A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borhotelt nyitottak Szekszárd belvárosában

Pinceszemle Mészáros Borház 2014

2014-12-16 | Tóth Adrienn


Borhotelt nyitottak Szekszárd belvárosában

A Mészáros család az ősz végén nyitotta meg szállodáját Szekszárdon. Mészáros Pétert Pinceszemle rovatunkban nemcsak erről kérdeztük, hanem a borászattal kapcsolatos további aktualitásokról is. A fiatal borász összefoglalta számunkra a 2014-es szüret eredményeit, tájékoztatott minket a piacra kerülő új tételekről, és információkat nyújtott a rezisztens fajtákkal folytatott kísérleteik állásáról.


Miért döntöttetek a hotel nyitása mellett?

 

Szekszárdon eddig a belvárosban hiány mutatkozott szálláshelyekből, és bár előzetes bejelentkezés alapján mi a pincénél is rendszeresen fogadtunk csoportokat kóstolás céljából, arra már kevésbé volt lehetőség, hogy spontán betérő, étkezni vágyó vendégeket kiszolgáljuk. Ezért döntöttünk egy huszonkét szobás szálloda létrehozásáról, amelyhez a la carte étterem és konferenciaterem is tartozik.

 

A megvalósítás kapcsán két elvárás élt bennünk: először is a minőségi szolgáltatásnyújtás, másodszor pedig a bor mint központi téma. Annak érdekében, hogy minél jobban alkalmazkodni tudjunk a betérők igényeihez, egybenyitható családi szobákat is kialakítottunk és a teljes komplexum akadálymentesített.

 

Milyen konyhát visztek?

 

Házias fogásokkal és modernebb, nemzetközi ételekkel egyaránt várjuk a vendégeket. Szakácsaink ügyelnek arra, hogy olyan fogások kerüljenek az asztalra, amelyek jól illenek a pincészet boraihoz is. Az egyik személyes kedvencem például a vörösboros kacsamáj paté házi szőlőlekvárral és vaníliás kaláccsal, amely a készítés folyamán felhasznált vörösbortól márványos felszínt kap.

 

Borhotelt nyitottak Szekszárd belvárosában

 

A szalonnás zsemlegombóccal tálalt szarvassülthöz szívesen ajánlom a kékfrankosunkat és a bikavérünket, míg a bélszínből készült steak vagy marhaoldalas mellé már inkább egy merlot-t vagy cabernet sauvignont illesztenék.

 

Egyedi rendezvények szervezésére is készültök?

 

Egy Márton-napot már lebonyolítottunk, a jövő év elején pedig farsangi esemény várható. Ezeken túl igyekszünk majd olyan programokat is megvalósítani, amelyek érdekességet jelenthetnek a borkedvelőknek, például kadarka-összehasonlító kóstolót.

 

 

Milyen eredménnyel zártátok a 2014-es szüretet? Hol tartanak a borok a pincében?

 

A szeptemberi esős idő miatt éltek bennünk aggodalmak, az ezt követő három-négy hetes meleg idő azonban jót tett az idei termésnek, és bár mennyiségében az átlagosnál alacsonyabbnak mondható, a minőség szempontjából magasnak. A késői érésű fajták esetében is elegendő a mustfok, és nem tapasztalható zöld íz.

 

Az Irsai Olivér és a Pinot Noir Rosé már elkészült és forgalomban van. A kékfrankos, a merlot és a cabernet franc esetében az almasavbontás már megtörtént, hamarosan hordóba kerülnek a borok. Bízunk abban, hogy karácsonykor már mindegyik tétel a hordós érlelőtérben pihen.

 

Milyen új Mészáros-tételek jelennek meg közeljövőben?

 

A 2012-es Ohmerops és Latino – előbbi egy klasszikus bordeaux-i házasítás, utóbbi egy malbec – tételeket ősszel házasítottuk össze, így hamarosan sor kerülhet a letöltésükre. Egy-két hónap palackos érlelést követően várhatóan januárban, februárban kerülnek a polcokra.

 

Amikor legutóbb beszélgettünk, említetted, hogy rezisztens fajtákkal kísérleteztek. A 2014-es évjárat kapcsán sokszor esett szó fertőzésekről. Hogy álltak helyt ezek a szőlők?

 

Két fehér és két kék szőlőből telepítettünk, és mind a négy jól vizsgázott, a kritikus időjárás mellett is ellenálltak a betegségeknek. Közülük a két kék- és az egyik fehérszőlő-fajtából csak kísérleti mennyiség áll rendelkezésre, a negyedik fajtával, a borsmentával azonban átoltottunk egy tramini ültetvényt, így ebből egy csendes és egy gyöngyöző bort készítünk majd. E két tétel azért is érdekes lesz, mert elsőként ezekkel mérjük fel a piac visszajelzéseit. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!