A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

Forr a bor, de mibe kerül ez nekünk?

2019-10-06 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

Október 5-ét a csoport kétharmada megint Földesi Gyula igazgatóval töltötte, ám ezúttal nem a szigetcsépi, hanem a budafoki tangazdaságban.

 

A többieknek mindeközben megvolt az első laborgyakorlatuk, ami a kép tanúsága szerint jó hangulatban telt. (A fotót Novák Barna készítette)

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

A mi csoportunk egy kis történelemmel kezdett, rohamtempóban átvettük először a Soós 120, majd a szőlőművelés/borkészítés 6000 éves történetét. 

 

A szőlőtermesztési és borgazdasági feladatok megoldására létrehozott első tudományos intézmény, a Magyar Királyi Központi Szőlészeti Kísérleti Állomás és Ampelológiai Intézet Darányi Ignác földművelésügyi miniszter kezdeményezésére (1896), Istvánffy Gyula tervei alapján 1898-ban alakult meg. (...) A világhírűvé vált kutatóintézet a továbbképzésben is közreműködött. Főépületében kapott előadótermet, laboratóriumot a Magyar Királyi Felsőbb Szőlő- és Borgazdasági Tanfolyam, amelynek gyakorlatai az intézet szőlőültetvényeiben, illetve a Budafokon 1901-ben alapított pincemesteri tanfolyam tanpincéiben folytak. (Forrás: Magyarország a XX. században)

 

Igazgató úr megint megnyugtatott mindenkit, hogy az OKJ-rendszer 2020-as reformja után is önálló szak marad a szőlész-borász képzés.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

Ezután áttértünk leendő szakmánk gyakorlati részére, átvettük a szüret előtt elvégezni szükséges műveleteket, úgy mint (más szempontok szerint erre már előző alkalommal is sor került):

 

 

 

 

 

 

 

Ezen a ponton igazgató úr kicsöngetett ebédszünetre, ám mielőtt bárki nekilátott volna az ebédnek, rohant le a pincébe, hogy megnézze a mustját, ugyanis az előző napokban megtörtént a beoltás.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

Pénteken reggel 7 órakor többedmagammal átvehettem az 50 liter mustomat, amiből a tanév végére el kell készítenem a vizsgaboromat.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

Mielőtt megtörtént a nagy esemény, vagyis a beoltás, Tar Erika, a tanpince vezetője röviden elmondta, hogy mi fog történni, meg hogy ne izguljunk. Mindent kimértek nekünk grammra (élesztőt, tápsót, illetve egy kis citromsavat, hogy a 4,5-ös savat feltornásszuk 6-ra). az élesztő ráadásul a legújabb instant modell, csak bele kell szórni a borba. Csak hogy fokozza az izgalmakat, tanárnő az erjesztés megkezdése előtt bemutatott még egy gyors savtitrálást, aztán viszont már tényleg nem volt menekvése a mustunknak. Ez itt a koktél, ami pillanatokkal később már ott úszott a tartályban:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

A látszat ellenére ez a mozdulat a porok elkeverésével végződött:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

Minden információ a tartályon. A Szigetcsépen általunk is szüretelt csillámból készült legtöbbünk bora. Az SC 22 az élesztő fajtája. Lehetett még választani ezen kívül CK S102-t, de GV S107-et is (utólag elolvastam, a honlap szerint az SC 22 az "original starter yeast" - remélem, arra gondoltak a névadással, hogy még a kezdők sem tudnak hibázni vele).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

A címlapfotón látszik, nagyon különböző állapotban vannak 1-2-3 nap után az erjedő mustok, a húslevestől kezdődően a kakaós tejbegrízig mindenféle halmazállapot megtalálható köztük egyelőre. Azon melegében fel is hívtuk Tar Erikát, aki azt mondta, ez így van rendjén. Csapolva egyébként egész jól mutatnak:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

És szépen erjednek (van, aki az acéltartály helyett maga vásárolta üvegballonban erjeszt), látszik a szénsavképződésen:

 

 

A megtekintés/megkóstolás és az ebéd után átmentünk az osztályteremből a feldolgozó üzembe, ahol cukros vízen "lassítva" is megmutatta a beoltás folyamatát (péntek reggel 7-kor erre nem igazán volt lehetőség, mert mindenki sietett tovább munkába). 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

A demonstrációhoz használt élesztőt 24 fokos vízbe kell tenni (a kiadagolt mennyiség 10-szeresébe), majd két lépésben visszahűteni a 14 fokos cukros víz hőmérsékletére.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

Így néz ki az élesztős víz felülről.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

Kimérésre kerül a "zsákos napfény", vagyis a cukor.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

Az előzőleg már 14 fokosra lehűtött élesztős víz lassú adagolása a 14 fokos cukros vízhez. Itt is nagyon sok szó esett a tápsók fontosságáról, az garantálja ugyanis, hogy a felszaporodó élesztők a fogyó cukor ellenére is tápanyaghoz jutnak és nem áll meg az erjedés. A gyártótól függően összesen 20-40 gramm tápsót 4 részletben kell az erjedő borhoz adagolni (élesztővel együtt, erjedés közepén, háromnegyedénél és a vége felé).

 

Ezután visszatértünk a tanterembe, ahol a következő látvány fogadott minket:

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

A "Soós" forgalmi tételeinek (évente 40 ezer litert értékesít az iskola, ami egyébként elvi kérdés is náluk) murcijait kóstoltuk meg, egyúttal kicsit tanultunk arról is, hogyan kell hatékonyan kóstolni. (Ezt most nem fejtem ki, rengeteget lehet róla olvasni például itt, itt, itt vagy éppen itt. A kóstolt tételek: fehér cuvée, rozé merlot, rozé kékfrankos, blauburger-zweigelt.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

A nap zárásaként még megoldottunk egy számítási feladatot, ugyanis a központi vizsgán minden tételhez tartozik egy ilyen is. Először azt számoltuk ki, adott térállás mellett hány szőlőtőke fér el egy hektáron, majd azt, hogy ha ismert a hiányzó tőkék aránya (ezt beállásnak nevezzük), a tőkénkénti fürtszám, illetve a fürtök átlagos súlya, akkor mennyit terem ez a hektár. Utána kiszámítottuk, ennél a szőlőmennyiségnél mennyi cukor kell a két mustfokkal történő édesítéshez, illetve mennyibe kerülne ezt élesztővel beoltani és tápsózni. A sokszor aláhúzott "21 Ft", arra vonatkozik, hogy egy literre vetítve nagyjából ennyibe kerül összesen az élesztő, a tápsó és a cukor, ha fel kell "húzni" két fokkal a mustot. Utóbbi tétel egyébként 5 forintot tesz ki belőle, vagyis 16 forintba kerül literenként az erjesztés beindítása, illetve az erjedés során szükséges tápsó bevitele.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

Az óra után többen ott maradtak még, ugyanis most volt a minden hónap első szombatján megrendezésre kerülő Budafoki Pincejárat, aminek apropóján az iskola "borozója" is kinyitott. Úgyhogy még volt egy kis poharazgatás.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

És volt, akinek annyira megtetszettek a Soós borok, hogy otthonra is vett belőlük.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #4

 

Cikkzártakor érkezett a szenzációs hír, film készül az egy éves borász tanfolyamos kalandunkból. Íme az előzetes:

 

 

>>> Tovább a következő részre