A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megérkeztek a 2018-as REDy borok

Villány mosolygós arca

2019-04-06 | Ferenczi Csilla


Megérkeztek a 2018-as REDy borok

Csütörtök este a budapesti Doblo Borbár egyszerre buja és vagány, 20-as éveket idéző tereiben mutatkozott be a REDy 2.0, azaz Villány legújabb közösségi bormárkájának új évjárata. A 2018-ban induló kezdeményezés második szériáját kóstolhattuk 14 villányi pincészet tolmácsolásában, egységes, piros csavarzárral, egyre homogénebb ízvilággal.


Villány nincs könnyű helyzetben, ha a fiatalok bevonzásáról van szó. A nagytestű, magas alkohol- és extrakttartalmú, erősen hordózott borairól ismert borvidék kínálata aligha van átfedésben azzal, amire a mai fiatalok vagy a borral éppen most ismerkedők vágynak. A REDy bevezetése tehát valahol szükségszerű is volt már.

 

A REDy fiataloknak is jó választás, megfelel a jelenlegi vörösboros trendeknek, de gyakorlatilag mindenkinek ajánljuk, aki a könnyed, jóivású borokat szereti

 

– mondta el Kovács Boglárka Dóra, a Villányi borvidék marketing vezetője. "Olyan vörösbort szerettünk volna megalkotni, ami ideális bisztróbor, jól működik az ételek világában, jó ár-érték arányú és jól behűtve akár nyári estéken is kiváló frissítő.”

 

 

Tavaly tíz, idén néggyel több pincészet készíthette el a portugieser alapú házasítását, amelyben megjelenhetnek egyéb más Villányban honos fajták is. A lényeg az arányokban rejlik: a portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet.

 

A 14 pincészet: Bíborka Pincészet, Bock Pincészet, Csányi Pincészet, Fontányi Borászat, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hárságyi Pincészet, Lelovits Tamás Pincészete, Maczkó Róbert Pincészete, Mokos Pincészet, Polgár Pincészet, Tiffán's Pincészet, Vinatus Pincészet, Vineas Tenkes Pincészet és Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet.

 

A cél sokkal inkább az egységes stílus: a bor legyen könnyed, gyümölcsös, vidám, kedves, pimasz, vagány és izgalmas. Fontos, hogy minden esetben a primőr aromák uralkodjanak: a piros- és feketebogyós gyümölcsök, és egy leheletnyi fűszeresség, az enyhe hordóhasználat által megtámogatva. A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a Villányi Franc borokat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot.

 

Megérkeztek a 2018-as REDy borok

Itt például Bock Valér mesél a REDy-ről. 

 

A kóstolón az is kiderült, hogy a beszédes név több dologra is utal: az Y betűvel az Y generáció fiataljait célozzák meg, miközben a ready-vel megegyező hangzás azt is jelentheti: “készen állok a villányi vörösborokra!”

 

Ezt már Mokos Balázs (Mokos Pincészet) mondta nekem, ahogy töltötte poharamba a 2018-as REDy-jét. Bár ezen az estén még csak tartálymintákkal, vagy frissen palackozott verziókkal találkozhattunk, mégis tökéletesen érezhető volt a REDy 2018-as évjáratában rejlő potenciál. Be kell valljam, sokkal jobban is tetszett ez a sor az előző, 2017-es szériánál. Persze tudom, nem cél a tökéletesen egyforma, egymásról másolt borstílus elérése, de az mindenképpen örömteli, hogy egyre jobban tetten érhető az együttgondolkodás. A villányi pincészetek REDy-jeinek stílusa tehát lassan közelít egymáshoz, a palackok megkapták az egységes, piros kapszulát is, közben mégis mindenki megtarthatja saját egyéniségét a címkétől a beltartalomig. És ez pont így jó.

 

Megérkeztek a 2018-as REDy borok

 

Hol vehetek REDy-t?

