A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Disznókő Szőlőbirtok Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006

Véleményünk szerint

Aranyszínt ölt magára a bor. Az illat határozottan lép fel; elsőre a botritisz jelenléte a meghatározó, ezt az izgalmas karaktert pedig a méz és a sárga húsú aszalt gyümölcsök társasága vonzóvá teszi. Kóstoláskor érezzük, hogy a savak egyenes ívet adnak a bornak, és a hátukon viszik a kompozíciót, így élénkké téve a gazdag ízvilág, jelentős test és magas cukortartalom által felépített bázist. Az aromatikában az aszalt trópusi gyümölcsöket citrusok és fűszerek kísérik. Letisztult, kifejező kompozíció, véget nem érő lecsengéssel.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2015-01-13

 • Típus

  Édes
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  11,5 %
 • Palackmennyiség

  6000
 • Ár

  9000-12500 Ft
 • Fajtaösszetétel

  55% furmint
  35% zéta
  10% hárslevelű

Disznókő Szőlőbirtok borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Csillogó, világos aranyszínű. Illata fűszeres, vaníliás, mézes; kajszibarackra, aszalt gyümölcsökre emlékeztet. Savai élénkek, teli van élettel, frissességgel, kivételesen hosszú és tiszta utóíz jellemzi. A Disznókő Szőlőbirtok a tokaji borvidék meghatározó borászata, amely eddig leginkább Tokaji Aszúival vívta ki elismertségét, nemzetközi sikereit. Tavaly, 2014-ben a 2006-os ötputtonyos aszúnk szerepel a WS 100 legjobb bora között.

Érlelési információk

A bort 2 évig érlelték tölgyfahordóban, majd 2010 júniusában palackozták.

Hol vásárolható meg

Internet, borboltok, Disznókő.

Disznókő Szőlőbirtok bemutatása

A Disznókő szőlőbirtok a fehér filagória mellett található kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett. A birtok a múltban nagy magyar családoké volt, úgymint a Rákócziaké a XVIII. század elejéig, majd a Szirmayaké, Lónyayiaké a XVIII. és XIX. Században. Később a Waldbott grófok tulajdona.. Lónyai Menyhért itt építette fel a XVIII: század végén a Sárga Borházat, amely kezdetben a birtok présháza volt. Ez szép, klasszicista stílusú épület ma a régió egyik leghíresebb éttermének ad otthont. 1992 óta Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb borászati beruházási programja valósult meg a birtokon, az AXA Millésimes. Történelmileg a birtok több dűlőt foglal magában. A birtok szíve a Disznókő-dűlő. A Disznókő Szőlőbirtok területén jellemző a mineráliákban gazdag, vulkanikus kőzeten megtelepedett középkötött nyiroktalaj, apró perlit szemcsékkel keverve. Az épületegyüttes legrégebbi részeit a XVII. század végén Lónyai Menyhért építtette (a birtok présházaként funkcionált), ma a Sárga Borház étteremnek ad otthont. A csárda mögött megmaradó szőlőhegyen található filagória, és távolabb barokk stílusú őrtorony, Az újonnan épült épületek a feldolgozó épület és a traktorgarázs Ekler Dezső, Ybl-díjas építészünk tervei alapján készültek. A Tokaj Renaissance tagja.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!