A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egyre inkább érdemes spanyol borokkal ismerkedni

WSET felsőfok, 9. óra, Spanyolország

2016-03-21 | Vinoport


Egyre inkább érdemes spanyol borokkal ismerkedni

Ahogy Olaszországról, úgy Spanyolországról is elmondható, hogy borkultúrájának, a szőlő- és bortermesztésének több évezredes gyökerei vannak, azonban egészen az Európai Unióhoz való 1986-os csatlakozásáig csak nagyon lassan fejlődött szőlő- és bortermelése. Azóta viszont mintha forgószél kapta volna fel.


A Vinoporton januártól több hónapon át, minden hétfőn este körbejárunk egy szakmai témát vagy egy borvidéket, éppen úgy, ahogy a Borkollégium hallgatói a Borkollégium WSET3 felsőfokú bortanfolyam esti kurzusain. A korábbi részekért ide kattintson>>

Ha nem szeretne lemaradni a további részekről, iratkozzon fel Egyperces kurzus hírlevelünkre>>

 

Spanyolország a világ egyik legnagyobb termelője és borexportőre. Az ország már csak kiterjedése miatt is változatos klimatikus és talajadottságokkal rendelkezik. Az akár ezer métert is megközelítő magasságokat leszámítva a területek jelentős részére jellemző a forró, száraz éghajlat – ez a két tulajdonság egyben a spanyol szőlőtermelők legádázabb ellensége és legnagyobb szerencséje. Ugyanis a játék a térállásokkal és a metszésmódokkal, az 1996 óta engedélyezett öntözés, továbbá a rengeteg magas hegy még a globális felmelegedés előrehaladtával is lehetővé teszi a jó minőségű borszőlő termelését. Plusz a bio művelésmódnak kifejezetten kedvez. Mindez egyre inkább növeli a spanyol borok jelentőségét a világpiacon, beleértve a csúcsgasztronómia területét is.

 

Borászati szemszögből az országot hat földrajzi régióra oszthatjuk: Felső-Ebro (pl. Rioja, Navarra), Katalónia (pl. Penedés, Priorat), Douro-völgy (pl. Ribera del Duero, Toro, Rueda), Észak-Nyugat Spanyolország (pl. Rías Baixas, Bierzo), Levante (pl. Valencia, Jumilla és Yecla), valamint Castilla-La Mancha (La Mancha, Valdepenas). A spanyol eredetvédelmi rendszer csúcsán a DOCa-k állnak, ilyenből pedig mindössze kettő van jelenleg: Rioja és Priorat. Az alattuk álló, DO minősítést elért régiók száma megközelíti a hetvenet. Az alsóbb szintek fontos feladata, hogy kevésbé szigorúbb szabályaikkal felzárkóztassák a fejlődő többi régiót. Az eredetvédelmi rendszerről a Borlexikonban olvashat bővebben>>

 

Egyre inkább érdemes spanyol borokkal ismerkedni

 

Fontosak, és a borcímkéken szintén feltűnhetnek a régiós szabályozáson felül álló, a minőségre és az érlelési időre utaló elnevezések is. Ezeket az alábbi táblázat magyarázza:

elnevezés / előírás

min. hordós érlelés min. palackos érlelés min. érlelés összesen
joven fehér - - -
joven vörös - - -
crianza fehér és rozé -

-

18 hó
crianza vörös 6 hó 12 hó 24 hó
reserva fehér és rozé 6 hó - 18 hó
reserva vörös 12 hó - 36 hó
gran reserva fehér és rozé 6 hó 12 hó 48 hó
gran reserva vörös 18 hó 24 hó 60 hó

 

Reserva borok csak a jobb évjáratokban készülnek, válogatott fürtökből, gran reservák pedig csak a legkiválóbb szüretek eredményei lehetnek. Sok pincészetben ma már francia tölgyfahordókat használnak a hagyományosan elterjedt amerikai hordók helyett, ugyanakkor a vaníliás, édes fűszeres hordóaromák még mindig nagy arányban jellemzik az érlelt spanyol borokat.

A helyi szőlőfajtákról

Tempranillo: egyértelműen kiemelkedő jelentőséggel bír, a vezető kékszőlőfajta (helyenként cencibelnek hívják). Tovább a Borlexikonhoz>>

Garnacha: vagyis grenache, amely sok spanyol rozé alapját adja. Tovább a Borlexikonhoz>>

Monastrell: vagy mourvédre. Nem véletlenül van itt: jól bírja a forróságot és a szárazságot. Tovább a Borlexikonhoz>>

Airén: tudta, hogy ez a világ legnagyobb területen megtalálható fehérszőlője? Nem gondolnánk, hiszen elterjedtsége viszont nem jelentős a világfajtákhoz viszonyítva. Ez a tény jól mutatja Spanyolország, azon belül is a legnagyobb DO, La Mancha méreteit. Tovább a Borlexikon szócikkére>>

A fehérszőlők közül fontos még a cava alapanyagául szolgáló parellada, illetve xarel-lo. A nemzetközi kék és fehér szőlőfajták is egyre elterjedtebbek, különösen északkeleten. 

 

Tovább (a teljesség igénye nélkül) a Borlexikonban:

És persze muszáj megemlítenünk a sherryt is, mint spanyol sajátosságot>> 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!