Debütál Koch Csaba és Evans Victoria közös borcsaládja
2021-12-16 | (X)Koch Csaba és Evans Victoria közös ismeretsége hosszú időre nyúlik vissza, mindkettőjüket összeköti a szakmai alázat, és a borászati trendek diktálása. Közös együttműködésük gyümölcse lett a 2021 év végén debütáló Koch&Evans borcsalád.
A két alapbort Koch Csaba készítette el, míg a kaliforniai származású sommelier a borok házasításába, és finomra hangolásába kapcsolódott be. A megszületett két bor magán viseli mind a két szakember keze munkáját, miközben különösen egyedi, és komplex tételek születtek meg. A limitált kiadású Koch&Evans borcsaládban egy Hajós-Bajai Chardonnay és egy Villányi Super Prémium Franc került, melyek sokrétűen izgalmas, elegáns, harmonikus borok lettek. A tételek elérhetőek a Koch Borászatban, és partnereiknél, valamint több magyarországi top étterem és borbár borlapján.
Koch&Evans Hajós-Bajai Chardonnay 2020- kóstolási jegyzet Evans Victoria sommelier-től
A bor halvány arany színű, a pohárban mozgatva előrevetíti a bor teltségét és sokrétűségét. Illatában intenzíven gyümölcsös és fűszeres: trópusi gyümölcsök: mangó, papaya, ananász a vezető illatjegyek, amelyek mellé csatlakozik a banán, a vanília, a szegfűszeg, a szerecsendió és a hordófűszerek.
Kóstolva a bor buja és krémes. Stílusában a kaliforniai chardonnay-kat idézi, vajas, vaníliás és hangsúlyosan gyümölcsös jellegével. A kortyban a bor rendkívüli gazdagságot tár elénk, a lecsengése pedig hosszú percekig tart. A bor már most elképesztően komplex élményt nyújt és több éves érlelési potenciállal rendelkezik. Ez a különleges chardonnay önállóan is nagy élményt ad, de szarvasgombás ételekhez, fűszeresen elkészített rákfélék, sült malac, libasült és máj, sült kacsa tökéletes kísérője lehet.
Koch&Evans Villányi Super Prémium Franc 2018 -kóstolási jegyzet Evans Victoria sommelier-től
A bor közepes intenzitású rubin színnel rendelkezik, amely színből következtethetünk a bor aromavilágára. Illatában a bor melegséget és nagyszerű fajtajelleges borélményt vetít előre. A feketeribizli, cseresznye, meggy és málna illatok sora mellett megjelennek a tölgyfahordós érlelésre utaló jegyek: a pipadohány, a füst, a grafit és a feketebors is.
Kóstolva a bor savakban, tanninokban gazdag és nagyon szép harmóniát alkot a nagy testtel, és alkohollal. Egyensúlyos bor, amelyben könnyen felismerhetőek a cabernet franc fajta jellemzői.
Ízében a pirosbogyós gyümölcsök mellett a csokoládés és a kakaós jegyek dominálnak, amelyek hosszan kitartanak a kóstolás után. Fiatal bor, amely még fejlődik és minimum tíz éves érlelési potenciállal rendelkezik. Csodálatos kóstolási élményt nyújt jelenleg is, de érdemes több évre eltenni a pincébe is egy palackot. A cabernet franc erdei vadhúsok mellé remekül illik: a szarvas, az őz, a vaddisznó mellé, de egy marha steak mellett is szépen ki tud teljesedni. A hús ételeken túl a kemény sajtokhoz is örömmel fogyasztható.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!