A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója 2013

Interjú Bakonyi Viktorral

2013-05-16 | Tóth Adrienn


Május 31-e és június 2-a között immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója Budafokon, a Rozáriumban. Az eseményen több mint húsz pincészet képviselteti majd magát, többségük a határokon túlról, a Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból érkezik. Bakonyi Viktor szervezőt elsőként arról kérdeztük, miért vág valaki egy borfesztivál megszervezésébe.


Az első komolyabb találkozásomat a borral egy 1997-ben kiadott CD-ROM jelentette, amely az akkori legfrissebb technikai eszközökkel élve mutatta be három nyelven a magyar bor világát videók, fotók segítségével a borvidékeken, szőlőfajtákon, a szőlészet és a borkészítés fontosabb munkafolyamatain keresztül.

Lokálpatrióta budafokiként úgy gondoltam, a bor iránti, egyre növekvő érdeklődésemet a legjobban úgy hasznosíthatom, ha egy magas minőségű boros rendezvénnyel járulok hozzá Budafok programkínálatához.

Budafok egyébként a hazai bortörténelemben korábban fontos szerepet töltött be. A település az 1900-as évek elején a Monarchia borkereskedelmi központja volt. A Kárpát-medence borainak több mint 70%-a megfordult a helyi pincékben. Adottságai kiváló lehetőséget biztosítottak pincerendszerek építésére, a Duna és a vasútvonal egyszerűvé tette a közlekedést, az adók pedig kedvezőbbek voltak, mint a fővárosban – Budafok ugyanis akkor még önálló település volt.

Milyen elképzelés alapján jött létre a fesztivál?

2006-os indulásunkkor még nem volt olyan gyakori a Kárpát-medencei jelző alkalmazása, mint ma, mi mégis fontosnak tartottuk. Nem fesztivált akartunk azonban szervezni, hanem, ahogy nevünk is mutatja: egy találkozót. Ezek a napok jó lehetőséget kínálnak arra, hogy a borászok egymással, valamint a fogyasztókkal találkozzanak, és beszélgetésbe elegyedjenek, boros szakmai kérdésekről, a családról vagy bármiről, ami szóba kerül.

Az idei esemény azonban már nemcsak borász-, hanem zenésztalálkozó is. Mit jelent ez?

A zene mindig is fontos része volt ennek a három napnak. Sokáig a jazz volt a domináns, de emellett gyakran léptek fel népzenei előadók is. Célközönségünket is úgy alakítottuk ki, hogy a például Tiffán-borok kedvelőit és a Csík zenekar rajongóit akartuk összehozni, hátha egy beszélgetés során tanulnak egymástól, meríthetnek egymás élményeiből.

Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója 2013

Úgy gondolom, a Kárpát-medencei terroir nemcsak a mezőgazdasági, borászati értelemben egyedülálló, de néprajzi és kulturális vonatkozásban is. A Fonó Budai Zeneházzal már korábban is együttműködtünk, de úgy gondolom, azáltal, hogy a zenei programot idén már ők állították össze, nagyban gazdagodott a nép- és világzenei produkcióink sora. Különlegesség, hogy a zenészek nemcsak muzsikálni fognak, hanem beszélgetések formájában is többet megtudhatunk majd róluk.

Akad kiemelendő program?

2013-ban a szombatot, azaz június 1-jét Vajdasági Napként szervezzük meg. Ezzel kapcsolatban a borkedvelőket valószínűleg érdekelni fogja, hogy Maurer Oszkáron kívül három másik pincészet is érkezik a Délvidékről. A színpadi program pedig Lajkó Félix mellett a Szökős Együttest is felvonultatja majd, akik bordalokat mutatnak be.

A rendezvény helyszíne egy rózsakert. Hogyan kell ezt elképzelni?

A találkozó helyszíne a Budatétényi Rozárium, mely ilyenkor már teljes díszében pompázik. A rózsakertben a kiültetett fajták száma jelenleg 1200, ez mintegy 7000 tő rózsát jelent. Ez a kert Magyarország legnagyobb rozáriuma, és nem kell szégyenkeznie akkor sem, ha Európa többi gyűjteményes kertjével hasonlítjuk össze.

Szerencsére egyre több a rendezvény, amelyek közül a borkedvelők választhatnak. Mitől különleges a Kárpát-medencei Borász és Zenész Találkozó?

Számomra a bor nem az extrakttartalmat, a savakat vagy az aromákat jelenti, bár minden tiszteletem azoké, akik ezekre a tulajdonságokra ügyelve jegyzetelnek. A borivás nekem inkább egy krúdys, márais hangulatot jelent, és egy olyan rendezvényt igyekeztem megszervezni, amely ugyanígy az emberek közötti kapcsolatteremtésről szól.

További információk elérhetőek Programajánló rovatunkban.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!