A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Tokaji Furmint

Zombory Pince Tokaji Furmint 2011

Véleményünk szerint

A bor illatjegyei egy kört rajzolnak ki: a virágporos, mézes, barackos, fűszeres asszociációk kerek egészet alkotnak. Bár a kortyot az erőteljes, karakterrel bíró savgerinc határozza meg, az összkép mégsem válik szigorúvá, hiszen az ugyancsak megjelenő néhány gramm cukor játékosságot visz a kompozícióba. Az aromatika a pörkölési zamatok mellett gyógynövényekre, grépfrútra és más citrusokra épít. A lecsengés közepesen hosszú, benne érezhetővé válik az alkohol.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-02-18

 • Típus

  Félszáraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  13.5 %
 • Palackmennyiség

  990
 • Ár

  1 524 Ft pinceár
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

Zombory Pince borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Borleírás: illatában akácméz, vanília, érett körte, zeller és zöld fűszerek jelennek meg. Ízében visszaköszön a körte egy kis almával kiegészülve, mellette vanília és füge érezhető. Lecsengésében a tokaji mineralitás jelenik meg. A furmintra jellemző elegáns savakkal rendelkező kellemes harmonikus minőségi félszáraz fehérbor. 10-12 Celsius-fokon különösen halételek mellé vagy szárnyas, vad- és borjúhúsokhoz ajánlott a fogyasztása. Ennek a félszáraz, fehér, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű tokaji furmintnak a készítője Árvay János, aki 2003-ban volt az év bortermelője Magyarországon. A bor elkészítéséhez 100%-ban furmintot használtunk fel, ami a Tokaji borvidék rátkai hegyközsége területén a déli fekvésű Istenhegy és Padihegy vulkáni (riolittufa, zeolit, kvarcit) talajú, középmagas kordonos művelésű dűlőiből lettek kézzel leszüretelve, majd bogyózás után préselve. Spontán erjedt, és 70%-a tartályban, 30%-a használt zempléni tölgyfa hordóban érlelődött. 2013. augusztus 22-én került lepalackozásra.

Érlelési információk

A bor 70%-a tartályban, 30%-a hordóban érett.

Pinceidő

5-7 év

Hol vásárolható meg

Pincében, Szega Camembert Kft. üzletében

Zombory Pince bemutatása

A legenda szerint a Zombory család ősei már a XVIII. században szőlészettel, borászattal foglalkoztak a Mecsek környékén. 1945 után a két tulajdonos testvér, Zombory István és Zombory Tamás szülei kivándoroltak Argentínába, és fiaik már ott születtek. Tamás 1996-ban visszaköltözött Magyarországra és 2003-ban, Argentínában maradt bátyjával, Istvánnal - aki Argentínában is bortermeléssel foglalkozik - megalapították kis családi pincészetüket, mely egy klasszikus tokaji kézműves borászat. A 2 hektáros szőlőterületük a Tokaj-hegyaljai borvidék Rátka melletti, Zempléni-hegyek déli lejtőin fekszik. Árvay János borásszal közösen évről évre arra törekednek, hogy szakszerű metszéssel és szigorú válogatással a lehető legegészségesebb termést szüretelhessék. Boraik fahordóban erjednek és érlelődnek a mádi és rátkai pincéjükben. Céljuk, hogy kis mennyiségű, de igazán kiváló borkülönlegességeket állítsanak elő. Vendégfogadás: magyar, angol, spanyol nyelven (előzetes egyeztetést követően).


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!