A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

VinAgora: Borok Badacsonytól Uruguayig

2016-07-04 | Erős D. Zoltán


VinAgora: Borok Badacsonytól Uruguayig

Az idén igazán erős mezőny jött össze a VinAgora borversenyre. Olyannyira, hogy a kiíráshoz képest meg kellett emelni a ponthatárokat, mivel a szabályok miatt a díjazott borok aránya nem haladhatta meg a nevezett borok 30 százalékát, ez esetben a százötvenet. Az idén a vörösboros mezőny volt az erősebb.

 

A VinAgora borversenyen az éremhez az eredeti kiírás szerint 82 pont kellett volna, ám végül a fehérboroknál legalább 83,80, a rozéknál és habzóboroknál 84, míg vörösboroknál 85 pont lett a ponthatár. Végül a fehér félédes, édes, a természetes borkülönlegességek, a rozék és a botritizálódott borok kategóriájában csak aranyérmeket osztottak ki. 

 

A pontszámelemelés következtében vélhetően remek borok sora maradt érem nélkül. Így a VinAgora Borgálán június 25-én az a kóstolási taktika, hogy valaki csak a díjazott borokra koncentrál, nem volt igazán célravezető. Ráadásul ezekből is volt vagy másfél száz, vagyis itt is válogatni kellett, így aztán akár fontos borok is kimaradhattak. Ám azt sem bántam meg, hogy kértem a poharamba az egyébként érem nélkül maradt Feind Olaszrizlingből, vagy a Kreinbacher Birtok Öreg tőkék borából.

 

VinAgora: Borok Badacsonytól Uruguayig

 

Ugyanakkor akadtak olyanok is, amelyek bár díjazottak voltak, de kevésbé nyerték el a tetszésemet. Itt leginkább a romániai borok azon részére gondolok, amelyekben az én ízlésem szerint kilógott a maradékcukor. Igaz, voltak olyanok, mégpedig szép számmal, akiknek éppen ez tetszett. A Blanc Cotnari viszont vitathatatlanul a legjobb volt a fehérborok között.

 

A zsűri megítélése szerint ezúttal a vörösboros mezőny volt az erősebb, ám nekem sikerült a fehérek között is egészen kiválóakat kóstolni. A már említettek mellett ezek közé tartozik  a Borbély Pincészet Bács-hegy Badacsonyi Olasz rizling selection, a Gál Pincészet Balaton-felvidéki Chardonnay, a Geszler Pincészet MáMÓR Móri Chardonnay, a Molnár Borház Paulus Ezerjója, a Pajzos Zrt. Tokaji Furmint Selectionja, a Pántlika Pincészet Gálickó Sauvignon Blanc-ja, a Petrény Pince Astra-ja.

 

 

Kellemes meglepetés volt a Kősziklás Borászat Neszmélyi Sárga muskotálya és  Királyleánykája, valódi best buy a Varsányi Pincészet Verpeléti Olaszrizlingje. Remekül sikerült a Dubicz Borászat Irsai Olivére, az Eurobor Tűzkő Traminerje, a Söptei Pincészet Sárgamuskotálya.

Az idén jó volt a rozé felhozatal

Nekem ezek közül nagyon bejött Hudák Szőlőbirtok Balatonfüred – Csopaki Kékfrankos, Kősziklás Neszmélyi Pinot Noir, a Linnbrunn Pincészet Merlot, a Polyák Borászat Kunszállási Merlot rozéja.

A vörösborok között

...igazán kiváló minőséget képviseltek az uruguayi tannatok, valamint az ausztrál shirazok. Számomra újdonság volt az izraeli Assamblage Tzafit és a Petit Verdot. Nagy várakozással kóstoltam Jásdi István Ranolderét, nem kellett csalatkoznom benne. Ez a cabernet franc megerősítette, hogy a Balaton északi partján is helye van kékszőlőnek. Tavaly is a tó partjáról érkezett a VinAgora legjobb Cabernet Franc-ja, akkor Feindéktől.

 

VinAgora: Borok Badacsonytól Uruguayig

 

A vörösborok között emlékezetes bizonyult Balla Géza Fekete leányka és Cabernet Franc cuvée-je, a Lics Pincészet Szekszárdi Bikavére, a Besenyei Borház Egri Bikavér Superiorja, a Takler Birtok Primarius-a, a Mészáros Borház Grand Antiqua Cuvée-je, valamint Kovács Nimród Monopole Rhapsodyja. A magyar vörösborok között azonban számomra a csúcs Malatinszky Csaba 2009-es Kúria Cabernet Franc-ja volt.

A habzóborok között

...a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is cseh siker született. Nem vitás, kiváló pezsgőket készít Bohemia Sekt. A legjobb szerintem is a Bohemia Prestige Chardonnay Brut 2013 pezsgője volt. Tetszett még a Törley Hungária Irsai Olivér Extra Dry, a Francois és a Chardonnay nyerspezsgő, Garamvári Furmint Brutje és Kreinbacher Brut Nature és az Extra Dry pezsgője is. Az viszont elgondolkoztató, hogy ez utóbbi borászatoknak még érem sem jutott a VinAgorán.

 

Fotók: VinAgora 2015