10. Főzdefeszt + Street Food Market
, Budapest, Felvonulási tér
Szeptember 11-13. között ismét Főzdefeszt, talán a fesztivál történetének eddigi legjobb helyszínén, a Felvonulási téren.
Részlet a Facebook-esemény leírásából:
"Öt évvel ezelőtt azért fogtunk bele a Főzdefeszt szervezésébe, hogy megtörjük a nagyüzemi sör hegemóniáját, és elérhetővé tegyük a jó magyar kézműves sört. 4 és fél évnek és 9 fesztiválnak kellett lezajlania ahhoz, hogy az ügyünk hivatalos megerősítést nyerjen: 2015 augusztusában a Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a magyar sörkultúra a kizárólagos nagyüzemi szerződések igájában senyved, melyeknek versenykorlátozó hatásuk van. Egyben kötelezte a nagy sörgyárakat arra, hogy 2 év alatt 20%-kal kevesebb sört adjanak el efféle szerződések keretében.
Ez a rendelkezés újabb lendületet adhat a magyar kézműves sör terjedésének, melynek már így is számos látványos jele van. Az őszi fesztiválunk legnagyobb szenzációja az, hogy körképet adhatunk a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásáról. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak, idén mégis három vadonatúj vallásos lelkületű sörbrandet mutatunk be a Főzdefeszten.
A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség újrateremtette a legendás Szt. István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek. A Zirci Ciszterci Apátság pedig egyenesen újraépítette a monostor épületében a 18. századi sörfőzdéjét és saját maguk főzik az első magyar valódi kolostori sört modern felfogásban.
De nemcsak szerzetesek és püspökök kongregációját láthatjuk majd – az egyházon túl is egyre többen fogják fel a jó sörben rejlő kommunikációs lehetőségeket. Így tanúi lehetünk a Freak Fusion Cabaret Tripla Leszúrt Rittenberger nevű füstös „freak” lágerének bemutatójához rögtönzött hátborzongató cirkuszi mutatványnak.
A már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készülünk, ráadásul most először külföldről is hívtunk kézműves sörfőzőket, hiszen Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés Európa talán legnagyobb kézműves sörfesztiválja, a Főzdefeszt iránt!
Az ételkínálatot is felfrissítettük, a bevált slágerek – mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár és társai – mellett új street-food standokat állítunk hadrendbe, valamint felbíztattuk a sörfőzőinket, hogy ők is készüljenek étellel!
A júniusi tapasztalatok alapján egyre okosabban használjuk majd a sétány tereit és a nagy forgalmú főutak mellett számos intim kis sörkertet tervezünk létrehozni!
Vasárnap kora délután pedig kiosztjuk az Év Kedvenc Söre, az Év Sörfőzdéje és az Év Legjobb sörcímkéje díjakat!
Várunk mindenkit szeretettel!"
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!