A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Helyzetjelentés a szőlősorok közül a Mátrai Borvidékről

2007-10-04 | Tóth Adrienn


Helyzetjelentés a szőlősorok közül a Mátrai Borvidékről

Egy fiatalember közvetlensége, borainak tisztasága és összetettsége, az idei Borfalun számos borkedvelőt és szakértőt meggyőzött arról, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni tevékenységét és érdemes lesz hozzá elzarándokolni a gyöngyöstarjáni dűlők árnyékába. Ő Benedek Péter, az ifjú borásznemzedék egyik mátraaljai reprezentánsa, aki tudósított minket a vénasszonyok nyarának egyik meleg napján.


 

Az alábbiakban a feljegyzéseit olvashatjátok:

Augusztus utolsó hetében kezdődött el komolyabban a szüret itt a borvidéken! Az illatos fajtákkal kezdtük: irsai olivér, cserszegi fűszeres, majd ezt követően a muskotályos fajták: muscat ottonel, sárgamuskotály, végül pedig a tramini, szürkebarát fürtjei kerültek elválasztásra a tőkéktől.
Bevallom őszintén, nem tudom még, hogy mi az összvélemény, de szerény véleményem szerint nem igazán jó az évjárat! A cukorfok alacsony, a sav alacsony, és ez a két paraméter bőven elég a nem túl jó év zárásához. A szőlő kényszerérésben volt, az illatanyagok is nagy mértékben égtek el a nyári forróság alkalmával.

Viszont jöttek a világfajták: chardonnay (egyik nagy kedvencem), illetve a sauvignon blanc, ami azért már elég szép paraméterekkel került a földbe vájt tárhelyekbe.
Nálunk, a Benedek pincénél már a chardonnay fejtett borállapotában van… Szépen alakul! Viszont itt meg kell jegyeznem, hogy egy világfajtával állunk szemben, ami azt jelenti, szinte mindegyik klímatípushoz elég jól alkalmazkodik! A kékszőlők java részt még a tőkéken vannak, azokról majd később szólok!

Benedek Péter

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!