A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Villányi Prémium Bormustra 2014 - Főszerepben a cabernet franc

09. 27.

, Pécs, Kodály KözpontTudtad, hogy az országban a Villányi borvidéken a legnagyobb a cabernet franc szőlőterület aránya? Tudtad, hogy a villányi eredetvédelmi rendszerben kiemelt helyet kap a cabernet franc és bevezetésre került a super prémium kategória? Tudtad, hogy a prémium és super prémium cabernet franc-ok neve hamarosan villányi franc lesz?

 

Villányi Prémium Bormustra 2014 - Főszerepben a cabernet franc

 

 

Villányi Prémium Bormustra 2014 - Főszerepben a cabernet franc

 

Az XVIII. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 18 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag prémium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.

 

A XVIII. Európai Bordalfesztivál ünnepélyes gálaestje előtt rendezik meg a Villányi borvidék presztízsborait felvonultató Villányi Prémium Bormustrát. Az Európa férfikarait, vokálegyütteseit, és népzenei előadóit felvonultató nemzetközi bordalfesztivál gálaműsora előtt 18 villányi pincészet tart jótékonysági borkóstolót a rendezvényközpont aulájában. A Villányi borvidék pincészetei a zászlóshajónak tekintett prémium cabernet franc-t főszereplőként mutatják be 100%-os és házasított változatokban. A fajtatiszta, 100% prémium és szuper prémium franc a közeljövőben Villányi Franc márkanév alatt kerül a fogyasztók elé. A szervezők az eladott belépőjegyekből befolyó összeggel a bordalfesztivál megrendezését támogatják.

 

„A bormustra rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy a nemzetközi fesztiválon résztvevő külföldi művészek megismerhessék és hírét vihessék a világban legnagyszerűbb borainknak, továbbá, hogy a belépőjegyekből befolyó összeggel a borvidék borászai támogathassák ennek a világszerte párját ritkító fesztiválnak az évről-évre történő megrendezését. Az idei bormustrán a cabernet franc kapja a főszerepet, ami jól kifejezi a Villányi borvidék fajta iránti hosszú távú elköteleződését.” – mondta Becker Leonóra, a Villányi-Siklósi Borút Egyesület elnöke.

 

 

A Villányi eredetvédelmi rendszer minősítései

 

A Villányi borok egyéni karakterüket a termőterület különleges adottságainak köszönhetik. A helyi termelők célja, hogy az egyedülálló sajátosságokkal rendelkező boraikat egyértelmű jelzéssel lássák el, amely garanciát jelent a vásárlók számára, legyenek bárhol a világban. A villányi borászatok közössége 2006-ban a borvidékről származó borok védjegyéül a Kikerics virágot választotta, amely a Villányi szőlőből készült borokhoz hasonlóan egyedülálló jellegzetessége a vidéknek, és bevezette az országosnál is szigorúbb villányi eredetvédelmi rendszert.

 

Az eredetvédelmi rendszer kijelöli a borvidék határait, és meghatározza azokat a feltételeket, amelyek maradéktalan teljesítése nélkül egy bor nem kaphatja meg a minősített státuszt. A minősítésre létrehozott testület a Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága. A szervezet feladata a borvidéken készített borok forgalomba hozatal előtt történő minősítése, és a származási bizonyítvány kiadásának engedélyezése.

 

A nyugat-európai rendszereket mintának tekintő Villányi Minősítési Rendszer ugyanakkor nem csak azt garantálja, hogy a védjeggyel ellátott termékek a villányi borvidéken termesztett szőlőből készülnek, de egy idei változtatásnak köszönhetően minőség szerint is, immár három kategóriába sorolja a villányi borokat. A három kategória a classicus, a prémium és a szuper prémium bor. A Villányi borok többsége a classicus kategóriába tartozik, amelybe a borvidékre és a fajtákra jellemző borokat csoportosítják. A prémium kategóriába azok a termékek kerülnek (a minősített borok több mint 30%-a), amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, és sajátságos értéket mutatnak fel. 

 

Idén májusában a Villányi borvidék bejelentette, hogy átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hív egy új super prémium kategóriát. A változás lényege, hogy a prémium és az új super premium kategóriákba sorolt fajtatiszta 100% cabernet franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek majd a boltok polcaira, várhatóan 2014 utolsó negyedévében.

 

 

IV.Villányi Prémium Bormustra borai és pincészetei:

 

Bock Pince - (Capella Cuvée, 2008)

Csányi Pincészet - (Kővilla Válogatás Cabernet Franc
,
2009)

Gere Attila Pincészete - (Cabernet Franc Selection, 2009)

Gere Tamás és Zsolt Pincészete - (Cabernet Franc Válogatás, 2009)

Günzer Tamás Pincészete - (Bocor Franc, 2011)

Halasi Pince - (Cabernet Franc, 2011)

Heumann Pincészet - (Cabernet Franc, 2011)

Hummel Pincészet - (Panterra, 2011)

Jackfall Bormanufaktúra - (Grand, 2009)

Janus Borház - (Örömbor, 2008)

Jekl Pincészet - (Il primo 2012)

Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok  - (Kúria Cabernet Franc, 2007)

Mokos Családi Pincészet - (Cabernet Franc Barrique, 2009)

Polgár Pincészet - (Cabernet Franc, 2009)

Tiffán Ede és Zsolt Pincészete - (Lucia, 2009)

Vinatus Pincészet - (Cabernet Franc, 2009)

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - (Cabernet Franc, 2009)

Wassmann Pince Bioborok - (Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc, 2011)

 

IV. Villányi Prémium Bormustra program:

•          16.30-18.30 Prémium Bormustra- állófogadás és borkóstoló az aulában

•          19.00 a XVIII. Bordalfesztivál gálakoncertje a koncert teremben

 

 

Jegyek megvásárolhatóak elővételben külön-külön, illetve kedvezményes, kombinált jegy formájában a XVIII. Európai Bordalfesztivál szombati (szeptember 27.), Kodály Központban tartandó gálakoncertjére, illetve az azt megelőző IV. Villányi Prémium Bormustrára.

 

További információkért kattints IDE!


Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!