A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hány éves a whisky? Kit érdekel?

2016-05-06 | Tallián Miklós


Hány éves a whisky? Kit érdekel?

A kérdés, amit a legtöbbször feltesznek egy whisky-rajongónak, nem az, hogy milyen whiskyt kell inni, hanem hogy hány éves whiskyt kell inni. Holott ennek a kérdésnek önmagában nem sok értelme van. 

Miért? 

Sok whiskyn nagy betűkkel hirdetik, hogy hány éves. Először is, ez nem a whisky évjárata, nem azt jelenti, melyik évben készült a párlat vagy mikor palackozták. A palackozás időpontja egyébként egy whiskynél szinte lényegtelen, hűvös, száraz helyen tárolva, a dugón esetleg átszivárgó levegőtől viasszal vagy fóliával védve korlátlan ideig eláll, nem fog tovább érni vagy változni. Az évjelzés azt jelenti, hány éven át érlelték hordóban, blend esetén a legfiatalabb komponensre vonatkoztatva. Másodszor:

Mennyire fontos ez?

Nem annyira, mint amennyire sokan gondolják. Nyilván minél öregebb egy whisky, annál ritkább és értékesebb lehet. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb is. Akárcsak a bornál, minden whisky életgörbéjén is van egy pont, ahol az íz optimális, és utána a hordóban tartani már nem használ, egy idő után esetleg még árt is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a hordós érlelésnél évi 2-3% elpárolgásával kell számolni.

 

A cél tehát, hogy a whisky az optimális állapotban kerüljön a palackba, és a gyakorlat az, hogy ha az ehhez szükséges idő valahol a minimális 3, és a skótokon általában már feltüntetett 8-10 év között van, akkor inkább sokszor nem tüntetnek fel évjelölést. Ez elég jó megoldás, az előítéletek miatt ugyanis “ciki” lenne azt írni, hogy 4-5 éves a whisky. Lehet, hogy jó volna, ha az évjelölés kevésbé lenne fontos szempont főleg a laikus vásárlóknak, hiszen lehet kb. 5 éves, kiváló whiskyt találni nagy hagyományú skót gyártótól, sőt, az új világsztár Kavalan Solist sorozat is évjelölés nélküli, és felhetetően nem tölt sokkal többet hordóban 3-4 évnél.

 

Mikor problémás az évjelölés elmaradása?

Ha azért hagyják el, mert ugyan a minimális 3 éves érlelés után, de messze az optimális idő előtt kerül a hordóból a palackba a whisky. Erre ok lehet, hogy a párlat eleve azért készült, hogy olcsóbb, esetleg alacsonyabb minőségű blendekben végezze.

 

A másik, hogy az évtizedes készletek nem elegendőek a hirtelen megugró igények kiszolgálására, ezért a gyártók arra kényszerülnek, hogy a korábbi termékeik helyett fiatalabb komponenseket is tartalmazó új palettával jelenjenek meg. A legjobb példa erre a Nikka: tavaly év közepén bejelentették, hogy az évjelöléssel ellátott single maltjaikat, és számos blendjüket kivonják a forgalomból, a megmaradó régi termékek árát emelik, és új, évjelölés nélküli (fiatalabb) változatokat hoznak ki. Ezek biztosan nem lesznek rosszak, de a hagyományokhoz ragaszkodó japánoknak 5-6 évet biztosan várniuk kell, mire a megszokott korú single maltok megint megjelennek a piacon.

Mi a tanulság?

Az évjelölés is csak egy a whiskyt leíró információk közül, és talán nem is a legfontosabb. Érdemesebb inkább kóstolni, aztán dönteni, mit veszünk.