A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A borászok terhein könnyítenének

Molnár Péter nyilatkozott a Vinoportnak

2011-11-08 | Tóth Adrienn


A Vindependent, a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége tájékoztatót adott ki őszi közgyűléséről, amelyben a Vidékfejlesztési Minisztériummal történő egyeztető munkájáról számolt be, és jövőbeni terveit ismertette. A Vinoportnak a részletekről az egyesület elnöke, Molnár Péter nyilatkozott.


Közleményetekben a borászok adminisztratív terheinek csökkentésére helyeztétek a hangsúlyt. Miért van ennek ekkora jelentősége?

A borászok adminisztratív kötelezettségei egy olyan szintre jutottak, amely mára tarthatatlan helyzetet alakított ki, végrehajtásuk napi szinten hátráltatja a munkákat, ezért ezek csökkentését kiemelten fontos feladatnak tekintjük.

Félreértés ne essék, a szövetség szükségesnek tartja a szőlészet és borászat átlátható működését, melynek része a pontos adatszolgáltatás. A problémát az jelenti, hogy az ágazat túladminisztrált, európai kollégáink hasonló követelményrendszerben egyszerűbben és logikusabban oldották azt meg a feladatot. Nálunk viszont az egyes hatóságoknak külön-külön kell beküldeni a kért információkat, ahelyett hogy ezek a kötelezettségek egy logikus, összefüggő rendszert alkotnának.

A megfelelő információk eljuttatását tehát fontosnak tartjuk, de azt szeretnénk, ha ezek bekérése magasabb hatásfokkal működhetne, hiszen nekünk nem az íróasztalnál kell töltenünk a napjainkat, hanem a szőlőben és a pincében. Nyugat-európai társszervezeteinktől pedig tudjuk, hogy az adatszolgáltatás sokkal hatékonyabban is működhet.

Milyen lépéseket tettetek a változás érdekében?

A Vindependent elnöksége tárgyalásokba kezdett a Vidékfejlesztési Minisztériummal, az egyeztetéseken rajtunk kívül más szakmai szervezetek, valamint pénzügyi és szakmai kormányközi szervek képviselői is jelen voltak. Sajnos a korábbi együttműködés ellenére az új pincekönyv rendelet nem hozott a várakozásoknak megfelelő valós könnyítéseket, most abban bízunk, hogy a további közös munka eredményeként javul majd a helyzet.

Milyen területeken szeretnétek még változásokat elérni?

Javaslatokat tettünk a termelői borkimérés és a termelői pezsgőkészítés megkönnyítésére, illetve bizonyos esetekben a szőlő származási bizonyítványának eltörlésére. A szakértői bizottság javaslata az őszi törvényhozási periódusban kerül a parlament elé. Bízunk abban, hogy a hosszú egyeztetéseket követően olyan valós változásokat sikerül majd elérnünk, amelyek kedvező voltát a borászok a bőrükön érezhetik.

Egyesületként tagjaitokat képviselitek. Lehetne az érdekérvényesítés hatékonyabb, ha szélesebb borásztársadalom állna mögötte?

Mindenképpen az lenne, és ez az összefogás folyamatban is van. Jó kiindulópont az, hogy már létezik egy olyan rendeleti háttér, amely biztosítja a szőlészek és borászok szakmaközi szervezetének megalakulása esetén az önszabályzás lehetőségét.

 A borászok terhein könnyítenének

Egyelőre a többi csoporttal történő folyamatos belső egyeztetések stádiumánál tartunk, fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a végeredmény ne egy névleges szervezet legyen, hanem egy olyan, amely valós működésre képes, és magába tömöríti a szőlészet, a borászat és a kapcsolódó egyéb ágazatok tagjait. Számos jól működő nemzetközi példa van előttünk hasonló, sikeresen működő összefogásra.

Nemzetközi kapcsolataitok milyen mértékben segíthetik munkátokat?

A Vindependent a CEVI, azaz a European Confederation of Independent Winegrowers tagja. A többi tagszervezettel való tapasztalatcseréből eddig is sokat profitáltunk, ezt azonban a jövőben szeretnénk még tovább fokozni. Ennek érdekében a jövő tavasszal megrendezésre kerülő nemzetközi CEVI konferenciának hazánk ad majd otthont.

A CEVI többi tagja hozzánk hasonlóan egy független termelőket tömörítő szervezet, amelynek tagjai a szőlőtőkétől egészen a palackozásig végigkísérik a bor útját. Szervezetünket túlnyomórészt kisebb- és közepes méretű pincészetek alkotják, bár nem kizáró ok a nagyobb méret sem. A fő szempontot inkább a minőségi kontroll jelenti, valamint az, hogy többségében saját termelésű szőlő feldolgozása által alakuljon ki a borászat kínálata.

A közgyűlésen egy új szekció is megalakult. Mit lehet erről tudni?

A Vindependent Ökológiai Szekciójának Wille-Baumkauf Márta lett az elnöke, aki egyben az első bio-tanúsított tokaji birtok tulajdonosa. A csoport létrehozását azért tartottuk szükségesnek, mert úgy tapasztaltuk, országos szinten egyre nagyobb az érdeklődés az ökológiai gazdálkodás iránt a pincészetek részéről. Emellett külföldi tapasztalataink is azt támasztották alá, hogy ez nem csak egy múló trend, hanem egy egyre erősödő szemléletváltás mind a fogyasztók, mind a termelők részéről.

Eddig Magyarországon nem létezett bio szőlő- és bortermelőket összefogó illetve ezek nevében európai valamint országos szinten lobbizó egyesület. A szekció célja az ökológiai szőlő- és bortermelés támogatása, népszerűsítése és fejlesztése, az ezzel foglalkozók tapasztalatainak összegyűjtése, továbbá érdekképviselet és tanácsadás.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!