 

A „Villány vidám arcát” felvillantó REDy multikba nem kerülhet, viszont vinotékákban, borszaküzletekben, vendéglátóhelyeken és persze a pincészeteknél is kapható. A célközönség sikeres beazonosítása után egyértelművé vált, hogy rengeteg fog elfogyni fesztiválokon is, ezért idén például borvidéki szinten 60 ezer palack REDy készítése az elvárás. A szervezők azt is elárulták, érdemes lesz figyelni az Y-jelre a Pécsi Egyetemi Napokon, a Fishing on Orfűn, a HúSVéton, a Portugieser du Monde-on, a Vince Budapest Wine Show-n, a Budapest Borfesztiválon, a Gourmet fesztiválon, a Siklósi Borváron, a Győri Bornapokon, a Szegedi Bortéren, és még számos programon.

 

A márkát nem csak itthon, de külföldön is népszerűsíti a Villányi borvidék, így kiemelt szerepet kapott a düsseldorfi Proweinon, ahol önálló standdal állított ki Villány. És heteken belül a horvátországi Zadar Wine Festivalon is megjelenik, de nem marad ki a Varsóba szervezett látványos Villány-kóstolóról sem, amely a lengyel piacon kívánja népszerűsíteni a legdélebbi magyar borvidéket. A legtöbb esetben a "Villány két arca” koncepció mentén szerveződik a bemutatkozás, azaz a REDy mellett természetesen a borvidék prémium márkája, a Villányi Franc is megjelenik.

 

Megérkeztek a 2018-as REDy borok

 

Szubjektív

 

Nekem elsősorban azok a tételek tetszettek, amelyekbe blauburger és/vagy zweigelt is került az oportó mellé; előbbitől több színt, testet és karakter kap a bor, utóbbi pedig játékosságot és fűszerességet visz a házasításba. Emellett volt néhány kadarkával megspékelt, illetve bordeaux-i fajtákkal kiegészített REDy is, ami maradandó élményt nyújtott. A következő toplista alakult ki a fejemben a 14 megkóstolt tétel után, ahol elsősorban a harmónia jelenléte alakította a sorrendet:

 

Maczkó Róbert Pincészete: 60% portugieser + 30% blauburger + 10% cabernet franc. A recept tavaly is ugyanez volt, és úgy tűnik, tökéletesen be is vált. Szinte virágos, elképesztően vonzó illattal indít, aztán jön a zamatos korty, közepes vastagsággal és rengeteg vidámsággal.

 

Csányi Pincészet: 55% portugieser + 25% kékfrankos + 20% blauburger. Tavaly syrah is került a cuvée-be, amit idén kékfrankosra cseréltek. És bár Szakál Zoli, a pincészet borászati és termelési vezetője elárulta, ő szíve szerint már most visszacsempészné a syrah-t a házasításba, én titkon abban bízom, hogy megmarad a recept, mert tökéletes egyensúlyú, roppant harmonikus bor született.

 

Bíbor Pincészet: 60% portugieser + 35% kadarka + 5% merlot. A tavalyi REDy-t még tovább lágyították, az ízek még jobban kisimultak, köszönhetően a kadarka jelenlétének. Finoman érezhető a hordó vaníliája is, meg sok-sok friss, tavaszt idéző aroma, és a szuperérett gyümölcs is, amitől konkrétan örömtáncot jártak ízlelőbimbóim.

 

Hárságyi Pincészet: 55% portugieser + 35% kékfrankos + 10% merlot. Hárságyi Balázs maga is nagyon kedveli ezt a könnyed borstílust, amivel csak egyetérteni tudtam. A végén szinte édes a korty, amiből ömlik az érett, illatos áfonya és szeder, nagyon kedves és vidám bor, nagyon jó ízléssel elkészítve.

 

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: 51% oportó + 30% kékfrankos + 20% zweigelt. Ipacs-Szabó István, a pincészet főborásza különös gonddal készíti a REdy-t (picit saját gyerekének is tekinti), mivel ő maga a projekt felelőse is. A bor egy igazi meggybomba, pontosan erre számítottam, és szerencsére meg is kaptam a bortól. Szeretem a kiszámítható, konstans minőséget, a harapnivaló gyümölcsösséget és azt a vidámságot is, amit ettől a bortól kaptam.

 

És most nézzük meg ebben a videóban, hogy hogyan is készült el a REDy:

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!