A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit igyunk nyáron? 2012

Borkereskedők, borbárosok tippjei 3. rész

2012-07-16 | Tóth Adrienn


Harmadik hete tart nyári borajánló rovatunk, amelyben borkereskedőket, borbárosokat kérdezünk arról, mivel hűtik le magukat a nyári melegben. Bár most egy pár napra alább hagyott a kánikula, valószínűleg hamar visszatér ismét a forróság, így érdemes kihasználni ezt az időszakot, és feltölteni apadó borkészleteinket. Mai cikkünkben a Bor és Más, a Natura Vinotéka és a Minőségi Magyar Borok Boltja ajánl!


Czipó Balázs – Bor és Más

Anteche – Crémant de Limoux Expression 2009

70% chardonnay, 20% chenin blanc és 10% mauzac. Fényesen csillogó, arany árnyalatú, élénken gyöngyöző bor. Illatában fehér virágok, méz és pörkölt aromák keverednek. Szájban kiegyensúlyozott, áradó és fineszes. 18 hónapig érlelődött palackban.

Champagne Taittinger – Brut Réserve

Ragyogó, aranyszalmasárga színű bor gyönyörű buborékokkal, melyek krémesek és folyamatosan gyöngyöznek. Az illata intenzív és kifejező, egyszerre gyümölcsös és kalácsos, áradnak az őszibarack, a fehér virágok és a vanília aromái. Szájban a bor élénk és friss, roppant harmonikus. Kifinomult tétel a friss gyümölcsök és a méz ízével. A Taittinger Brut Réserve 40% chardonnay és 60% pinot házasítása, 34 különféle dűlőről, több évjáratból válogatva, így tökéletesítve. Ilyen magas százalékú chardonnay igen ritkán található a champagne-alapboroknál. 3-4 évig érlelték a pincékben.

Compass – Olaszrizling-Juhfark házasítás 2010

Tóth Péter – aki korábban Szekszárdon és több külföldi borászatban dolgozott – hozta létre a Compass sorozatunk első fehérborát. A 0,6 hektáros somlói birtok déli dűlőiről származó tételből mindösszesen 660 palack készült, köszönhetően a 2010-es évjárat sajátosságainak. A tökéletes harmóniában levő bort ajánljuk figyelmébe mindazoknak, akik kedvelik a somlói borok ásványosságát, karakterét.

Molnár Balázs – Natura Vinotéka, Sopron

Sterlik – Kékfrankos Rozé 2011

Egy rozé számomra halvány, friss, gyümölcsös illatokkal és játékos savakkal bír, amit a nyári nagy melegben bejegelve kortyolgatok úgy, hogy észre sem veszem, hogy elfogyott egy üveggel… Na, ilyen a Sterlik Kékfrankos Rozé 2011, amit ezekben a kánikulai napokban szívesen fogyasztok, akár fröccsként is.

Taschner – Pinot Noir Pezsgő 2010

Egyszer valakitől halottam, hogy a champagne annyira jó, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak ünnepekkor igyunk azt. Sajnos azonban a magyar jövedelmi viszonyok nem teszik lehetővé, hogy minden nap igyunk egy champagne-t.  Azonban a Taschner Pinot Noir 2010 pezsgője, mely palackos erjesztésű, gyönyörű savaival, élesztősségével és finom buborékjaival kárpótolhat mindenkit, aki éppen nem engedheti meg magának a champagne-t. Töredék áron egy blanc de noir kategóriájú pezsgővel hűsölhetünk a meleg nyári estéken, és egy idő után azt vesszük észre, hogy a nyári esték üresek nélküle.

Langlois-Chateau – Chateau de Fontaine-Audon Sancerre 2010

A Sancerre ma már egy fogalom az egész világon, közülük is nagy kedvencem a Langlois-Chateau birtokról a Chateau de Fontaine-Audon Sancerre 2010, melyet amint 20 fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála, egyszerűen állandóan kívánok. Bejegelve, a Riedel Sauvignon Blanc-os pohárból egy semmihez nem hasonlítható élményben van mindig részem. Vibráló savak, inkább gyümölcsös, mint füves illatok, könnyed, mégis nagyon tartalmas és hosszú bor, amiből akár hányszor ittunk, mindig kevés volt egy palack.

Sőregi Edina – Minőségi Magyar Borok Boltja

Gódor Attila – Szekszárdi Merlot-Kékfrankos Rozé 2011

Mondial du Rose 2012 ezüstérem. Szépen elkészített rozé, korrekt gyümölcsök ízben és illatban. Egységes, kerek, jó ivású tétel, közepes testtel. A mindennapok tökéletes rozéja.

Bakonyi Péter – Csavargó Fehér 2011

Két rész királyleányka és egy rész zöld veltelini elegyedik ebben a borban 2011-ben is. Intenzív illatok és zamatok kísérik.

Lindmayer – Hófehérke Egri Leányka 2011

Lendületes, jó ivású egri leányka, közepes lecsengéssel, zöld almával, citrusokkal és csonthéjasokkal.

Szászi Endre – Gyöngyös 2011 Chardonnay Habzóbor

Meglepően száraz habzóbor, gazdag ízvilágú lesencei chardonnay-ból. Finom gyöngyözés, finom savak, nagyon elegáns tétel. Könnyen nyitható csavarzár, jó megjelenésű üveg. Az idei nyáron az egyik kedvencem...

Sorozatunkat a jövő héten folytatjuk!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!