A pincészet borbemutatása
Borleírás: illatában akácméz, vanília, érett körte, zeller és zöld fűszerek jelennek meg. Ízében visszaköszön a körte egy kis almával kiegészülve, mellette vanília és füge érezhető. Lecsengésében a tokaji mineralitás jelenik meg. A furmintra jellemző elegáns savakkal rendelkező kellemes harmonikus minőségi félszáraz fehérbor. 10-12 Celsius-fokon különösen halételek mellé vagy szárnyas, vad- és borjúhúsokhoz ajánlott a fogyasztása. Ennek a félszáraz, fehér, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű tokaji furmintnak a készítője Árvay János, aki 2003-ban volt az év bortermelője Magyarországon. A bor elkészítéséhez 100%-ban furmintot használtunk fel, ami a Tokaji borvidék rátkai hegyközsége területén a déli fekvésű Istenhegy és Padihegy vulkáni (riolittufa, zeolit, kvarcit) talajú, középmagas kordonos művelésű dűlőiből lettek kézzel leszüretelve, majd bogyózás után préselve. Spontán erjedt, és 70%-a tartályban, 30%-a használt zempléni tölgyfa hordóban érlelődött. 2013. augusztus 22-én került lepalackozásra.
Érlelési információkA bor 70%-a tartályban, 30%-a hordóban érett. |
Pinceidő5-7 év |
Hol vásárolható meg
Pincében, Szega Camembert Kft. üzletében
Zombory Pince bemutatása
A legenda szerint a Zombory család ősei már a XVIII. században szőlészettel, borászattal foglalkoztak a Mecsek környékén. 1945 után a két tulajdonos testvér, Zombory István és Zombory Tamás szülei kivándoroltak Argentínába, és fiaik már ott születtek. Tamás 1996-ban visszaköltözött Magyarországra és 2003-ban, Argentínában maradt bátyjával, Istvánnal - aki Argentínában is bortermeléssel foglalkozik - megalapították kis családi pincészetüket, mely egy klasszikus tokaji kézműves borászat. A 2 hektáros szőlőterületük a Tokaj-hegyaljai borvidék Rátka melletti, Zempléni-hegyek déli lejtőin fekszik. Árvay János borásszal közösen évről évre arra törekednek, hogy szakszerű metszéssel és szigorú válogatással a lehető legegészségesebb termést szüretelhessék. Boraik fahordóban erjednek és érlelődnek a mádi és rátkai pincéjükben. Céljuk, hogy kis mennyiségű, de igazán kiváló borkülönlegességeket állítsanak elő. Vendégfogadás: magyar, angol, spanyol nyelven (előzetes egyeztetést követően).