A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jazz már két helyszínen

Pannonhalmán öt éve szól a jazz

2011-04-27 | Vizi Csenge


Jazz már két helyszínen

Amikor csak tehettük, eddig minden évben hírt adtunk a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben zajló eseményekről, külön kiemelve a jazz rendezvényeiket. Ugyanis Illés Tamás, a pincészet marketing- és kereskedelmi vezetője már évek óta azon fáradozik, hogy újra és újra olyan ismert jazz zenészeket hívjon meg a Győrtől nem messze található pincészetbe, amelyek előadása közben a zene és a bor kéz a kézben járhat, mintegy szerelembe esve egymással.


 

 

2005 májusában még valószínűleg senki sem gondolta volna a Pannonhalmi Apátságnál, hogy a pincészet modern épületegyüttesének kialakítása és a környezetének rendezése után egy nagy volumenű koncertsorozat veszi kezdetét. Először csak a szüreti időszakban, a préselésből származó törkölyt tárolták a díszköves kis téren. Azonban feltűnően üres volt más időszakban e levendula ültetvényekre néző placc. A csodálatos kilátás, a hárs-, törökmogyoró- és szelídgesztenye fák növekedésnek indultak, és hűs árnyékot adtak.

"Törköly hiányában a terasz melletti tér a legtöbb könnyű nyárestén inkább egy zenekari pódium képét varázsolta elénk. Ez inspirált minket arra, hogy más formában is megpróbáljuk kihasználni a környezeti-építészeti adottságokat."- osztotta meg Illés Tamás a Jazz-Terasz kialakulásának történetét. Aztán az is kiderül, hogy miért pont a jazz került reflektorfénybe a pincészet szélén kialakított teraszon: a jazz könnyedsége, játékos stílusa, improvizatív jellege nem kényszeríti a hallgatót egy helyben ülésre, egy pohár borral a kezében szabadon sétálhat el egy zsíros kenyérért vagy épp a kiürült poharának újratöltéséért.

2006-ban három programmal várták a vendégeket a pincészetnél: a Szakcsi Jazz Trió, Lantos Zoltán – Horváth Kornél Duója és a Babos Project Special vitt színt a "törkölyszínpadra". A következő évben már bővült egy koncerttel a repertoár, majd az elmúlt három évben már teltházzal büszkélkedhettek a szervezők, ugyanis egyre szélesebb körben terjed a jó hír: Pannonhalmán egy helyen kap az ember jó bort, jó zenét és egyedülálló környezetet egy feledhetetlen estéhez.

 

Jazz már két helyszínen

Így már megszokott a Pannonhalmi Apátsági Pincészet teraszán, hogy ha beköszönt a tavasz, elindul a jazz szezon is. Májustól egész nyáron át egy-egy pénteken zongora, gitár, hegedű vagy épp nagybőgő, no meg énekszó csendül fel, immár ötödik éve. Az előadók között már olyan nagy nevek szerepeltek itt, mint Balázs Elemér, Dresch Mihály, László Attila vagy éppen Sárik Péter.

A névsor pár eleme ismételten fel-feltűnik egy-egy helyen, kiegészül és újakkal bővül, ráadásul 2011-ben már két helyszínen is látogathatók majd a szórakoztató estek. A már jól megszokott terasz mellett a közel egy éve üzemelő VIATOR Apátsági Étterem és Borbár is várja e műfaj szerelmeseit a Kosaras-dombon. Ezen a helyszínen a gasztronómia is összekapcsolódik a jazz hangjegyeivel, még élvezetesebbé téve azt a néhány estet, amit bárki a pannon táj magasba ívelő halmán tölthet.

Ráadásként a Szent Jakab Ház is beszállt a "zenekarba". Az apátság legújabb épülete a pihenésre vágyókat várja, hiszen nem mindenki szeretne hazasietni a koncertek után. Nekik összeállítottak egy csomagot a helyi erők, amiben benne foglaltatik egy apátsági tárlatvezetés, borászati látogatás egy szakemberrel, belépőjegy a kapcsolódó szolgáltatásokkal és egy reggelit is tartalmazó éjszaka a Szent Jakab Házban.

Jazz már két helyszínen

A szabad ég alatt, a természet lágy ölén, vagyis a Pannonhalmi Jazz-Teraszon, illetve a modern, különleges kilátással megáldott Viatorban több mint 10 koncertet hallgathatnak meg a vendégek. A pincészetnél és a gasztronómiában nem ismernek megalkuvást a szervezők, épp ezért nem meglepő, hogy a zenészek felkérésénél is magasra tette a lécet Illés Tamás: "Az élményszerűség garanciája, hogy a zenében ugyanúgy, ahogy borainkban és immár vendéglátásunkban is a kompromisszumok nélküli magas színvonalra törekszünk."

A szervezők gondoskodnak arról is, hogy ha valaki a megyeszékhelyről, vagyis Győrből kívánna valamelyik koncertre ellátogatni, akkor 18:30 órai indulással egy modern, kényelmes, 48 fős autóbusszal megteheti azt. A transzfer 22 óra környékén indul vissza, így mindösszesen 1000 Ft-ért biztosan időben hazaérünk, miután feltöltődtünk testileg-lelkileg. A lelki feltöltődés felelősei például Petruska András és Barátai a Terasznyitó Koncerten, vagy többek között a Gyárfás Trió, Váczi Eszter és a Quartet a Jazz-Teraszon, illetve a Gereben Zita Trio, Fábián Juli és Sárik Péter Duója és a Buenos Claves a Viator Jazz-Estek keretében.

A testi feltöltődés része a borfogyasztás is, ugyanis az előre megváltott jegyek nem csak a koncerten való részvételt jelentik, hanem egy kóstolópoharat és egy köszöntőitalt is magukban rejtenek a Jazz-Terasz esetén, míg a Viator-rendezvények alkalmával egy köszöntőital mellé apró falatokkal is készülnek a rendezők. Jegyünket pedig érdemes minél hamarabb megváltani, ugyanis a szervezők kizárólag előzetes jegyvásárlással tudnak belépést biztosítani, hiszen a Pannonhalmi Jazz-Teraszon maximum 300, míg a Viator Jazz-Esteken legfeljebb 100 fő fér el.

Programokról részletesen ITT olvashat!

Jegyvásárlás a következő helyeken lehetséges:

Pannonhalma
PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET
Cím: H-9090 Pannonhalma, Vár 1.
Tel.: +36/96/570-222
Fax: +36/96/570-176
E-mail: pinceszet@osb.hu
Web: www.apatsagipinceszet.hu

VIATOR APÁTSÁGI ÉTTEREM ÉS BORBÁR
Cím: H-9090 Pannonhalma, Kosaras-domb
Tel.: +36/96/570-200
Mobil: +36/30/213-6000
Fax: +36/96/570-240
E-mail: viator@viator.co.hu
Web: www.viator.co.hu

Győr
BORTÁRSASÁG Győr
Cím: H-9022 Győr, Jedlik Á. u. 15.
Tel.: +36/96/-336-871
Fax: +36/96/-336-871
E-mail: gyor@bortarsasag.hu
Web: www.bortarsasag.hu

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!