A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Pulszky 200” emléktábla avatás és fotókiállítás a Mádi Furmint Ünnepen

09. 05.

, Mád, DemetervinPulszky Ferenc 1814. szeptember 17-én született Eperjesen. A nagynevű tudós, politikus és író 1848-ban a magyar kormány államtitkára volt, majd száműzöttként élt Angliában és Itáliában, a dualizmus idején pedig negyed századon át a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójaként szolgálta hazáját.

 

„Pulszky 200” emléktábla avatás és fotókiállítás a Mádi Furmint Ünnepen

 

 

„Pulszky 200” emléktábla avatás és fotókiállítás a Mádi Furmint Ünnepen

 

Mád egyik patinás épülete, a Rákóczi út 59 szám alatt álló kúria hosszú ideig a Pulszky család tulajdonában állt. A ház első említése az 1751-ből való, amikor Pulszky Sámuel, az akkori tulajdonos adómentességet kapott. A barokk stílusú, dísztelen, de imponáló tömegű épület az idők során folyamatosan bővült. Alatta jelentős pincerendszer húzódik, melynek jó része ma is hozzá tartozik, és a felújítások után ismét működőképes lett: most a Demetervin borospincéjeként üzemel.

 

A család „a kuruc világ idején Lengyelországból költözött be, s hazánk északi vidékén megtelepedvén, gazdálkodást folytatott, különösen híres bortermelést űzött a Hegyalján” – írta 1897-ben a Pallas Nagy Lexikona. Valóban, az Eperjesen megtelepült Pulszkyak többek között borkereskedéssel is foglalkoztak, ezáltal – a hagyomány szerint – több külföldi udvarral is kapcsolatban álltak. A família leghíresebb tagja Pulszky Ferenc gyermekkorától kezdve gyakran töltötte a szüreti időszakot Mádon. De nyilván többször megfordulhatott itt az Országos Képtár kialakításában fontos szerepet játszó fia, Pulszky Károly és annak szép és tehetséges felesége, a híres színművésznő, Márkus Emília is.

 

 

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Pulszky Társaság – Magyar  Múzeumi Egyesület és a Tokaji Borbarátnők Társasága összefogott azért, hogy az idei Mádi Furmint Ünnepen méltó módon emlékezzen meg Pulszky Ferencről. A család egykori mádi házán emléktáblát állítanak születésének 200. évfordulója alkalmából, továbbá fényképkiállítás nyílik az épületben, amelynek látogatói megismerkedhetnek a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből való, róla készült portrékkal.

 

Az emléktáblát Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója avatja fel 2014. szeptember 5-én 16 órakor. 


Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!