A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bortankönyv - a Kárpát-medence borai

Mészáros Gabriella nyilatkozott

2012-05-15 | Tóth Adrienn


A jubileumi, huszadik Pincefesztiválon debütál a Borkollégium tankönyvsorozatának második kötete, amelyben a Kárpát-medence borai kerülnek bemutatásra. Mészáros Gabriella, Nagymarosy András és Rohály Gábor jegyzik a kötetet, amely a Bortankönyv - a világ borai előzményének is tekinthető, hiszen a hazai borvidékek ismertetésén túl borokkal kapcsolatos alapismereteket is tartalmaz. Az új kiadvánnyal kapcsán Mészáros Gabriellát kerestük meg.


Rengeteg borral kapcsolatos könyv van a piacon. Miért tartottátok szükségesnek, hogy a Bortankönyv – a Kárpát-medence borai című kötet megszülessen?

A Borkollégium egyik legfontosabb feladata az oktatás, egy színvonalas iskola pedig számomra elképzelhetetlen megfelelő tananyag nélkül. A fő cél ennél és a nemzetközi tananyagot tartalmazó könyvnél is a hallgatóink kiszolgálása volt.

Számunkra ez a kezdetek óta fontos, mindig is igyekeztünk saját tananyagból oktatni. A nemzetközi borvidékeket bemutató kötetünk megjelentetése után úgy gondoltuk, időszerű lenne a Terra Benedicta lecserélése is.

Miben más az új változat?

Az előkészítéskor törekedtünk arra, hogy egy olcsóbb kivitelű kötetet hozzunk ki diákjainknak és a bor iránt érdeklődő fogyasztóknak. A tartalom természetesen abból a szempontból nem változott, hogy a borokkal kapcsolatos alapinformációkat és a magyar borvidékek bemutatását tartalmazza, ahol azonban szükségesnek láttuk, frissítettük az anyagot, legyen szó új pincészetekről vagy a borkóstolás koncepciójának új megközelítési módjairól. Sőt egy, a borok szervírozásáról szóló fejezettel is bővültünk.

Bortankönyv - a Kárpát-medence borai

Az eddig bemutatott borvidékek felülvizsgálata mellett a kötetben határon túli borvidékeinkkel is foglalkozunk, például a Szerémséggel vagy a Felvidékkel. A geológia és klíma fejezeteket, valamint az egyes borvidékek talajadottságait feldolgozó bevezetőket Nagymarosy András írta, a borkémia témáját Hajós György foglalta össze, a bortörténelemről szóló – általunk fontosnak tartott témáról – pedig Tóth Sándor tollából olvashatunk.

Több szerző is dolgozott tehát a könyvön – mégis hogyan foglalnád össze, milyen a stílusa, kinek szól?

Kizárólag tényközlő fejezetek találhatók benne, itt nem az élményszerű borismertetés volt a cél. Persze ezt a jelentős információhalmazt igyekeztünk olvasmányos formába önteni. A kötet által egy olyan alapvető ismeretanyagot gyűjtöttünk össze, amellyel mindenkinek, aki borokkal foglalkozik, illik tisztában lennie.

Mikortól kapható a Bortankönyv új kötete?

Kicsit elhúzódtak a nyomdai előkészítés munkálatai, de az első példányokat már biztosan visszük magunkkal a hétvégi, etyeki Pincefesztiválra. Innentől pedig megvásárolható lesz az iskolában, a honlapunkon vagy viszonteladói partnereinknél. A hozzánk beiratkozott hallgatók és a két kötetet egyszerre megvásároló borkedvelők kedvezményesen juthatnak majd hozzá a Bortankönyvekhez. Ezt fontosnak tartjuk, mert mi is azért írtuk őket, hogy a hazai és nemzetközi ismereteket tartalmazó könyveket a téma iránt érdeklődők egyszerre forgathassák. Azokat, akik kíváncsiak rá, milyen is lett, szeretettel várjuk a hétvégén Etyeken!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!