A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kő körzet

Új AVA alakult a Walla Walla-völgyben

2015-02-19 | Tóth Adrienn


Kő körzet

Év elején jelentették be, hogy a Walla Walla-völgy borvidékén belül egy új körzet került hivatalosan is meghatározásra, amelynek neve Rocks District. A Walla Walla-völgy érdekessége, hogy két amerikai állam határán fekszik, így egyszerre része a Csendes-óceán partjának északi részén fekvő Oregonnak és Washingtonnak. Az új AVA-ról Duane Wollmuth, a Walla Walla-Völgy Borászati Szövetségének igazgatója, Michelle Kaufmann, az Oregoni Bor Tanács kommunikációs vezetője és Steve J. Robertson, a Delmas pincészet vezetője nyilatkozott a Vinoportnak.


Mióta létezik a Rocks District alrégiójaként funkcionáló Walla Walla-völgy önálló eredetvédelmi egységként, és mely jellemvonások határozzák meg?

 

Duane Wollmuth: A Walla Walla-völgy AVA (American Viticultural Area, ami az USA-ban használt eredetvédelmi egység rövidítése) harmincegy évvel ezelőtt, 1984-ben jött létre. Ezen az eredetvédelmi egységen belül négy zónát különböztetünk meg.

 

Az első esetében a völgy alsó részéről beszélünk, ahol szél által szállított hordalék, lösz fedi a Missoula áradási üledéket; ez a talajtípus az amerikai besorolás szerint az ellisforde-i hordalékos vályoghoz tartozik. A legfontosabb dűlői a Pepperbridge, a Birch Creek, a Lower Seven Hills és a Windrow.

 

A második egységnél, amely a domboldalakon húzódik, a bazalt altalajt vastagon fedi az imént említett lösztakaró. Ezt a talajtípust a Walla Walla-i hordalékos vályogtalajhoz soroljuk. Ebben a régióban a kiemelkedő termőterületeknek a Les Collines, a Leonetti Loess, a Spring Valley és a Sevein számítanak.

 

A harmadik egység az, amelyikből a Rocks District létrejött, a Walla Walla és a Mill Creek folyó árterén található, Milton-Freewater és Walla Walla településeinek határában. Az itteni talajt a bazalt köves, kavicsos felaprózódása alakította ki, és a freewateri kavicsokban gazdag vályog talajtípus innen kapta a nevét. E terület jegyzett dűlői a Cayuse Armada, a Zerba Winesap és a Waliser Yellowjacket.

 

Végül az utolsó, negyedik részhez sorolhatóak a domboldalak és a kanyonok meredekebb fekvései, amelyek esetében a bazalttalajon egészen vékony a lösztakaró. E talajtípus neve lickskilleti kövekben gazdag vályog.

 

A Walla Walla-völgy egy több évtizede létrehozott, így mára széles körben ismert AVA. Miért tartották fontosnak, hogy ezen belül egy új egységet alakítsanak ki?

 

Duane Wollmuth: Azok, akik pályázatot adtak be a Rocks District AVA létrehozására, úgy vélték, hogy ezt a jól meghatározható és egységes fizikai jellemzőkkel bíró környezetet érdemes önálló eredetvédelmi kategóriaként is elkülöníteni, hiszen ez az Egyesült Államok egyik legegységesebb terroirja.

 

Melyek voltak az AVA hivatalos létrehozásának fontosabb lépései?

 

Steve Robertson: Alapvetően a legfontosabb lépés az volt, hogy e törekvés mögött egységbe állítsuk a Walla Walla-völgy szőlőtermelőit és pincészeteit. Majd ezt követően indulhatott el az a folyamat, amely során a nyilvánosság felé is megnyitottuk a kezdeményezés bírálatának lehetőségét; erre szerencsére 100%-ban támogató jellegű visszajelzéseket kaptunk.

 

 

Meghatározható olyan szőlőfajta vagy bortípus, amely különösen jól illik a Rocks District adottságaihoz?

 

Steve Robertson: Ez a termőterület egyre több nemzetközi elismerésben részesül syrah borai kapcsán, amelyek felismerhetően egyedi stílussal rendelkeznek. Mindebben fontos szerepe van a helyi vízforrások adta biztonságnak, a területen belül 97%-ban egységes talaj jó vízáteresztő képességének, valamint a kedvező időjárási körülményeknek.

 

Az itteni ültetvényekről származó szőlők az utóbbi évtizedekben országszerte sokak figyelmét keltették fel, mindez az itt alkalmazott kifinomult szőlőművelési technikáknak és az ebből az alapanyagból készített magasra értékelt boroknak köszönhető.

 

Mekkora a Rocks District teljes mérete, és ebből mennyit fed szőlő? Várható, hogy az utóbbi szám emelkedni fog az apelláció létrehozásának következtében?

 

Duane Wollmuth: Az új AVA teljes területe 1526 hektár, ebből jelenleg bő 100 hektárnyit borít ültetvény. Azt várjuk, hogy ezzel a lépéssel ugrásszerűen megnő a telepítési kedv a régióban.

 

Kő körzet

 

Hogyan írható le az utóbbi 10-15 évben lezajló változás a Walla Walla-völgynek is otthont adó Oregon és Washington államokban a borászat szempontjából?

 

Michelle Kaufmann: Washingtonban a borágazat jelentős mértékben növekedett az elmúlt tizenöt évben, a hivatalosan is bejegyzett pincészetek száma mára nyolcszorosa a korábbi időszakban tapasztaltnak, és ezzel párhuzamosan halad a szőlőművelés alatt álló területek terjeszkedése is. A borászok sok erőt fektettek abba, hogy finomítsák borkészítési stílusukat és képességeiket, és figyelmet szenteltek annak, hogy mely szőlőfajta illik leginkább az adott terroir adottságaihoz.

 

Ezzel párhuzamosan Oregonban is jelentős mértékű növekedést tapasztalhatunk mind a pincészetek, mind az ültetvények számát tekintve. Hogy konkrét számokon keresztül érzékelhessük mindezt, érdemes onnan kiindulni, hogy 2005-ben Oregonban körülbelül 300 pincészet működött. Ma ezzel szemben az államunk már több mint 600 borászatnak ad otthont.

 

Legutóbb 2013-ban mértük fel egy kutatás keretében az ágazat gazdasági súlyát, amely azzal az eredménnyel zárult, hogy az oregoni szőlőtermelés és borkészítés több mint 3,35 milliárd dollárral (kb. 900 milliárd forint) járul hozzá Oregon gazdasági életéhez, amelynek ugyancsak része, hogy 17 099 ember számára biztosít munkát, akik éves fizetése eléri az 527 millió dollárt (kb. 140 milliárd forint).

 

A számok emelkedése pedig Oregonban is együtt járt a magasabb minőségre való törekvéssel. A legutóbbi Wine Advocate-ban megjelent szemlénkben több mint 400 boruk kapott 22 különböző borkategóriába sorolva 90 vagy afölötti pontot (a 100-as pontskálán), és ezen borok képviseltek az állam akkori 17 borvidékéből 13-at. Ezzel párhuzamosan a 2014 második felében megjelent Wine Spectator Insiderben a szerkesztőség 814 bort pontozott 90-re vagy afölé. Ezek közül 202 érkezett egész Franciaországból, míg a mi államunk egyedül 103 tétellel került fel erre a listára.

 

A képeket köszönjük a WWVWA/Duval Imagesnek.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!