A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
5 Puttonyos Aszú

Royal Tokaji Borászat 5 Puttonyos Aszú 2009

Véleményünk szerint

Színe érett, aranysárga. Illata aszalt barack, toffee - szép, kedves, behízelgő. Ahogy nyílik: kajszihéj, mézes gyógycukorkás jelleget ölt. A kortyban számos gyümölcsös jegy felfedezhető. Kiegyensúlyozott, jó sav-cukor aránnyal bír a korty. (Sav: 8,4 g/l; cukor: 173,7 g/l.) Nem kifejezetten komplex vagy nehéz ital, ezért ételekkel is jól párosítható. Jó választás.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2015-12-21

 • Típus

  Édes
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  11,0 %
 • Palackmennyiség

  120652 palack (500ml)
 • Ár

  5900 ft
 • Fajtaösszetétel

  furmint
  hárslevelű
  sárgamuskotály

Royal Tokaji Borászat borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Szép aranysárga színű, összetett illatjegyekkel rendelkező aszúbor. Illatában gazdag gyümölcsösség, sárgabarack és fűszerek, ízében füge és barack jellemzik, szép botritys jegyekkel. Kiegyensúlyozott édességét ropogós savai szépen egészítik ki, üde friss érzettel párosulva, hosszú lecsengéssel.

Érlelési információk

2 évig tölgyfahordóban érlelt. Palackozva: 2012.06.25.

Pinceidő

2030-ig

Royal Tokaji Borászat bemutatása

A mádi székhelyű Royal Tokaji a rendszerváltás után az elsők között jött létre magántulajdonú borászatként 1990-ben. Alapításakor 62 mádi szőlőművelő fogott össze külföldi üzletemberekkel a borvidék csodálatos értékeinek megmentéséért. A borászat alapvető filozófiai célkitűzése az volt, hogy a kiemelkedő minőségű Tokaji borok készítésével visszaszerezze a borvidék világhírnevét. A cég alapitói között meg kell említeni a világ egyik legismertebb borszakíróját, Hugh Johnson-t. Az alapítók már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek a történelmi termőhelyek felkutatására, melyek a kiemelkedő minőségű, egyedi borok készítését biztosítják. Jelenleg a használatban lévő szőlőterületeik fele történelmi első osztályú dűlőkben van; ezek a Szt. Tamás, a Nyulászó, a Betsek, a Birsalmás és a tarcali Mézes Mály. Ezek a területek adták az alapot arra, hogy a borászat elsőként készített a rendszerváltás utáni időkben dűlős aszúborokat, egy adott dűlő termésének kizárólagos felhasználásával. A Royal Tokaji borok sikerét számtalan neves nemzetközi és magyar borverseny díjai is igazolják. A borászat mára a Tokaji borvidék egyik vezető pincészete lett, több mint 30 országba exportál, boraik a világ öt kontinensén elérhetőek a borkedvelők számára. 2017-től Varga Máté felel a borok készítéséért. A késői szüretelésű cuvée, a részben hordós érlelésű birtok furmint minőségével, kitűnő ár/érték arányával iránymutató a borvidék, a hazai és külföldi fogyasztók körében. Mindezek mellett a klasszikusnak nevezhető Royal 5 Puttonyos Aszú mára stílusteremtő bor lett nemcsak a borvidéken, de az egész világon.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!