A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szent Mihály napja - Gyapjú hétvége a Skanzenben

09. 27. - 09. 28.

, Szentendre, SkanzenSzeptember 27-én és 28-án „Gyapjú hétvégével”, igazán különleges programmal kapcsolódik a Skanzen a Szent Mihály napi Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozathoz. Ez alkalommal a gyapjú hagyományos és modern feldolgozási módszereit, lehetőségeit mutatják be. Így lesznek nemezelő, szűrkészítő, szűrhímző mesterek garmadával, gyapjúlaboratórium, meseerdő és egy rendhagyó új kezdeményezés az architecture uncomfortable workshop.

 

Szent Mihály napja - Gyapjú hétvége a Skanzenben

 

 

Szent Mihály napja - Gyapjú hétvége a Skanzenben

 

Az őszi pásztorünnep alkalmával tematikus útvonal mentén ismerhetik meg a látogatók mind a Skanzent, mind a gyapjú útját a báránytól a pulóverig. A hétvége egyik különlegessége a Gyapjúlaboratórium, ahol ki-ki maga vizsgálhatja meg igazi laboratóriumi körülmények között, mikroszkóp alá téve a különböző birkafajták gyapjainak szerkezetét, hasonlíthatja össze számos textília alapanyagát, valamint a gyapjú sokoldalú tulajdonságait: rugalmasság, melegtartó képesség, vízmegtartó képesség.

 

A Gyapjú hétvégén élő mesterség-bemutatók sokasága várja az érdeklődőket, ahol az egész munkafolyamat megismerhető. Kiderül mi is az a farkasolás, kártolás, hogyan kell fonni gyalogorsón, rokkán, vagy éppen miként lehet a gyapjút szőni, kötni. A gyapjúmosás sem marad el a falusi mosodában, a textil műhelyben pedig a megtisztított anyagot festik be a szivárvány minden színére természetes alapanyagokkal. Nemezkészítő mesterekkel készíthetnek az érdeklődők nemezmamuszt, nemezmellényt, s a nemezelés egy-egy játékos változata is várja az apróbbakat, ahol nemez kulcstartót, nemezállatokat formálhatnak. A mesterek sorában található szűrkészítő, aki a bihari cifraszűr rejtelmeit vezet be, valamint gyapjúszőnyeg-készítő, nemezruha készítő.

 

A hétvége programját tovább színesíti egy fiatalokból álló csapat, akik architecture uncomfortable workshopjuk keretében rendhagyó szárnyéket készítenek és közös kreatív munkára hívnak mindenkit, valamint a meseerdő, melynek misztikusságáról Pistyur Imre varázslatos szobrai gondoskodnak, így a meseerdőbeli kirándulás során könnyen össze lehet találkozni a „Griffel”, „Gyalogsassal”, „Esőlesővel”, „Vadásszal”, „Legendacieplővel”. 

 

További információkért kattints IDE!

 

 


Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!