A pincészet borbemutatása
A Talentum Cuvée, a Tűzkő Domb Cuvée megjelenése előtt a pincészet legkiemelkedőbb bora volt. Abban az időben különleges eljárással készített Kékfrankos került a Talentum borba: a birtokközpont épületének padlásterében, 72cm magasságban, tiszta lenvászonnal leterített töppesztő asztalokon hetekig töppesztett, másnaponként kézzel, gondosan kiválogatott szemekből készült nedűt házasítottak az akkoriban még három fajtából – kékfrankosból, cabernet franc-ból, és merlot-ból készült alapborhoz, mely eljárás adta ennek a bornak az egyediségét. Évjáratról évjáratra finomodik a recept: mindig az adott évnek megfelelően alakítva, a piaci igények diktálta könnyedebb, gyümölcsösebb, és ételekhez kiválóan párosítható stílusjegyek felé tolódik. A 2009-es évjárat is kedvezett a kékszőlőknek, melynek köszönhetően magas mustfokkal tudtuk szüretelni mindkét szőlőfajtát, mely ezt a házasítást adja. 16 hónapos fahordós érlelés után kerültek a fajták házasításra. Érettsége ellenére ez a bor meg tudta tartani gyümölcsösségét, mely a nagyarányú kékfrankostartalmának köszönhető, a cabernet franc pedig a zamatbeli kerekségét adja.18°C az ideális kínálási hőmérséklete, a tipikusan kékfrankoshoz ajánlott, magyaros ételek mellett is megállja helyét, de az olaszos konyha kedvelői is szívesen párosítják menüikhez.
Érlelési információkA bort 14 hónapig barrique hordókban, majd 1,5 évig palackban érleltük. |