A Magyar Bor Akadémia Életmű Díjasa 2025-ben Vesztergombi Ferenc
2025-06-24 | Szabó Vanda Fruzsina
A Magyar Bor Akadémia az Életműdíjat a magyar szőlészet és borászat területén egy életen át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért, társadalmi szerepvállalásért, a magyar bor ügyének szolgálatáért adja, amely egyben borszakmai és erkölcsi elismerés is.
Vesztergombi Ferenc vette át „A Magyar Bor Akadémia Életmű Díját” június 19-én az Országház Vadásztermében. A Parlamentben megrendezett rangos díjátadón többek között dr. Nagy István agrárminiszter, Jakab István a MAGOSZ elnöke, Nyitrainé Dr. Sárdy Diána az MBA elnöke, Bősz Adrián a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, Sári Enikő az MBA főtitkára, a Magyar Bor Akadémikusok, valamint a kitüntetett szűkebb családi, baráti köre vett részt. A méltatott ünnepélyes keretek között külön hálás köszönetet mondott feleségének kitartó támogatásáért és helytállásáért.
"Vesztergombi Ferenc a szakma egy igazi legendája, már 1993-ban harmadik díjazottként vehette át az Év Bortermelője Magyarországon díjat. Egész életében alázattal, szeretettel és nagy szakértelemmel készítette a szőlő ajándékát" - írták róla a Magyar Bor Akadémia Facebook oldalán.
Ki jogosult az Életmű Díjra?
A Magyar Bor Akadémia az Életműdíjat a magyar szőlészet és borászat területén egy életen át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért, társadalmi szerepvállalásért, a magyar bor ügyének szolgálatáért adja, amely egyben borszakmai és erkölcsi elismerés is. Az Életmű Díj nem a pályafutás lezárásának jutalma, hanem egy jelentős életszakasz, szakmai mérföldkő elismerése, megünneplése. Üzenete: múlt nélkül nincs jelen, a jelent meg kell ünnepelni, amely a jövőben pozitív eredményt hoz.
„Jelölt lehet minden 60. életévét betöltött, szakmailag vagy országosan közismert magyar személy, akinek borszakmai, vagy a szőlővel és borral kapcsolatban álló életműve érdemes az Akadémia elismerésére” – olvasható az MBA hivatalos oldalán. Korábban Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós, Módos Péter Pál és Bock József kapták meg ezt a kitüntetést.
Az MBA célja a díj létrehozásával az volt, hogy úgy vélekedjünk a borról, mint egy művészi alkotásról, amely történelmünk, kultúránk, hagyományaink és kemény munkánk eredménye, mely kapcsolatokat teremt, összeköt, és a jövőre hat.
A díjátadó után Vesztergombi Ferenc életműdíjas borászt kérdeztük
Mit jelent az Ön számára ez a díj?
A pályafutásom csúcsát: olyan különleges élményt, amely egyszer adódik az ember életében; az Életműdíj, maga a hely, barátok, ismerősök méltatása megható volt számomra. Az itteni emberek zöme ismeri a pályámat, életutamat. Meglepetésként ért, amikor először értesítettek: idén a Magyar Bor Akadémia úgy gondolja, hogy engem jelöl erre a nívós díjra. Szinte hitetlenkedve fogadtam, aztán kiderült, hogy ez tényleg így van.
Ki volt az a személy, aki a legnagyobb hatással volt önre?
Ha jól tudom Horváth Józsi bácsi szekszárdi borász volt az első, aki szőlész-borász szakon Szekszárdon végzett főiskolát. Apámnak jó ismerőse volt, mi is jó viszonyban voltunk. A szokásos egyhónapos gyakorlati időmet nála töltöttem, mély nyomokat hagyott mind szakmailag, mind emberileg, azóta is sokszor emlegetjük azokkal a kollégákkal, akik ismerték.
Miért döntött úgy, hogy belevág a borászkodásba?
A felmenőim mind mezőgazdasággal foglalkoztak, szántóföldi növénytermesztéssel Szekszárdon, és ahogy minden paraszt családnál akkoriban, a szántóföld mellett szőlő termett és bort készítettek. Számomra a legmeghatározóbb hely, a Sárköz, az ország egyik legjobb gabonatermő területe. Ahol pedig a gabonatermelés jó, ott óhatatlanul kialakul a jó állattenyésztés és ehhez jöttek a szekszárdi dombok. 1991-ben már látszott, hogy változik a világ, ha úgy tetszik az őseim vére motivált, hogy elkezdjem a borászkodást.
Mi az a tanulság, amelyet szeretne átadni az utókornak?
Szeretnék olyat alkotni, amely nemcsak nekem, hanem a környezetemnek is örömet okoz. Jó lenne, ha a borról nem az alkohol jutna először az emberek eszébe. Az egész borász társadalomnak fáj ezt hallani. A bor élő anyag, több ezer éves hagyománnyal, és nem hiszem, hogy elsősorban ez lenne az oka a világ romlásának…
Melyek azok a fontos történések, amelyek hozzájárultak ehhez a sikerhez?
1993-ban az „Év Bortermelője” cím nagy elismerés volt. Az első ikonikus borunk, a Csaba Cuvée 1999. Ebben az évben állt be a fiam a pincészetbe dolgozni. Annak a 99-es alkotásnak a szürettől egészen a palackba kerülésig ő volt a felügyelője. Ugyanebben az évben került megrendezésre az első Fiatal Borászok Országos Borversenye, ezzel a borral nyert nagydíjat. Ugyanez a bor a következő négy nemzetközi borversenyen aranyérmes lett. Nem tudom, hogy eddig van-e olyan magyar bor, amely ezt produkálta.
Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
70 éves koromban eljött az a pillanat, amikor úgy döntöttem: teljes egészében átadom a vezetést Csabának, a fiatalabb Vesztergombinak. Azóta elgondolkodtam, hogy jó időben volt-e, lehet, hogy még előbb kellett volna, de talán nem volt késő. Ma már ő a pince arca, ő a vezetője; én meg segítem, ahol tudom.
Képek forrása: Magyar Bor Akadémia
Winelovers borok az olvasás mellé

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!