A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hétvégén rendezik meg a VinAgorát

Balatonalmádiban zajlik a borverseny

2008-07-01 | Tóth Adrienn


2008. július 3-6. között kilencedik alkalommal rendezik meg a VinAgora Nemzetközi Borversenyt, amelynek azért is alkalmas szlogenje a „Közép-Európa bor-iránytűje” cím, mert a 1992. óta zajló esemény 2000-től a világ tíz legjelentősebb borversenye között tartják számon. Ebben az évben hazánkkal együtt húsz országból érkezett közel hatszáz minta a megmérettetésre.


 

A Magyar Szőlő és Borkultúra Kht. kétévente rendezi meg a viadalt, amely több nemzetközi szervezet támogatását is élvezi. Ilyen a VinoFed, amely Nemzetközi Borversenyek Szövetségeként arra hivatott, hogy megkülönböztesse a hiteles versenyeket a kevésbé szabályosaktól. A második az OIV, amely Nemzetközi Szőlő és Bor Hivatalként a szakma legjelentősebb szabályozó szervezete. De itt van még az UIOE egy nemzetközi borászokat tömörítő szövetség.

Az elismertséghez valószínűleg hozzájárult, hogy a VinAgora saját informatikai programot fejlesztett ki a versenyhez, amely segítségével a bírálók notebook-ok segítségével dolgoznak. A rendszert azóta átvette a svájci Mondial du Pinot Noir és Európa legrégebbi borversenye, a Vino Ljubjana.

Idén Balatonalmádi és a Ramada Hotel & Resort Lake Balaton ad három napon át otthont a negyvenkét főből álló zsűri munkájának. A hazai bírálók mellett Ausztriából, Angliából, Belgiumból, Csehországból, Franciaországból, Görögországból, Horvátországból, Libanonból, Luxemburgból, Németországból, Olaszországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából és Svájcból érkeznek szakemberek. A borverseny zsűrielnöke dr. Kállay Miklós tanszékvezető, egyetemi tanár lesz.

A hagyományos borverseny mellett egy médiazsűri is kóstol majd borokat. A bizottságot újságírók és egyéb médiaszemélyiségek alkotják, akik vagy szakújságíróként váltak ismertté vagy arról, hogy különösképpen szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztást és a borkultúra népszerűsítését.

A hivatalos eredményhirdetésre a korábbi gyakorlattól eltérő módon kerül sor, idén első alkalommal rendezik meg ugyanis szeptember 5-én a Millenáris Központban a VinAgora Borgálát. Az egész napos rendezvénynek azonban nem csak az eredményhirdetés lesz a célja, sok borfogyasztó szemében valószínűleg fontosabb lesz, hogy itt bárki – aki megváltja a belépőt – betekintést nyerhet a borversenyek világába.

A nap folyamán lehetőség lesz megismerkedni a verseny több fontos elemével is a borértékeléstől a szakmai kóstolás kritériumáig. A legjobb formát erre azok az ötven perces irányított, tematikus kóstolók kínálják majd, ahol nyolc-tíz bort lehet vezető szakértők szárnyai alatt megízlelni, többek között a következő témákban: a verseny tíz legjobb pinot noir bora, aranyérmes tokaji aszúk, közismert borvidékek bemutatása boraikkal.

A nyertesekkel egy, a verseny után kiadott katalóguson és a 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon kiemelten találkozhatunk. És persze a Vinoport is részletesen foglalkozik majd az eredményekkel.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!