A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nemzeti Gulyás Nap

06. 30. - 08. 28.

, , 2010. - Országszerte



A Food and Wine oldalon olvasható egy igen érdekes kezdeményezés, szinte már játék, ami arra hívja az ország apraját és nagyját, hogy szimbolikusan egy tűz köré gyülekezve, mindenki készítse el a saját gulyását, ami lehet a klasszikus gulyás, a pörkölt, a paprikás vagy épp a lecsó, a lényeg, hogy vállalja mindenki a Nemzeti Gulyás Napján magát, múltját és jelenét a jókedvű étkezés örömével együtt. A sokszínűség a lényeg, így minél több receptet megismerve gazdagodhat íztárunk az egyedül ránk, magyarokra jellemző gasztronómiai ételünkkel. Csupán pár válasz szükséges és beindulhat a nagy szervezkedés!

 

A  Food and Wine oldalán olvasható:

KÉT HÉT MÚLVA, 2010. augusztus 28-án lesz az Első Nemzeti Gulyás Nap. Sokan jelentkeztek már, és sokan ajánlották fel segítségüket, kérdezték meg, hogy miben segíthetnének. Gyakori kérdés, hogy hol lesz a rendezvény? A válasz: mindenütt, ahol ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, halászlevet, lecsót (…) főznek. A kis konyhában, a kerti partin, a pincesoron, a falu főterén, a városokban, erdőn, mezőn, éttermekben bárhol. Ennek a napnak bárki részese lehet határon innen, s túl.

A Nemzeti Gulyás Nap (NGN) eszméje
A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk. (2010. június 28.)

Kik vesznek majd részt?
Főznek Sopronban, Debrecenben, Budapesten, Baján, Szentgotthárdon, Dorogon, Pécsen, Pátyon, Etyeken, Zsámbékon, Gyöngyösön, Egerben, Villányban, Tokaj-Hegyalján, Siófokon, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonlellén, Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten, Mogyoródon, Gödöllőn, Kemencén, Bajóton, Felcsúton, Tatabányán, Letenyén, Kemenesalján, Tatán, Esztergomban, Tihanyban, Erdőbényén, Sárospatakon, s még sorolhatnám. Álljon itt egy kis ízelítő az üzenetekből, s az eddigi jelentkezésekből:

A soproni éttermek így készülnek:“Egységes ételválasztékkal, a logóval, kedvezményes áron árusítva a felkínált ételeket. Erre külön menükártyát készítünk. Ennek kellő propagandát szeretnénk tv-ben , rádióban, újságban, reklámújságban adni.” (Mészáros Tibor)

A debreceni éttermesek a Gusta Bisztróban jönnek össze “ahol Debrecen 5 étterme, óránkénti váltásban – alkalomhoz illő – ízelítőkkel látja el az arra járókat. Nem akarunk nagy felhajtást, lényeg hogy azon a napon a résztvevő éttermek nem konkurenciák egymásnak, hanem a nap szellemének megfelelően társakká válnak.” (Kiss Gyula)

A budapesti éttermesek sem maradtak tétlenek. Pesten a Liszt Ferenc tér (Café Vian és mások, akiknek a neve hamarosan megjelenik), Budán a Vár (21 Magyar Vendéglő, Vár a Speiz, Bonfini Kert Étterem, Alabárdos, …) jelenti a Nemzeti Gulyás Nap központját, ám nem csak ezek az éttermek álltak mellém. A csatlakozók mindenfelől érkeznek. A főváros IX. kerületében például a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület szervez főzést.

A győri éttermek közül is többen jelentkeztek, s volt, aki nagyvonalúan eszközöket ajánlott fel: “A szervezőmunkán kívül fel tudok ajánlani harminc darab üstházat, amelyben, max harminc literes bográcsot, vagy üstöt lehet használni, de van bográcsakasztója is. Így bármilyen kisebb bográcsnak tűzrakóhelyül szolgálhat. Ötven darab munkaasztal is rendelkezésre áll, ha kell. Könnyen szállítható, mert a sörasztalokhoz hasonlóan, összecsukható lábuk van.” (Pető István)

A Nemzeti Gulyás Nap várhatóan a Felvidéken is ünnep lesz: “Örülök a kezdeményezésnek, két helyszínen megpróbálok rászervezni (a felvidéki Garamkövesden és Esztergomban), illetve sajtóval.” (Geönczeöl Attila)

Pátyról is jelentkeztek: “Csatlakozunk. Pátyon a falu vendéglője és a borosgazdák, közösen, a Pincehegyen, és Telkiben, a helyi termék piac alkalmával, egy pár bográccsal.”

Nemzeti Gulyás Nap lesz idén néhány táborban is: “Kibéden a a kézműves gyerektábor utolsó napján kirándulni szoktunk, idén gulyásnapot tartunk. 30 gyerekünk és 3 bográcsunk van.” (Borbély Irén)

A pincesorokat is elérte a hír, Bölcskén is lesz főzés: “Kedves Sándor, értettem, idén aug 28, én tuti főzni fogok és kirakok a pincesorokra nálunk (380 pince) néhány plakátot. Érdemes lenne a programot a facebbookon és iwiwen is népszerűsíteni, szívesen csinálok hozzá kis körítést ha egyetértesz vele. (fiatal borivó)

Persze, s ezt kár is lenne elfedni, otthon is lehet főzni, sőt: “A lehetséges – illetve minél több – érdeklődő(k) figyelmét felhívom a környezetemben a kezdeményezésre a blogon kívül is, illetve jómagam, hortobágyi bio szürkemarha étellel készülök a jeles napra, melyet különleges módon készítek majd el, a hagyományok és az újszerűség jegyében, egy nagyszerű baráti társaság körében.” (Alex Christi)

E-mail, ahová várják a további jelentkezésket és később a fotókat: info@foodandwine.hu

További információk:
www.foodandwine.hu

Ha a jövőben értesülni szeretnél a legfontosabb boros és gasztronómiai programokról, jelentkezz Társasági élet hírlevelünkre!

 

 


Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!