A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

Elkezdtem a gyakorlatot, a második emeleten csömöszöltem

2019-10-04 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Reggel 8 óra, hivatalosan megkezdem a gyakorlatomat.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

Ő a pince egy része, jelenleg 8 hektárról 25 ezer palack bor készül belőle. A bal oldalon pinot noir pihen a törkölykalap alatt. Mivel erjedésben van, szén-dioxid termelődik, ami védi az oxidálódástól. És a muslincáktól is, mert a CO2-t ők sem bírják. Amikor újra odamerészednek a muslincák, az jelzi, hogy lelassult az erjedés.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Szám Róbert borász és a kezében a "kutyafej". Már csak pár képet kell várni, hogy kiderüljön, mi is az.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Felkészül a préselő, visszakerülnek a dobba a szűrőrudak, amik felfognak mindent, ami nem lé.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Felkészül a tartály. Robi egy csörlő segítségével nyitja a tartály fedelét.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3A fedél karimáján egy gumiabroncs fut végig, ami telepumpálható levegővel, így feszíthető bele a fedél légmentesen a tartályba.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

Felkészül a szivattyú, a kierjedt, cefréjén ázó pinot noir megy a préselőbe. A képen egy csigás szivattyú látható, de gondolom, iskolatársaim ezt a múlt heti Borászati eszközök óra után azonnal felismerték.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3És Íme itt van újra a kutyafej. A szivattyút azért nem közvetlenül a tartályra kötöttük, mert az rászívná a kijáratra a törkölyt és a lényeg, a lé nem tudna átjutni. A kutya pedig arra szolgál, hogy moderált nyomás mellett valóban a lavórba jusson a bor.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

A szivattyú kimeneti oldala a présben.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Erre mondják, hogy orrán-száján folyik. Mivel az oldalsó "színléző" (szín-lé-ző) csap feljebb van, mint az ajtó, ha alá megy a bor, akkor ki kell nyitni az ajtót, hogy tovább tudjon folyni. Amibe folyik, az a présgép musttálcája. Komoly logisztikázásra volt szükség, ugyanis gyakorlatilag minden edény fullon van a pincészetben, más hely nem maradt kiengedni a bort.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Mielőtt beindult volna a préselés, azért megkóstoltuk, hogy ha nem jó, ne vesződjön vele feleslegesen a présgép.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Következik a musttálca tartalmának átszívása a présbe. Hátul Rókusfalvy Palkó főborász.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Éles váltás. Egy még erjedő pinot noir csömöszölése 3-4 méter magasságban.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

Lehet ezt kicsit bátrabban és hatékonyabban is.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Nem akartam szégyenben maradni.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Miután leeresztettük a színlét, ez fogadott minket a tartályban. Következhetett a törköly átlapátolása a présbe.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

Ez a szűrő akadályozta meg a tartályban, hogy a lével együtt a törköly is a csapba (kutyába) kerüljön.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

Ez már a "mustalj". Külön szokták választani, mert koncentráltan vannak benne az erjedést gátló és egyéb nem kívánatos anyagok. (Előfordul, hogy ezt is megtartják, külön kezelik, préselik és utóbb visszaházasítják a borhoz.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

Kihasználunk minden köbcentimétert a présgépben.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Utolsó lapát mustalj is kikerült Palkónak köszönhetően.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Kezdődhet a takarítás minden nyíláson keresztül. (Minden művelet után és annyit kell takarítani egy feldolgozóban, hogy az önmagában megtöltött volna egy fotóalbumot.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3

Mindenki nagy szurkolásban van, zajlik a préselés, a musttálca a szivattyún keresztül már össze van kötve a kitisztított tartállyal, megy vissza a kipréselt lé.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Következő napirendi pont, egy kísérleti pinot noir tétel erjesztése irányított vadélesztővel (ez egy későbbi szüret, nem az, amelyiket éppen préselünk, ez még nem erjed). Az első órán, vagyis a szigetcsépi szüreten esett róla szó, hogy az élesztők többségét rehidratálni kell és fokozatosan lehűteni a must hőmérsékletére, ez akár 45-60 percet is igénybe vehet. Vannak azonban már úgynevezett easy-to-use élesztők is, amit csak bele kell szórni a mustba. A képen látható is ilyen, Palkó most ereszt le éppen 1-2 liter mustot, hogy abban elkeverje a port.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Mindeközben a zöldveltelinit is lefejtettük a mustaljról. A mustaljt leeresztjük, tartályt kimossuk, mustot visszatöltjük.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Véget ért a préselés, ez maradt utána a dobban. Jöhet a lapát!

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #31,2 bar préselés mellett is ilyen száraz, tömör törkölygombócok keletkeznek.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Útra készen (ez egyébként 2000 liter pinot noir bor törkölye). 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3A lovat is befogtuk elé. Bár ez a törköly is a szőlőültetvénynél lesz lerakva, nem lesz belőle trágya, mivel ez már kierjedt borról lett leszedve, így alkoholt tartalmaz.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Keretbe foglaljuk a napot. A présgép tisztításához ezúttal el kell távolítani a szűrőrudakat.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Robi takarít.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #3Pontban 17 órakor ismét ragyog a pince. Kemény, de eredményes nap volt!

 

>>> Tovább a következő részre