A pincészet borbemutatása
Pécsi Borozó: "Wassmann Biobormanufaktúra Villányi Portugieser 2012 - Tavaly ők nyerték a Portugieser du Monde évjáratos kategóriáját, akkor a 2011-es oportóval. Zseniális bor volt, nekem nagyon bejött, volt gyümölcsössége, fűszere, súlya és könnyedsége egyszerre. Az oportó lehet jó akkor is, ha laza és friss, de a Wassmann-portugieser azt mutatja, hogy lehet több is. Az új évjáratot legutóbbi mustránkon kóstoltam először, akkor is ezt írtam, most is csak ezt tudom. Az illata hozza az oportó gyümölcsösségét, meggyet, szilvát, cseresznyét, de mellette van benne izgalmas fűszeresség, hűvös játékosság, kortyban is ez jön, mandulás kesernye és édes gyümölcsök, érezhető cserek és konyakos meggy a végén. Tartalmas, jól strukturált, hosszú portugieser. És még van benne jövő is, pár évet biztosan ereje teljében kibír. 89 pont, sziklaszilárdan." Nach der Lese am 03. September mit 19,5 MM gärte die Maische 3 Wochen lang im offenen Holzbottich und nach dem Pressen kam der Wein in alte ungarische große Barriquefässer. Dort reifte er 11 Monate, klärte sich dabei von selbst und wurde ungeschönt auf Flaschen gezogen. Außer einer minimalen Menge Schwefel wurde ihm nie irgend etwas zugesetzt. Der Wein hat einen Gesamtschwefelgehalt von nur 51 mg/l, das ist als die Hälfte der bei trockenen Bioweinen und biodynamischen Weinen zulässigen Menge von maximal 120 mg/l. Der Wein ist somit schwefelarm, naturrein und vegan. Er wurde von Biokontroll Hungária HU-ÖKO-01 und von Demeter International als biodynamischer Wein zertifiziert.
Érlelési információk11 hónapos tölgyfa hordós érlelés, majd a piacra kerülés előtt egy hónapos palackos érlelés. |
Pinceidő3-5 év |
Hol vásárolható meg
Terroir Club, Terra Hungarica borpontokban
Wassmann Pince bemutatása
Gault&Millau 2014: "WASSMANN Bormanufaktúra - Villány első biopincészete, melyet a Németországból idetelepült Ralf Wassmann és Susann Hanauer alapított. Boraik kivételesen jó egyensúllyal bírnak, elegánsabb, hordós aromáktól mentes, autentikus irányt képviselnek, ami ma még nagyon ritka Villányban. A 2011-es és 2012-es évjáratból izgalmas borok lapulnak a pincében, elsősorban a kékfrankos, ami áttörést jelenthet a pince számára."