A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Alapozó sommelier tanfolyam

10. 12. - 10. 13.

Budapest, Borkollégium



Bort választani az étteremben, vagy otthon a vacsorához? Pezsgőt bontani? Poharat választani? Mind olyan helyzetek, amelyek meghatározhatják az este hangulatát, a találkozó sikerét. Egy sommelier szakmájából adódóan könnyedén elboldogul egy hasonló szituációban, de egy borkedvelőnek szüksége lehet némi segítségre. Egyáltalán, ki a sommelier? Mit kell tudnia, mivel foglalkozik? Miket tanulhatunk tőle?

 


Az alapozó sommelier tanfolyamunkon betekintést nyújtunk a professzionális italszerviz világába, majd kiválogatjuk és részletezzük azokat a fontosabb dolgokat, technikákat, melyeket akár otthon is alkalmazhatunk.

Két napos intenzív képzésünk alatt elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhet minden borkedvelő, illetve aki szeretne a vendéglátás területén elhelyezkedni, vagy már ott dolgozik, de még nem érzi otthon magát a szervizben, vagy a pult mögött.
Boros előképzettség nem árt, de nem alapfeltétele a tanfolyamnak, hiszen ez később is beszerezhető, a hallgató érdeklődésének, munkakörének megfelelően.

 

Tematika

sommelier alapismeretek (4 óra)
felszolgálási ismeretek, gyakorlati alapok (4 óra)
bor-étel párosítások, borajánlás, gasztronómiai alapismeretek (4 óra)
gyakorló óra a Gundel étteremben, vizsgafeladat (4 óra)

 
Részletes tematika:
1. Sommelier alapismeretek

Ki a sommelier?
borválaszték, étlap, borlap, itallap összefüggése
borok kiválasztása, beszerzés, tárolás
borok előkészítése, a felszolgálás eszközei
rövid italok, pálinka
vendég kezelés, kommunikáció
borhibák, borbetegségek
poharazott, darabban tartott borok

 
2. Felszolgálási alapismeretek, gyakorlati alapok

éttermi teríték
pohár fajták, használatuk
borkínálás, borajánlat
borok, pezsgők bontása
dekantálás
italok felszolgálása
borok alaptípusai
párlatok alaptípusai (pálinka, whisky, rum, gin, tequila)
borleírás, borminősítés
fekete poharas párlatteszt

 
3. Bor-étel párosítások, borajánlás, gasztronómiai alapismeretek

borstílusok (ismétlés, visszakérdezés)
alapízek
klasszikus vacsora-sorrend, rászletek
megerősítő és ellenpontozó gasztronómia
alap borstílusok összekóstolása jellegzetes ízekkel

 
4. Gyakorló óra a Gundel étteremben, vizsgafeladat

A Gundel étteremben, annak bor és ételválasztékára támaszkodva borajánlás, bor-étel párosítás, felszolgálás. Mindenki kipróbálja a vendég és a sommelier szerepkört is.

 
Kóstolt italok száma: 16-20
Előadó: Petzold Attila


Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!