A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az oportó beelőzött

Szüreti jelentés Villányból

2007-09-13 | Tóth Adrienn


A történet ott kezdődött, hogy ennek az évnek az időjárása jelentőse elütött az átlagostól, talán ezért történt az is, hogy idén a boros szaksajtóban sokkal többet cikkeztek az általános felmelegedésről, mint annak előtte.


Az átlagot messze meghaladó hőmérsékletnek tudható be, hogy a szőlőültetvények több héttel korábban járnak a megszokotthoz képest. Korábban jött a rügy, a virág és korábban érik a szőlő is.
A Vylyan Pincészet villányi Városhegy dűlőjében rekordot döntve már augusztus 22-én megkezdődött a portugieser (korábban kékoportó) szőlőfajta szürete. Azért is különleges ez a tény, mert így ez a fajta - amelyből a pince újbora készül majd -, megelőzte a rosénak szánt szőlőket is.
Azóta tovább pörögtek az események, és mivel Villányt elkerülték a szeptember eleji esőzések – amelyekből a Borfesztivál ideje alatt itt, Budapesten kaptunk bőven –, gond nélkül folytatódhatott a szüret. Túl vannak már a pinot noir, chardonnay és zweigelt szőlőkön, és éppen mostanában zajlik a merlot és a rajnai rizling szürete.
Persze nem csak kint a földeken folyik a munka. A pincében kierjedt már az oportó, egy részét már ki is préselték. A pinot noirokat még csömöszölik, az erjedő chardonnay illata pedig a hírek szerint betölti a pincét.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!