A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Furmint Dűlőválogatás

Royal Tokaji Borászat Furmint Dűlőválogatás 2013

Véleményünk szerint

Citromsárga színű a poharunkban lévő bor. Az illat határozottan lép fel, az első benyomáskor a fűszeres és a pörkölési jegyek vezetnek, ezek mellett azonban hamarosan megjelennek a sárga húsú gyümölcsök is. A korty karakterét legerősebben a karakán savgerinc határozza meg, amely egységet alkot a közepes testtel és alkoholtartalommal, ezáltal vastagságot, stabilitást nyer. Az aromatika az illat útján halad, a hordós érlelés jegyeit almás és citrusos zamatok egészítik ki. Fiatal, energikus kompozíció, amely hosszú utóízzel zárul.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2015-03-17

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  13,0 %
 • Palackmennyiség

  9520
 • Ár

  nincs adat
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

Royal Tokaji Borászat borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A 2013-as évjárat a száraz és édes borok minőségét tekintve kitűnő évjáratot eredményezett. Augusztus végére a gyönyörű szépen kifejlődött bogyók cukortartalma elérte az ilyenkor szokásos magas szintet. Ennek eredményeképp már néhányan megjósoltuk, hogy az idei jó évjáratnak fog bizonyulni, ami be is igazolódott.

Érlelési információk

A 100 % furmint borunkat Mád három kiváló dűlőjéből, Úrágya, Betsek, Szent Tamás dűlőből válogattuk össze. A bort tölgyfa hordóban erjesztettük, ezután fél évig érleltük szintén tölgyfa hordóban. Az erjesztéshez saját élesztőt használtunk. 2014 júniusában palackozták.

Royal Tokaji Borászat bemutatása

A mádi székhelyű Royal Tokaji a rendszerváltás után az elsők között jött létre magántulajdonú borászatként 1990-ben. Alapításakor 62 mádi szőlőművelő fogott össze külföldi üzletemberekkel a borvidék csodálatos értékeinek megmentéséért. A borászat alapvető filozófiai célkitűzése az volt, hogy a kiemelkedő minőségű Tokaji borok készítésével visszaszerezze a borvidék világhírnevét. A cég alapitói között meg kell említeni a világ egyik legismertebb borszakíróját, Hugh Johnson-t. Az alapítók már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek a történelmi termőhelyek felkutatására, melyek a kiemelkedő minőségű, egyedi borok készítését biztosítják. Jelenleg a használatban lévő szőlőterületeik fele történelmi első osztályú dűlőkben van; ezek a Szt. Tamás, a Nyulászó, a Betsek, a Birsalmás és a tarcali Mézes Mály. Ezek a területek adták az alapot arra, hogy a borászat elsőként készített a rendszerváltás utáni időkben dűlős aszúborokat, egy adott dűlő termésének kizárólagos felhasználásával. A Royal Tokaji borok sikerét számtalan neves nemzetközi és magyar borverseny díjai is igazolják. A borászat mára a Tokaji borvidék egyik vezető pincészete lett, több mint 30 országba exportál, boraik a világ öt kontinensén elérhetőek a borkedvelők számára. 2017-től Varga Máté felel a borok készítéséért. A késői szüretelésű cuvée, a részben hordós érlelésű birtok furmint minőségével, kitűnő ár/érték arányával iránymutató a borvidék, a hazai és külföldi fogyasztók körében. Mindezek mellett a klasszikusnak nevezhető Royal 5 Puttonyos Aszú mára stílusteremtő bor lett nemcsak a borvidéken, de az egész világon.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!