A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gazdát váró gazdaságok

A jó befektetés az északi parton hever

2017-08-11 | Jásdi István


Gazdát váró gazdaságok

Errefelé minden szőlőt beépítenének. Mit csináljon, aki beleszeretett a tájba és a Balaton mellé szeretne költözni?

 

Gyakran hallom: ha én ilyen lehetőséghez jutnék, mint ez a ti völgyetek vagy ez az épület! Akkor felsorolok néhányat. Jót tenne a környéknek, ha ezek a dűlők, ezek az épületek nem jutnának ebek harmincadjára. Jót tenne a már itt élőknek, itt dolgozóknak is. Elférne még jó néhány színvonalas vállalkozás errefelé. Egymást csak erősítenék.

 

Ha az ember Almádi felől Felsőörs felé indul, az út fölött lassan romló főpapi nyaralóra lát. A 19. század közepén Simor esztergomi érsek nyaralója, pincészete, kis szőlőbirtoka volt.  Toszkán villára hasonlít. Alatta hosszú, hűvös, épített borospince. Nem akármilyen. Egyszer jártam benne úgy tízegynehány évvel ezelőtt. A pinceajtó mögött hatalmas rács alatt méretes jégverem. Jobbra tőle tucatnyi sonka füstölésére is alkalmas nyitott tűzhely és kémény. A voltaképpeni pincelejáró innen indul. Amikor itt jártam a huszonegynéhány méteres pincében talán egy tucat apró, kicsit dohos hordó állt. A gazda sertéseket tenyésztett a villa melletti ólakban. A pincéből leginkább talán a füstölőt használta. Ő is meghalt vagy tíz évvel ezelőtt. Nem tudom, hogyan áll ma az épület, ahonnét az alsóörsi kilátóra és kétoldalt a tó keleti medencéjére látni. Micsoda butik-borászat, milyen étterem állhatna itt! A gazda pedig úgy élhetne az emeleten mint a kétszáz év előtti püspökök!

Tovább Alsóörs felé a Hosszúnak nevezett dűlő kicsit elhanyagolt szőlői. Zömmel szürkebarát. A völgy 20 hektárjában nagyszerűen lehetne gazdálkodni. Azon a ponton, ahonnan ellátni az alsóörsi templomig és azon is túl a Balatonig  nagyszerű birtokközpont épülhetne, akár panzióval is.

 

Az Alsóörs felé vezető úttól balra a völgy lótartásra teremtett legelői felett, erdőtől övezett bio-gazdálkodásra alkalmas 12 hektár szőlő - a Gölyemál. Az alatta a rétig elterülő két-három hektáron nemcsak saját felhasználásra, de az északi part összes étterme számára megteremne a biozöldség. Ha egy tulajdonos kezében lenne a terület, itt is épülhetne különleges hangulatú étterem és lakóház.

 

Az Alsóörs-Lovas útelágazásban évtizedek óta elhanyagolt szőlő. Láthatóan a kárpótlásban tulajdonhoz jutott gazdák semmiben nem tudnak megegyezni. Egyetlen közös bizonyosság van: senkinek sem lehet jobb! Pedig ezen az öt hektáron szép kis mintabirtok épülhetne, mondjuk 2-2 hektáron olaszrizlinggel és kékfrankossal. A telek felső sarkában panzió, pince, szép lakóház épülhetne nagyszerű panorámával.

 

Alig öt kilométert haladtunk és csak a legjobb beruházási lehetőségeket említettem meg. Ha tovább haladnánk Alsóőrsre, Lovasra, Paloznakra vagy Csopakon is túlra Balatonfüred, Akali környékére, további lehetőségeket találnánk. Lovastanyát, szőlőbirtokokat, panzióknak, vendéglőnek való helyeket. A környéknek, az itt élőknek jót tennének az elszánt, jövőképpel rendelkező, de a hely szellemét, a tájat, a szőlőt értékelő és megóvni akaró befektetők. Olyanok, aki tudják, hogy a tulajdon nemcsak joggal, kötelezettséggel is jár.

 

Talán támogatnák őket a fejlesztésekben érdekelt önkormányzatok, hivatalok is. Az életmód, az egész éves Balaton ráadás azoknak, akik errefelé vállalkoznak. Olyan prémium, amely csak az itt élőknek, itt dolgozóknak jár.