A pincészet borbemutatása
A furmint a Tokaji borvidék meghatározó szőlőfajtája. A bor illatában a fajtajelleg szépen jelenik meg, szőlővirág és gyümölcsök kíséretében. Részben hordós részben tartályos válogatott tételek házasításával készült. Ízében a frissesség, zamatosság és könnyedség jellemző, hosszú gazdag lecsengéssel.
Pinceidő4 év |
Royal Tokaji Borászat bemutatása
A mádi székhelyű Royal Tokaji a rendszerváltás után az elsők között jött létre magántulajdonú borászatként 1990-ben. Alapításakor 62 mádi szőlőművelő fogott össze külföldi üzletemberekkel a borvidék csodálatos értékeinek megmentéséért. A borászat alapvető filozófiai célkitűzése az volt, hogy a kiemelkedő minőségű Tokaji borok készítésével visszaszerezze a borvidék világhírnevét. A cég alapitói között meg kell említeni a világ egyik legismertebb borszakíróját, Hugh Johnson-t. Az alapítók már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek a történelmi termőhelyek felkutatására, melyek a kiemelkedő minőségű, egyedi borok készítését biztosítják. Jelenleg a használatban lévő szőlőterületeik fele történelmi első osztályú dűlőkben van; ezek a Szt. Tamás, a Nyulászó, a Betsek, a Birsalmás és a tarcali Mézes Mály. Ezek a területek adták az alapot arra, hogy a borászat elsőként készített a rendszerváltás utáni időkben dűlős aszúborokat, egy adott dűlő termésének kizárólagos felhasználásával. A Royal Tokaji borok sikerét számtalan neves nemzetközi és magyar borverseny díjai is igazolják. A borászat mára a Tokaji borvidék egyik vezető pincészete lett, több mint 30 országba exportál, boraik a világ öt kontinensén elérhetőek a borkedvelők számára. 2017-től Varga Máté felel a borok készítéséért. A késői szüretelésű cuvée, a részben hordós érlelésű birtok furmint minőségével, kitűnő ár/érték arányával iránymutató a borvidék, a hazai és külföldi fogyasztók körében. Mindezek mellett a klasszikusnak nevezhető Royal 5 Puttonyos Aszú mára stílusteremtő bor lett nemcsak a borvidéken, de az egész világon.