A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Fontos fajtának tekintjük a pinot blanc-t

A hétvégén rendezik a Kárpát-medencei Zenészek és Borászok Találkozóját

2014-05-27 | Tóth Adrienn


Fontos fajtának tekintjük a pinot blanc-t

Az idei a kilencedik alkalom, amikor a budatétényi Rozáriumban összegyűlnek a borászok az egész Kárpát-medencéből, hogy megmutassák egymásnak és a borkedvelőknek a legszebb tételeiket. Ez a nagyközönség számára elhelyezkedésénél fogva talán még mindig kevésbé ismert borfesztivál a barátságos, közvetlen hangulatáról ismert. Az eseményre való ráhangolódás jegyében a találkozón kiállító Mátyás Pince borászát, Mátyás Andrást kerestük meg.


A Felvidéken készíti a borait. Mesélne nekünk erről a termőtájról?

Borainkat a saját szőlőterületeinkről származó szőlőből készítjük. Ezek a területek a Dél-szlovákiai borrégió Kürti borvidékén találhatók. Összesen 12 hektáron gazdálkodunk, dűlőink nagyrészt délnyugati fekvésben helyezkednek el, és a nagyon száraz klíma jellemző rájuk. Ez az utóbbi években nagyon sokszor gondot is jelent számunkra.

A talaj összetétele meghatározó a boraink alakulásában. A talaj felső rétege eredetileg barna erdőtalaj, amely sajnos az idők folyamán a terület nagy részéről az erózió hatására eltűnt. A további rétegek: magas mésztartalmú agyag keveredve mészköves, homokköves rétegekkel. Ez a talajösszetétel és mikroklíma biztosítja számunkra, hogy még az utóbbi meleg években a magas mustfokok mellett is szép savakkal tudtuk a szőlőt szüretelni.

Ha egyetlen boron keresztül kellene bemutatnia a pincét, melyik lenne az?

Ha csak egyet választhatnék a kínálatunkból, akkor valószínűleg a Pinot Blanc mellett döntenék. Ez Magyarországon kevésbé ismert és termesztett szőlő, nekünk azonban a fő fajtánk, 2,3 hektárnyi területtel rendelkezünk belőle. Bora elegáns, jól iható, az évek folyamán szépen érik palackban. A fesztiválra a 2012-es évjáratot hozzuk belőle.

A bor két 500 literes hordóban érett, lassan egy éve lesz, hogy palackoztuk. A tétel a feldolgozás és az érlelés folyamán végig hordóban volt, derítés és szűrés után került palackba.

Milyen szemléletmód alapján dolgoznak a szőlőben és a pincében?

Úgy a szőlőtermesztés, mint a borkészítés folyamán a természetes eljárások hívei vagyunk. Szőlőinket ellenőrzött ökológiai termesztésben műveljük 2010 óta. A borkészítés során nem használunk semmiféle adalékanyagot, nem avatkozunk be a bor természetes kialakulásába.

A 2013-as boraink már biominőségben kerülnek forgalomba. Célunk, hogy a borainkon keresztül bemutassuk termőhelyeink sajátosságait, és a pincénkből autentikus borok kerüljenek a borkedvelők asztalára.

Május végén milyen munkák zajlanak a pincészetnél?

Jelenleg szőlőinkben a sorközök kaszálása folyik, és mellette a szőlő növényvédelmére kell hangsúlyt fektetnünk. Úgy érzem, hogy ez a munka az idei enyhe tél után nagy kihívás lesz minden termelőnek.

Fontos fajtának tekintjük a pinot blanc-t

A pincemunkák esetében túl vagyunk az évjárat első palackozásain. Pár hete került letöltésre három borunk: a királyleányka, a sauvignon blanc és a rozé. Ezek a boraink kóracél tartályban készültek. A hordós tételeink még nagyrészt fejtés és kénezés nélkül érnek a hordókban. A napokban készülünk ezekből is az első tételeket előkészíteni palackozásra.

Milyen borokat kóstolhatnak Önöktől, akik ellátogatnak a Kárpát-medencei Zenészek és Borászok Találkozójára?

A budatétényi Rozáriumba nyolcféle borral készülünk. Három friss tétel közülük, a már említett Királyleányka, Sauvignon Blanc és Rozé. Ezek mellett 2012-ből a Pinot blanc és a Chardonnay, a vörösökből egy cuvée, amely pinot noirból és egy helyi nemesítésű fajtából, a dunajból áll.

Már negyedik alkalommal veszünk részt ezen a fesztiválon. Mindig nagyon szívesen jövünk, mivel ilyen családias és barátságos hangulatú fesztivál nagyon kevés van. Emellett öröm, hogy borász barátainkkal is van lehetőségünk találkozni a Kárpát-medence csaknem minden részéről.

További információkért kattints Programajánló rovatunkra!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!