A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jótékony célú dűlőkóstolás Bolykinál

Az Egri Dűlő klubhoz a Mádi Kör is csatlakozik

2011-05-18 | Tóth Adrienn


Bolyki Jánosról a Metatemán és a Cabernet Franc-on túl biztosan mindenkinek eszébe jut, hogy egy borász nemcsak a borairól szólhat, hanem mondjuk egy szociálisan érzékeny hozzáállásról is. Persze a legtöbb történet azért mégiscsak borba vagy borkóstolásba fullad, elég a Nem hall, nem lát, nem beszél kékfrankosra vagy a két hét múlva megrendezésre kerülő Dűlőfesztiválra gondolnunk.


A kékfrankos mára valóban kifutott, de a segítő készség nem változott. Most arról kérdeztük a fiatal borászt, a szintén jótékony célú Dűlőfesztivál mennyiben kapcsolódik a korábbi eseményekhez:

Ez két egymástól teljes mértékben különböző koncepció. A játszótér létrehozása miatt még 2005-ben kerestek meg a siketek intézetétől, a velük való együttműködés a mai napig él. Nemrég újultak meg a padok és a focikapu, de már készen állnak a következő tervek is.

Január elején – amikor az ember életébe egyébként is kellenek az új kihívások – a sors az utamba sodorta Balogh Szabolcsot, egy fogyatékkal élő fiatalembert, aki korábban az autisták megsegítésére szervezett jótékonysági estet. Ahogy elkezdtünk beszélgetni, elhivatottsága rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Elmondta, hogy 42 000 forintot gyűjtöttek össze az esten, amelyből egy rámpát építettek, hogy a kerekesszékkel közlekedő autisták is be tudjanak jutni az intézetbe.

Az aktuális adóbevallási határidő miatt jutott eszembe, hogy megkérdezzem, nem gyűjtik-e az 1%-okat. Kiderült, még sose volt annyi pénzük, hogy alapítványt hozhassanak létre. Azt gondoltam, ez nem lehet akadály, létrehoztam egyet, így született meg a Forrás Fogyatékkal Élő Fiatalok Alapítványa.

Előmozdítottad az alapítvány létrehozását. Mit gondolsz, mi fog velük történni a jövőben?

A siketeket önerőből támogatom, de anyagilag minden terhet nem vehetek a vállamra. Ezért úgy döntöttem, hogy itt inkább a kapcsolati tőkém kiaknázásával és hozzáadott munkával segítek.

Az Egri Dűlőklubbal már korábban is gondolkodtunk egy közös, egri bemutatóban, én meg szerettem volna egy jótékonysági napot szervezni, és úgy alakult, hogy mindenki nyitott volt arra, hogy ezt a kettőt összevonjuk. Nem sokkal ezt követően az is felmerült, hogy hívjuk meg a Mádi Kört, hiszen tulajdonképpen az ő mintájukra alakultunk. Az esemény szempontjából úgy gondolom, nagyon fontos, hogy örömmel vették a kezdeményezést és csatlakoztak hozzánk.

Mondanál egy pár szót az Egri Dűlőklubról?

Hasonló gondolkodású borászok társasága ez, akik szeretnék megismerni, majd ezt követően megmutatni az egri dűlőkben rejlő lehetőségeket. Ennek érdekében rendszeresen együtt kóstoljuk saját borainkat, meg persze másokét is. Lényegesnek érzem, hogy őszinte kritikát is megfogalmazhatunk a borokat illetően, így tanítva, segítve egymást.

A klubnak kilenc alapítója van: a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Csutorás Ferenc, Demeter Csaba, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Kovács Nimród Winery, St. Andrea Pincészet, Pók Tamás és az Orsolya Pince.

Mik a május 28-i rendezvény főbb paraméterei?

A Dűlőfesztivál programja délután két órától éjfélig tart. A belépő 2500 forint, amelynek megvételével mindenki 500 forinttal támogatja a Forrás Fogyatékkal Élő Fiatalok Alapítványát, de emellett egy 400 forint értékű kóstolóérmét és kóstolópoharat is magában foglal.

Az Egri Dűlőklub tagjai mellett Tokajból is érkeznek pincészetek, így Árvay, Lenkey, Orosz Gábor, Szent Tamás és Szepsy borok is kóstolhatóak lesznek majd. A nap különlegessége, hogy azok, akik időben jelentkeztek, Csutorás Ferenc jóvoltából lovas kocsin tekinthetik meg Eger legismertebb dűlőit: a Síkhegyet, a Mészhegyet, a Merengőt, a Pajdost, az Almagyart, az Érsekit, az Egedet, a Nyergest és a Kistibriket.

Mely dűlők termésével készülsz a jövő szombati kóstolóra?

A 2006-os Kékfrankosom a Kistibrik dűlőből származik, egy 1988-as telepítésből. A 2007-es Hárslevelűm, a Metatema alapanyaga és az ugyancsak 2007-es Merlot pedig a Középbérc dűlőből. Ezzel a három borral várom az egri dűlők iránt fogékony közönséget, bízom benne, hogy május 28-án minél többen ellátogatnak a Bolyki Borkatlanban rendezett fesztiválra.

A rendezvényről további részletek találhatóak ITT.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!