A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Beharangozó a IV. Újbor és Sajt Fesztiválra

11. 13. - 11. 26.

, , 2007. november 22-25. – Budapest, Gerbeaud Ház2007-Ben már negyedik alkalommal rendezik meg azt a fesztivált, melynek célja, hogy az érdeklődőkhöz közelebb vigyék az újbort és a különleges hazai sajtokat. Ugyanis „nem mindegy, hogy mit eszünk és az sem, hogy hogyan”- fogalmazta meg Benke László, a rendezvény örökös elnöke a fesztivál sajtótájékoztatóján.

 

Talán az egyik legfontosabb hazai kezdeményezés indult útjára 2004-ben, amikor Ferenc Vilmosnak, okleveles kertészmérnöknek a fejéből kipattant az ötlet: szervezzenek egy olyan fesztivált, amelyet még az ünnepek előtt (karácsony és szilveszter), de már épp a híres újbor ünnep, vagyis Márton-nap között lehet beiktatni. Hisz tavasszal, nyáron és ősszel sokat lehet kóstolni, aztán jön egy pangó időszak. Ők ezt szerették volna kihasználni. És ezzel segíteni a borászok adott évi borainak megismertetését, valamint kereskedelmi szempontból is hozzájárulni az eladásaik növeléséhez.
A borhoz pedig világszerte dukál a sajt. Elsőre mindenkinek a jó borhoz francia sajtok jutnak eszébe. Holott Magyarországon is megbújnak csodálatos ízkölteményeket készítő sajtmesterek. Ez a fesztivál nekik is nagy lehetőség arra, hogy egy ország felfigyeljen a termékeikre és ezzel szeretnék a rendezők lehetővé tenni a sajtimádóknak is, hogy ne mindig a méregdrága franciákat keressék a boltok hűtőiben, hanem nézzenek szét kicsit a hazai piacon is. Van miből válogatni, nagy a kínálat! Érdemes egy kis energiát ezekre a napokra rászánni és elmenni kóstolni, gyűjteni az információkat!
Ebben az évben is ki fogják osztani a fesztiválon az „Év sajttermelője” és az „Év legjobb újbora” címet, melyre már a nevezések megtörténtek. A borverseny mottója az „Új bor, új generáció” azért is fontos, mert a bíráló bizottság tagjai egytől egyik fiatal borászok lesznek, ezzel ők is lehetőséget kapnak arra, hogy megismerje őket a világ, legalábbis a magyar nép azon tagjai, akik ellátogatnak a mára hagyománnyá vált rendezvényre.
A fesztivál egy kuriózummal zárul: az „Adventi Újbor és Sajtszentelés”-el, mellyel szeretnék a vallást és művészetet (több híres művész is jelezte részvételi szándékát) is közelebb vinni a kulináris élvezetek iránt érdeklődőkhöz. A kultúra oltárán is áldoznak, mégpedig az esemény kapcsán Hamvas Bélára fognak emlékezni, akinek 2007-ben lesz születésének 110. évfordulója. Álljon itt tőle egy idézet: „Végül is ketten maradtak: Isten és a bor”!

Részletek:
Időpont: 2007. november 22, 24-25. 10-18h
Helyszín: Gerbeaud Ház (Budapest, Vörösmarty tér 7-8.)

A hivatalos program:


November 22. (csütörtök)
"Magyarország 2007 Év Legjobb Újbora" - Borverseny
A borverseny mottója: "Új bor, új generáció "
A versenyen csak új borok vehetnek részt és csak ifjú borászok bírálhatnak.


November 24. (szombat) 10-18h
Magyarország legjobb újborait és kiváló sajtjait kóstolhatja meg a belépőjeggyel, melyhez ajándékba fesztivállogóval ellátott poharakat kap.
"Borturizmus Börze" - A Nyitott Pincék Szövetsége és a Magyarországi Borutak Országos Szövetségének tagjaival
Magyarország 2007 Év Legjobb Újborainak ünnepélyes fogadása
"1987-2007" - A húszéves magyarországi nemzetközi szőlő és bor városainak találkozója
A Magyar Borrendek Országos Szövetsége Tagjainak részvételével
A Magyarország 2007 Év Legjobb Újborainak és az Év Sajttermőjének köszöntése és a Díszoklevelek átadása


November 25. (vasárnap) 10-18h
Magyarország legjobb újborait és kiváló sajtjait kóstolhatja meg a belépőjeggyel, melyhez ajándékba fesztivállogóval ellátott poharakat kap.
Adventi Újbor és Sajtszentelés
A látogatók által kiválasztott Legjobb Újbor és Sajt Termelőjének közönségdíjak átadása
Ünnepélyes fesztiválzárás

További információk:
Ferenc Vilmos
Mobil: 06-20-975-3814
Honlap: www.ujboressajtfesztival.hu

 

 


Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!