A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Két új taggal bővült a Junibor

Miklós Csabi és Kiss Gábor csatlakozott

2010-01-08 | Tóth Adrienn


Két új taggal bővült a Junibor

Igyekszünk folyamatosan figyelemmel kísérni a Junibor, fiatal borászokat felvonultató szervezet életének fontosabb mozzanatait. A tagok decemberben, Sopronban gyűltek össze, hogy értékeljék a 2009-es esztendőt és a lezajló programokat, tisztázzák a jövő évi akciókat és megvitassák a potenciális tagjelöléseket. Az alapszabályzat szerint nem cél, hogy minden évben bővítsék a csapatot, csak akkor teszik meg, amikor olyan fiatal borászt találnak, aki minden szempontból megfelel.


 

2009 decemberében a soproni borvidéken gyűlt össze a Junibor tagsága, hogy két pincelátogatás között megvitassák az év legfontosabb eseményeit és terveket szőjenek a jövőre nézve. Az egyesület két helyi tagja, Jandl Arnold és ifj. Franz Weninger felkeresése mellett útba ejtették a közeli Ausztriában található Esterhazy Pincészetet is.

A két nap során bőven nyílt alkalom az eszmecserére is, így miután az ifjú borászok kitárgyalták a legaktuálisabb kérdést, azaz a szüretet, megegyeztek abban is, hol és milyen módon jelennek meg közösen 2010-ben.

Árvay Angelika a Vinoportnak elmondta, hogy ebben az évben is folytatni szeretnék a korábban sikeres programokat, így tavasszal várhatóan ismét egy borkóstolóval összekötött kerekasztal beszélgetést rendeznek majd Budapesten.

\"\"

Újdonság, hogy ezentúl minden évben egy másik városba is ellátogat a társaság, 2010-ben a tervek szerint Debrecenbe utaznak majd, de a közeljövő céljai között szerepel Szeged is. A vidéki helyszíneken is egy hasonló felépítésű programra kerül sor, így az egyetemeken vagy főiskolákon egy aktuális témáról szóló előadást, beszélgetést követi majd a borkóstoló.

Etyeken idén harmadik alkalommal tartanak majd Junibor bemutatót. Rókusfalvy Pál meghívására augusztus utolsó szombatján ismét az Újhegyen kerül sor a fiatal borászok büszkeségeit felvonultató eseményre.

Az ezt követő nyilvános rendezvényekről még később születik döntés, de Angelika elmondta, továbbra is inkább néhány koncentrált megjelenésben gondolkodnak, valamint lényegesnek tartják, hogy a közönségnek nyitott programok mellett minél többször találkozzanak, amikor egymás között megbeszélhetik az őket foglalkoztató szakmai kérdéseket. Legközelebb, vagyis márciusban az egri borvidékre látogatnak majd el.

A bővüléssel kapcsolatban a szervezet elnökétől megtudhattuk, hogy évente egyszer, decemberben kerülhet sor tagfelvételre. Tekintettel arra, hogy az első teljes évük 2009 volt, így most először szavaztak a fiatal borászok arról, kit látnának szívesen a soraikban. Angelikától megtudtuk, a bekerülés alapvető feltétele, hogy a szervezet tagjai személyesen ismerjék a jelentkezőt, és fontosnak tartják a bizalmi viszony kialakulását.

Az egyik új tag Miklós Csabi vagy, ahogy ő szereti magát nevezni miklóscsabi, a móri borvidéken készíti édesapjával kézműves borait. Különös figyelmet szentelnek a hely jellegzetes szőlőfajtájának, az ezerjónak.

\"\"

Csabit is felhívtuk, hogy érdeklődjünk, miként reagált a fejleményekre. Hogy örült a meghívásnak, mi sem bizonyítja jobban, mint első mondata, amelyben közölte, már tűkön ült, mikor hívják. A móri borász megtisztelőnek érzi, hogy ennek a szakmai csoportnak a tagja lehet, hiszen mind személyi összetételében, mind filozófiájában nagyra tartja a Junibort, nem utolsósorban pedig szívesen vesz majd részt a közös programokon.

A másik új junibor, Kiss Gábor villányi borász, aki legtöbb társával ellentétben nem örökölt pincészetet szüleitől, maga döntött a borászkodás mellett, családi segítséggel felépítve a ma nyolc hektáron működő birtokot. Ezen túl „másodállásként” több borvidékről származó szőlőből készít borokat Matias márkanév alatt.

\"\"

Gábort éves pihenőjén értük el, nem meglepő az időzítés, hiszen egy borász csak akkor pihenhet, amikor a szőlői is ezt teszik. A fiatal szakember elsőként azt emelte ki, szerinte milyen jó munkát végeztek eddig is a Junibor tagjai. A csapat összetételét szakmailag is kiemelkedőnek tartja, ami véleménye szerint azért fontos, mert míg fiatalként és egy kisebb pincészet vezetőjeként gyengének is érezheti magát az ember, addig a közös fellépéssel nagyobb erőt képviselhetnek.

A két új tag tavasszal a budapesti kóstolón mutatkozik majd be, a pontos időpont és helyszín mibenléte végett érdemes lesz figyelni a szervezet honapját (www.junibor.hu) és a Vinoport programajánlóját.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!