mennyi követte még.

 

2005. Újabb jelentős lépés: még kíméletesebb szőlőfeldolgozási technológia, további 5000 hl tárolótér, benne 600 hl ászoktér, mellette pedig palackos érlelőtér épül.

 

A fejlődés azonban továbbra sem állt meg. A hagyományok a múlt tisztelete mellett mindig ott volt a kisérletező szellem, a vágy az új tudás megszerzésére, befogadására. A Tornai Pincészet borászati beruházásokhoz kapcsolódva 2010-ben nyerte el mai megjelenését, amit az alapító Tornai Endre még láthatott, de túl a életének 65. szüretén 2011-ben elhunyt.

 

Munkáját évtizedek óta fia Tornai Tamás tejesítette ki, aki máig felügyeli a pince munkáját, de a birtok mindennapi irányítását már a harmadik generáció, azaz Tornai Eszter, Tornai Anna és Baranyai András végzi.

 

Egy somlói pincészet hetven éve

 

A Tornai Pincészet a Somló hegy legnagyobb családi birtoka. 60 hektár saját területtel rendelkezik, elsősorban a hegy déli karéjában, a keletitől a nyugati oldalig. A hegy lábánál található pincészet egyszerre korszerű feldolgozó és borturisztikai központ. Rendszeres helyszíne szakmai találkozóknak, szőlészethez, borászathoz kapcsolódó tudományos rendezvényeknek. Több hazai és más országbeli egyetemmel, kutatóintézettel tartanak fenn kapcsolatot. Több szakember kezdte itt sikeres szakmai pályafutását. Munkatársaik egyharmada felsőfokú végzettségű és szakterületükön az elsők között vállaltak támogató részvételt a duális felsőfokú képzésben.

a jövő

Az alapítás óta eltelt 70 évben szinte minden megváltozott. A világ egyre gyorsabban rohan, de a hegyoldali sziklák, a régi pinceboltozat, a több generáción átívelő, „tiszteld és segítsd a társadat, örülj mások sikereinek, a nehézség kalandra hív“ értékrend változatlan maradt.

 

A síkságból felkiáltójelként kiemelkedő Somló ajándék a vidéknek. A Tornai Pincészet elmúlt 70 éve ajándék Nekünk. A Pincészet teraszán újabb és újabb házasságok köttetnek. A párok, az új családok innen indulnak nagy reménnyel és majd, ha gyermekeikkel visszatérnek, itt akkor is boldog és bizakodó munkatársakat, tulajdonosokat találnak.

 

A siker ugyanis nem a csillogás, hanem az alkotni vágyó ember.