A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Nagy-Somlói Juhfark

Somogyi Pincésze - Bacchus Tanya Nagy-Somlói Juhfark 2007

Véleményünk szerint

Az ősz hangulatát idézi. A bor színe aranysárgába hajlik. Lassan nyíló illatában aszalt sárgabarack, méz, mogyoró, citrom bújik meg. Ezzel párhuzamosan halad az íz is, közepes, kerek test, ehhez illő savgerinc, tüzes, hosszú utóíz jellemzi a bort. Hívjuk meg a családot vacsorára! Kínáljunk nekik narancsos kacsát, vagy grillezett harcsát cukkinis burgonya lángossal, és hallgassunk közben klasszikus melódiákat!

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-07-01

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Somló
  • Alkohol %

    13.0 %
  • Palackmennyiség

    4000
  • Ár

    2600 Ft
  • Fajtaösszetétel

    100% juhfark

Érlelési információk

Reduktív erjesztésen esett át, majd 6 hónapig érlelődött nagyfahordóban.

Pinceidő

korlátlan

Hol vásárolható meg

Zwack Izabella borválogatás, és az általa ellátott kiskereskedelmi egységek.

Somogyi Pincésze - Bacchus Tanya bemutatása

Szőlőtermesztési technológiánk kialakításakor törekszünk a minél kisebb környezetterhelési szint elérésére és fenntartására. Mivel fajtáink egy-két kivétellel későn érnek, így a szüretet általában október végén végezzük, annál is inkább, mivel a Somlón a filoxéra pusztítása után mi kezdtünk el elsőként újra foglalkozni az aszú típusú borok készítésével, és az ezek alapanyagához szükséges botrytizálódási folyamatot is be kell várnunk. A használt fajták: Hárslevelű, Furmint, Juhfark, Kövérszőlő, Kabar (Tarcal-10). Foglalkozunk szőlőszaporító alapanyag (sima alanyvessző és nemes oltóvessző) előállításával is. A mintegy 5 hektárnyi felület munkáit és a pincemunkákat családi összefogással, feleségemmel és három felnőtt fiú gyermekemmel közösen végezzük el. Mivel a két idősebb fiú más életpályát választott magának, így várhatóan a legfiatalabb viszi majd tovább a gazdálkodást, és hogy erre jól felkészüljön, jelenleg a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán ismerkedik az elméleti alapokkal. Több mint 20 évre visszatekintő kísérleteink eredményeképpen az évente elkészíthető, és értékesíthető desszertbor mennyisége reménykeltően növekvő tendenciát mutat, és a borvidék több termelője is megpróbálkozik tapasztalatainkat felhasználva a somlói édes bor előállításával. Borászati filozófiánk: a régi értékeket kívánjuk megmenteni úgy, hogy felhasználjuk a jelenlegi kor technológiai és technikai vívmányait is. Alapvetően az ászkolásos érlelést nagyon fontosnak tartjuk, de nem zárjuk ki a pórusmentes edények alkalmazását sem a borok fejlődésének bizonyos fázisaiban. Palackba töltés előtt minden bort minimum 6-8 hónapos, esetenként több éves fahordós érlelésnek vetünk alá, forgalomba hozatal előtt minimum 1 hónapig fektetve pihentetjük a palackokat. Borainkat helyben fogyasztva és kimérve, valamint a gasztronómiában palackozva értékesítjük. 2004-2006-ban meghatározó személyes közreműködésemmel kidolgozásra került a Somlói Borvidék Védett Eredetű Borainak Szabályzata. Jelenleg használt, a Szabadalmi Hivatalnál védett márkánk a minőségi borainknál az "Aranytűz", a desszertboroknál pedig a "Borgazmus".


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!