A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Lőrincz György, aki nem a földi elismerésért dolgozik

A St. Andrea kapta meg Az Év Pincészete díjat

2025-08-04 | Viniczai Sándor, borszakértő, okleveles kertészmérnök


Lőrincz György, aki nem a földi elismerésért dolgozik

Az Év Pincészete Magyarország díj nem egy birtok szépségverseny, a külcsín mellett nagyon fontos a beltartalom is. Széles társadalmi egyeztetés és szakmai konzultációt követően a Magyar Borakadémiának, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének döntése alapján az idei évben az Egerszalókon gazdálkodó St. Andrea Szőlőbirtok nyerte el az elismerést.


Amikor egy alkalommal Lőrincz Györggyel leültünk beszélgetni, azt követően így fogalmaztam: a borász, aki munkaviszonyt ápol Istennel. Lőrincz György kiváltságnak tartja, hogy elsőgenerációs bortermelőként a világ egyik legizgalmasabb bortermő helyén dolgozhat. „Elsősorban a termőhellyel kell tisztában lenni”- magyarázta az egri borász és hitoktató, bár lehet kiváló a technológia, ha nincsen erős karakterű dűlő, mit sem ér az egész. Borain keresztül a fogyasztóknak szeretné a legnagyobb élményt nyújtani. Senki nem gondolná, hogy a ma már elismert szakember egy ideig maga sem hitt benne, hogy ez lesz a hivatása.

 

Valakinek hivatást, másnak kiteljesedést, alkotást jelent a borászkodás, sokan csupán a megélhetést látják a szakmában, ami meg is érződik a boraikban. Pedig a legfontosabb a termékkel kapcsolatos élmény. 

A Nagyeged hegy, a Hangács a franciák mércéjével nézve is két Grand Cru, kimagasló termőhely.

 

A termőhely hitelesíti a bort”- mutatott rá a St.Andrea Szőlőbirtok és Pincészet borásza.

Amikor a bortermelő felismeri, hogy van olyan területe, amely mással össze nem hasonlítható borok termelésére alkalmas, már lépéselőnyben van. Ám véleménye szerint egymásra találásról csak akkor beszélhetünk, ha már tudja a borász, miként kell az adott területen dolgozni, hogyan hozható ki belőle a legjobb forma. Nem véletlen, hogy a borászatot életre szóló tanulási folyamatnak tartja.

 

Lőrincz György, aki nem a földi elismerésért dolgozik

 

Lőrincz György ha nem is vallja be, hogy a maximumot hozza ki a szőlőből, azt mégis elismeri, hogy finom borokat készítenek. Mindezt hazai és nemzetközi elismerések, díjak sokasága bizonyítja. 2009-ben Az Év bortermelője lett, ezt követően megkapta a várostól Dobó kardját. Kitüntették a Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjével, de legalább ilyen fontosnak tartja, hogy többször volt az év legkedveltebb borászata. Bár rendszeresen felolvas a templomban, szélesebb körben ma már borai viszik az Evangélium örömhírét. A St. Andrea fő gondolata, üzenete is az, hogy „törekszünk a jónak gyakorlására” – ebben minden benne van.

 

 

Cikk forrása: magyarmezogazdasag.hu

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!