A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója

05. 27. - 06. 01.

, , 2014. május 30. - június 1. - Budatétény, RozáriumIdén kilencedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozóját, Magyarország egyik legszebb és legnagyobb rózsakertjében! A minőségi borok és borászok (a határon túlról is érkeznek) mellett, a színpadon koncertekkel is várják az érdeklődőket.

 

Budafok az 1900-as évek elején a Monarchia borkereskedelmi központja volt. A Kárpát-medence borainak, több mint 70 %-a megfordult a helyi pincékben. Adottsága kiváló lehetőséget adott pincerendszerek építésére, a Duna és a vasútvonal egyszerűvé tette a közlekedést, az adók pedig kedvezőbbek voltak, mint a fővárosban – Budafok ugyanis akkor még önálló település volt.

Első alkalommal, 2006-ban egy olyan rendezvény megszervezése volt a cél, ami máshol nem található meg, aminek szellemisége, kisugárzása van. Azóta a Kárpát-medence jó néhány kiváló magyar borásza összesereglett Budafokon, igazodva a Budafok-Tétény Művészeti Fesztivál időpontjához, valamint a trianoni évfordulóhoz, ezzel is hangsúlyozva az összetartozást. Ez a szellemiség 2010-ben még nagyobb hangsúlyt kapott, amikorLaposa Józsefkitűnő tájépítő mérnök és borász megfogalmazta a Borszerződést.

Ebben egyebek mellet ez áll: „Mi, magyar borászok, határon innen és túl elérkezettnek látjuk az időt, hogy összetartozásunkat szerződésben erősítsük meg. Azokban a napokban, hetekben, amikor a magyar nemzet fájó gyalázatot mos le magáról a kettős állampolgárság megadásával és a nemzeti összetartozás kinyilvánításával, nekünk, magyar borászoknak szent kötelességünk a magyar borkultúra határokon átívelő egységét megteremteni. A Kárpát-medence hegy- és domboldalain a sajátos ökológiai adottságok következtében egyedi ízvilágú, csodálatos borok teremnek. Ezek a természeti adottságok és az emberi munka közös eredményeként megszületett illetve születendő borok az összhang, az összetartozás jelképei. Az itt összegyűlt borászok hitet tesznek a Kárpát-medencében élő népek közös jövője mellett. A budafoki pincékben már a XVII. századtól foglalkoztak borkereskedelemmel. Buda, Pest és Óbuda egyesülését követően a főváros nagyléptékű fejlődése idején - a kőbányászat révén - újabb jelentős nagyságú pincékkel bővült a pincerendszer. Az 1900-as évek elején Budafok a magyar borkereskedelem központjaként működött, ahol valamennyi ismert Kárpát-medencei borvidék bora megtalálható volt. A száz évvel ezelőtti virágkorra emlékezve szinte teljesen természetes volt, hogy Budafok-Tétényben szerveződött meg az első Kárpát-medencei borásztalálkozó.”

E Borszerződésben olvasható a rendezvény mottója is: „Hisszük és valljuk, hogy a Kárpát-medence emberben és borban összefüggő, organikus egység.”

A Találkozó helyszíne a csodálatos Budatétényi Rozárium, mely ilyenkor már teljes díszében pompázik. A rózsakertben, a kiültetett fajták száma jelenleg 1200, ez mintegy 7000 tő rózsát jelent. Ez a kert Magyarország legnagyobb rozáriuma, és nem kell szégyenkeznie akkor sem, ha Európa többi gyűjteményes kertjével hasonlítjuk össze.

A hazai pincészetek mellett, évről évre nő a résztvevő határon túli borászok száma is. A szervezők eddig kevéssé ismert, de minőségi borokat előállító pincészeteket is meghívnak, lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásukra.

Kiállító pincészetek:

Balla Géza Pincészete Arad-hegyalja Ménes
Bott Frigyes Felvidék
Csobánc Manufaktúra Csobánc
Debreczeni Szőlőbirtok Etyek-Buda
Dúzsi Tamás Szekszárd
Ferenczi Szőlőbirtok Szekszárd
Garamvári Szőlőbirtok Balatonlelle
Gere Tamásés Zsolt Pincészete Villány
Kasnyik Családi Pincészet Felvidék
Kovács Borház Gyöngyöstarján
Laposa Birtok Badacsony, Somló
Légli Ottó Balatonboglár
Lenkey PincészetTokaj-hegyalja - Mád
Málik Zoltán Badacsony
Maurer Oszkár Szerémség
Mátyás Pince Kisújfalu
Nachbil Krasznabéltek
Nagy-Sagmeister Pince Szerémség
Papp Pincészet Balatonszabadi
Rókusfalvy Birtok Etyek
Simon József Eger
Skrabski Borászat Balatonfelvidék
Strekov 1075 Kürt
Takler Pince Szekszárd
Tiffán Ede és Zsolt pincészete Villány
...és mások

További információkért kattints IDE!

Ha a jövőben értesülni szeretnél a legfontosabb boros és gasztronómiai programokról, jelentkezz Társasági Élet hírlevelünkre!

 

 


Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!