Somogyi Pincésze - Bacchus Tanya
Somló
Szőlőtermesztési technológiánk kialakításakor törekszünk a minél kisebb környezetterhelési szint elérésére és fenntartására. Mivel fajtáink egy-két kivétellel későn érnek, így a szüretet általában október végén végezzük, annál is inkább, mivel a Somlón a filoxéra pusztítása után mi kezdtünk el elsőként újra foglalkozni az aszú típusú borok készítésével, és az ezek alapanyagához szükséges botrytizálódási folyamatot is be kell várnunk. A használt fajták: Hárslevelű, Furmint, Juhfark, Kövérszőlő, Kabar (Tarcal-10). Foglalkozunk szőlőszaporító alapanyag (sima alanyvessző és nemes oltóvessző) előállításával is. A mintegy 5 hektárnyi felület munkáit és a pincemunkákat családi összefogással, feleségemmel és három felnőtt fiú gyermekemmel közösen végezzük el. Mivel a két idősebb fiú más életpályát választott magának, így várhatóan a legfiatalabb viszi majd tovább a gazdálkodást, és hogy erre jól felkészüljön, jelenleg a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán ismerkedik az elméleti alapokkal. Több mint 20 évre visszatekintő kísérleteink eredményeképpen az évente elkészíthető, és értékesíthető desszertbor mennyisége reménykeltően növekvő tendenciát mutat, és a borvidék több termelője is megpróbálkozik tapasztalatainkat felhasználva a somlói édes bor előállításával. Borászati filozófiánk: a régi értékeket kívánjuk megmenteni úgy, hogy felhasználjuk a jelenlegi kor technológiai és technikai vívmányait is. Alapvetően az ászkolásos érlelést nagyon fontosnak tartjuk, de nem zárjuk ki a pórusmentes edények alkalmazását sem a borok fejlődésének bizonyos fázisaiban. Palackba töltés előtt minden bort minimum 6-8 hónapos, esetenként több éves fahordós érlelésnek vetünk alá, forgalomba hozatal előtt minimum 1 hónapig fektetve pihentetjük a palackokat. Borainkat helyben fogyasztva és kimérve, valamint a gasztronómiában palackozva értékesítjük. 2004-2006-ban meghatározó személyes közreműködésemmel kidolgozásra került a Somlói Borvidék Védett Eredetű Borainak Szabályzata. Jelenleg használt, a Szabadalmi Hivatalnál védett márkánk a minőségi borainknál az "Aranytűz", a desszertboroknál pedig a "Borgazmus".
Cím8481 Somlóvásárhely Somló hegy 1726 hrsz. |
TelefonszámNincs adat |
MegközelíthetőségAz M8-as főútvonalon, Veszprémtől Nyugatra 47 km-re, a főúttól északi irányban kb. 800 métert kell haladni a pincészetig. |
|
E-mail szolesz@t-email.hu |
HonlapNincs adat |
Borkóstoló
TételszámNincs adat |
Kóstoló ára1500 Ft-tól |
Borkorcsolyaigény szerint |
Bejelentkezés06-30-9472-198 |
Vendéglátás
HidegkonyhaNincs adat |
MelegkonyhaNincs adat |
Szakmai profil
Alapítás éve1977 |
Éves palackszám10000 |
SzőlészSomogyi Lajos, Somogyi Szilárd |
BorászSomogyi Lajos, Somogyi Szilárd |
Termesztett fajtákfurmint, hárslevelű, olaszrizling, juhfark, kövérszőlő, kabar |
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!