Kihaltnak hitt szőlőfajtákat regisztráltak Olaszországban
Újabb nagy lökés a szicíliai boroknak
2019-02-06 | Dohány AttilaA szicíliai borrégió szülőültetvényein végzett kutatások eredményeképpen korábban eltűntnek vélt öt őshonos szőlőfajtát azonosítottak.
Címlapfotó: www.iwinetc.com
A közelmúltban öt elfeledett szőlőfajtát regisztráltak Olaszországban a szőlőfajták nemzeti nyilvántartásában. Az ősi fajtákra a szélsőséges időjárású Madonie és Nebrodi hegység lankáin találtak rá, ahol a szőlőtermesztés már több évszázados kultúrával rendelkezik. A borrégió számára rendkívül fontos eredményt egy 15 éves kutatási időszak előzte meg, amelyet a Palermo Egyetem munkatársai végeztek a helyi bortermelők segítségével.
Az őshonos fajták nemzeti nyilvántartásba vétele egyértelműen jelzi, hogy a szicíliai bortermelés figyelme a kis mennyiségben megtalálható helyi fajták felé (is) fordult, amelyekkel csak ezen a változatos klimatikus viszonyokkal rendelkező szigeten találkozni. A szicíliai borok térnyerését látva ez sikeres stratégiának bizonyul, amit alátámaszt az Etna lábánál termő, egyedi karakterrel rendelkező nerello mascarese és carricante szőlőből készült borok népszerűsége is.
Az újonnan törzskönyvezett szőlőfajták:
Orisi
A sangiovese és a montonico bianco fajták keresztezése, amelyből halvány rubin színű, közepes alkoholtartalmú, tanninban gazdag, savhangsúlyos aromás bor készíthető. Illatában cseresznye, erdei bogyós gyümölcsök és eper dominál, a háttérben fűszeres, borsos jegyekkel.
Inzolia Nera
Sangiovese és egy még ismeretlen szőlőfajta keresztezése, amelyre a likőrborairól híres Marsala-tól északra, a Trapani nevű várost körülvevő ültetvényeken találtak rá. Bora halvány bíbor színű, kis testtel, illatában csipetnyi fűszeres jegyekkel, a korty végén közepesen hosszú lecsengéssel.
Recunu
Kiváló termőképességű fehérszőlő, az Etnától északkeletre fekvő Messina város körüli szőlőültetvényeken fedezték fel. A fehér fajtából készült bor mély aranysárga színű, alacsony alkoholtartalmú, illatában komplex, citrusos és virágos aromákkal.
Usirioto
A Nebrodi-hegységben felfedezett fajta genetikai vizsgálata még zajlik, így pontos eredete egyelőre ismeretlen. Házasításhoz kiválóan alkalmazható bora alacsony sav- és alkoholtartammal rendelkezik. Illatában piros bogyós gyümölcsöket, különösen cseresznyét, epret és erdei gyümölcsöket találunk fűszeres jegyekkel (szerecsendió és szegfűszeg) kiegészülve.
Vitrarolo
Neve a vitru (üveg) szóból származik, mivel a szőlő szárai télen üvegszerűnek tűnnek, és a hidegben könnyen törnek. Az átlag feletti cukorgyűjtő-képességgel rendelkező fajtából készített bor mély rubin színű, magas alkoholtartalmú, tanninban gazdag, testes és összetett. Érett szilva, lekváros piros bogyós gyümölcsök, finom fűszerek és édeskés aromák jellemzik.
A Palermo Egyetem a fenti hat szőlőfajtán kívül még több mint négyezer változatot tanulmányoz, amelyek közül néhányat feltehetően törzskönyvezni is fognak a közeljövőben, így bővítve a jelenleg Olaszországban hivatalosan elfogadott 545, borkészítésre alkalmas szőlőfajta számát.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!