Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3
Elkezdtem a gyakorlatot, a második emeleten csömöszöltem
2019-10-04 | Geri Ádám
Reggel 8 óra, hivatalosan megkezdem a gyakorlatomat.
Ő a pince egy része, jelenleg 8 hektárról 25 ezer palack bor készül belőle. A bal oldalon pinot noir pihen a törkölykalap alatt. Mivel erjedésben van, szén-dioxid termelődik, ami védi az oxidálódástól. És a muslincáktól is, mert a CO2-t ők sem bírják. Amikor újra odamerészednek a muslincák, az jelzi, hogy lelassult az erjedés.
Szám Róbert borász és a kezében a "kutyafej". Már csak pár képet kell várni, hogy kiderüljön, mi is az.
Felkészül a préselő, visszakerülnek a dobba a szűrőrudak, amik felfognak mindent, ami nem lé.
Felkészül a tartály. Robi egy csörlő segítségével nyitja a tartály fedelét.
A fedél karimáján egy gumiabroncs fut végig, ami telepumpálható levegővel, így feszíthető bele a fedél légmentesen a tartályba.
Felkészül a szivattyú, a kierjedt, cefréjén ázó pinot noir megy a préselőbe. A képen egy csigás szivattyú látható, de gondolom, iskolatársaim ezt a múlt heti Borászati eszközök óra után azonnal felismerték.
És Íme itt van újra a kutyafej. A szivattyút azért nem közvetlenül a tartályra kötöttük, mert az rászívná a kijáratra a törkölyt és a lényeg, a lé nem tudna átjutni. A kutya pedig arra szolgál, hogy moderált nyomás mellett valóban a lavórba jusson a bor.
A szivattyú kimeneti oldala a présben.
Erre mondják, hogy orrán-száján folyik. Mivel az oldalsó "színléző" (szín-lé-ző) csap feljebb van, mint az ajtó, ha alá megy a bor, akkor ki kell nyitni az ajtót, hogy tovább tudjon folyni. Amibe folyik, az a présgép musttálcája. Komoly logisztikázásra volt szükség, ugyanis gyakorlatilag minden edény fullon van a pincészetben, más hely nem maradt kiengedni a bort.
Mielőtt beindult volna a préselés, azért megkóstoltuk, hogy ha nem jó, ne vesződjön vele feleslegesen a présgép.
Következik a musttálca tartalmának átszívása a présbe. Hátul Rókusfalvy Palkó főborász.
Éles váltás. Egy még erjedő pinot noir csömöszölése 3-4 méter magasságban.
Lehet ezt kicsit bátrabban és hatékonyabban is.
Nem akartam szégyenben maradni.
Miután leeresztettük a színlét, ez fogadott minket a tartályban. Következhetett a törköly átlapátolása a présbe.
Ez a szűrő akadályozta meg a tartályban, hogy a lével együtt a törköly is a csapba (kutyába) kerüljön.
Ez már a "mustalj". Külön szokták választani, mert koncentráltan vannak benne az erjedést gátló és egyéb nem kívánatos anyagok. (Előfordul, hogy ezt is megtartják, külön kezelik, préselik és utóbb visszaházasítják a borhoz.)
Kihasználunk minden köbcentimétert a présgépben.
Utolsó lapát mustalj is kikerült Palkónak köszönhetően.
Kezdődhet a takarítás minden nyíláson keresztül. (Minden művelet után és annyit kell takarítani egy feldolgozóban, hogy az önmagában megtöltött volna egy fotóalbumot.)
Mindenki nagy szurkolásban van, zajlik a préselés, a musttálca a szivattyún keresztül már össze van kötve a kitisztított tartállyal, megy vissza a kipréselt lé.
Következő napirendi pont, egy kísérleti pinot noir tétel erjesztése irányított vadélesztővel (ez egy későbbi szüret, nem az, amelyiket éppen préselünk, ez még nem erjed). Az első órán, vagyis a szigetcsépi szüreten esett róla szó, hogy az élesztők többségét rehidratálni kell és fokozatosan lehűteni a must hőmérsékletére, ez akár 45-60 percet is igénybe vehet. Vannak azonban már úgynevezett easy-to-use élesztők is, amit csak bele kell szórni a mustba. A képen látható is ilyen, Palkó most ereszt le éppen 1-2 liter mustot, hogy abban elkeverje a port.
Mindeközben a zöldveltelinit is lefejtettük a mustaljról. A mustaljt leeresztjük, tartályt kimossuk, mustot visszatöltjük.
Véget ért a préselés, ez maradt utána a dobban. Jöhet a lapát!
1,2 bar préselés mellett is ilyen száraz, tömör törkölygombócok keletkeznek.
Útra készen (ez egyébként 2000 liter pinot noir bor törkölye).
A lovat is befogtuk elé. Bár ez a törköly is a szőlőültetvénynél lesz lerakva, nem lesz belőle trágya, mivel ez már kierjedt borról lett leszedve, így alkoholt tartalmaz.
Keretbe foglaljuk a napot. A présgép tisztításához ezúttal el kell távolítani a szűrőrudakat.
Robi takarít.
Pontban 17 órakor ismét ragyog a pince. Kemény, de eredményes nap volt!